[]

Kapalı cep telefonundan dinlenilme

Bir tür bilgi var. Cep telefonu kapalı bile olsa etrafta konuşulanlar dinlenebilşyor diye. Hatta uçuş modunda bile olsa o telefonu ortamı dinlemek için kullanmak mümkün şeklinde. Ancak pilini çıkartınca bu durumun önüne geçilebilirmiş.

Bu işle uğraşan telekomunikasyon firmalarındaki arkadaşlara sorarım. Bu muazzam paranoyak bir geyik midir? Yoksa harbiden var mı böyle birşey? Diyelim ki insan sevgilisiyle evde özel bir durumda, istihbarat birimleri istedikleri zaman bizi dinleyebilirler mi? Ne dersiniz?


 
ne yazık ki bu gerçek, kendimden biliyorum çünki. sevgilimle konuşuyordum ve gayet özel bir şekilde telefonda, bağlantı koptu tekrar aradım sevgilimi fakat telefon önce sevgilime sonrada başka bir yere bağlandı. arka planda polis telsizi sesleri geliyordu ve adamın biri "abi ne diyim ben buna şimdi" diyordu. direk olarak oparotörü aradım ve durumu belirttim tabi doğal olarak müşteri temsilcisi bayan hemen panikledi. 5 dakika bekletti ve sonuç olarak sadece telefonumun herhangi bir yere yönlendirilmesini engellemek adına şimdi unuttuğum birşeyler yaptırdı. telefonu dinlenebilecek biri değilim öyle über özelliklerim yok sadece işim gereği suriyeye gidip gelen biriyim muhtemelen bu nedenle dinlediler. yani kimse beni niye dinlesinler ki gibi bir düşünceye kapılmasın ve özellikle haberlerde çıkan mahkemeden alınan izinle dinleyebilirler sadece diye bir saçmalık yok devlet istediği an istediği kişiyi dinler. bilgisayar içinse msn kayıtlarının tutulduğunu ve gerektiğinde bunu kullandıklarını artık bilmeyen yok. onun dışında kameradan ve microfonla dinleme yapmak birazda senin bilgisayarına müdahale etmeden olmicak bir iş gibi geliyor, tabi gerekli önlemleri aldıysan korkacak bişe yok.


  • snow bros  (13.02.09 16:26:41) 
Arkadaşlar size samimi duygular ile sesleniyorum, bir kaç yıl öncesine kadar bu dinleme işini yasal olarak yapabilen bir kurumda çalışmış biri olarak söylüyorum ki paranoya yapmayın, hiç bir kurum bir sebep yokken birinin telefonunu dinlemez, carnivore gibi bir yazılım kullanılmıyor anahtar kelime falan kaydeden, düşünün telefon dinenmesi sırasında başında kanlı canlı bir insan duruyor, sizce o kadar personel var mı?

Teorik olarak telefon kapalıyken dinlemek mümkün ama pratikte uygulamanın zor olduğunu biliyorum.

Sonuç olarak teknik olarak takip edilmenizi gerektiren bir faaliyet içindeyseniz dinleniyorsunuzdur ama kimse kız arkadaşınızla konuşmanızı dinlemek için mesai harcamaz.
  • thefin  (13.02.09 16:35:46) 
@thefin, hangi teori ile kapalı bir cihazdan bilgi alınabiliyor anlatabilir misiniz?


  • cimri  (13.02.09 17:31:58) 
bir çok telefon kapandığında tam olarak kapanmıyor. stand by modu gibi. mesela kapalıyken alarm saati gelirse açılıyor. ancak bu durumda iken telefon kısmı da çalışıyor mudur bilemem.


  • kofteburger  (13.02.09 17:49:36) 
zaten olay dinlenmeye değecek kadar önemli olmamamız değil. olay emniyetin şu anda kimi dinleyeceğine kendi kendine karar verip istediği adamı istediği kadar dinleyebilmesi.

(bkz: sosyal hukuk devleti)

hele ki telefon symbian gibi işletim sistemiyle çalışıyorsa, kapalı modda ya da aranmadan dinlenmesi çok daha kolay diye biliyorum. dünyayı ele geçirmek gibi bir planım olmamasına rağmen telefon görüşmelerimi kısalttım.

bu arada birkaç hafta önce ekşiduyuru'da birisi, sevgilisinin polis olan bir akrabası tarafından dinlendiğini söylemişti, hatırlatayım...
  • makineci  (14.02.09 02:10:08 ~ 02:14:07) 
@makineci,
ilk symbian uygulamamı 6 sene once yazmıştım. o tarihden bu yana yazıyorum, ama kapalı bir işletim sisteminden nasıl bilgi alınacağını hala bilmiyorum.

telefon çalışır durumda iken belirlediğin numaradan arama geldiginde otomatik olarak cevap vermesini ve senin bunu fark etmemeni sağlayacak uygulama basit bir şey, ama bunu kullanıcının özellikle telefonuna kurması lazım.
aramadan dinlemek ise...

söylediğiniz şey, kapalı bir bilgisayarın bilgi toplamasına benziyor. evde duran bilgisayarınızdan böyle bir rahatsızlığınız yokken neden telefonun bunları yapabilecegine inanıyorsunuz?
  • cimri  (16.02.09 10:12:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.