[]

ifade özgürlüğü

Fazıl Say'ın ifade özgürlüğünü savunuyoruz fakat yarın bir gün adamın teki çıkarda Atatürk'e küfrederse ve bunu ifade özgürlüğü dahilinde yaptım derse ne olur.
ifade özgürlüğünün belirli bir sınırı var mı ?



 
ifade ozgurlugumu kullandim diyemez cunku ataturk e hakaret etmek suc sanki. yanlis mi biliyorum bilmem ama


  • evc  (20.04.13 00:36:38) 
atilla yayla atatürk'e bu adam dedi diye ceza aldı. o zaman oh olsun diyen insanlar fazıl say olayında ifade özgürlüğü diyebiliyorlar.


  • inanmazsan inanma  (20.04.13 00:39:15) 
1.e zaten öyle oluyor ? olmuyor mu?

2.hakaret içermemek şartıyla kendini ifade etmekte özgürsün.

3.Fazıl Say ne söylediği için yargılanıyor biliyor musun?

4.Fazıl Sayın yargılanmasına sebep sözler kime ait? bunu biliyor musun?
  • jimjim  (20.04.13 00:39:27) 
ifade özgürlüğünün sınırı atatürk mü olmalı demek istiyorsun?


  • 05  (20.04.13 00:39:56) 
5816 sayılı Atatürk'ü Koruma Kanunu Madde 1:

"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır."
  • jacque  (20.04.13 00:40:34) 
Sorularıma yanıt alamadım, sahiden ne demişti Fazıl Say?
Ha ayrıca şu adam ceza almıyor bildiğim kadarıyla; ki alenen hakaret etmesine rağmen.
Erol Köse, "Bu Fazil Say 'ın küçükken topu inşaata kaçmış.... O yuzden hep salyalı...." mesajını takipçileriyle paylaştı. Köse daha da ileri giderek, "Rabbim seni çarpmış ama emin ol ilk gördüğümde ben de çarpacam seni sen kimsin de Fazil Say ulvi degerlerle dalga geçmektesin!!!" diye yazdı.
  • jimjim  (20.04.13 00:42:57) 
twitterda sözlükte atatürkle ilgili onlarca hakaret içeren ifadeye rast gelmişimdir hiçbirinin ceza aldığını sanmıyorum, ayrıca şahsi olarak birine hakaret ettiğinde bu suçtur atatürke özel bir durum değil kaldı ki fazıl sayın kimseye kişisel olarak hakaret ettiği bir ifadesi yok


  • feykalade  (20.04.13 00:43:48 ~ 00:46:38) 
@jimjim amacım burada tartışma çıkarmak veya değerler üzerinden konuşmak değil, benim sorum yukarıda yazanlardan ibaret.. anayasada maddesi varmış cevabımı aldım ben,
"Sorularıma yanıt alamadım, sahiden ne demişti Fazıl Say?" yazmışsın, bunu duyuruda cevap olarak değil de yeni bir duyuru olarak açsan daha tatminkar cevaplar alırsın

  • facebook  (20.04.13 00:58:23) 
ifade özgürlügünü savunanlarin cogu aslinda ifade özgürlügünü degil kendi fikirleri dahilinde hükümetinki ile ayni bir ifade özgürlügü savunuyorlar.

ifade özgürlügünün temeline aykiri buna benzer ksiilerin hareketleri.

yani bence isteyen istedigi sey hakkinda fikrini belirtebilmeli.

her zaman bir topluluk zaten farkli düsünecek, onlara dokunacak.

bugun din hakkinda bir seyler söylemek isteyenler, atatürke laf gelmesin ister, din sempatizanlari peygamberlerine laf gelmesin derler. her iki tarafta kendi düsüncelerine laf gelmesin ama ifade özgürlügü olsun diyo.
  • serabetan  (20.04.13 01:00:47) 
boş zamanlarında twitter'da atatürk'e hakaret eden bir dünya insan var. ve de bunların twit'lerini fav'layan rt'leyen yine yüzlerce insan. üstelik anonim falan da değiller, isim soy isim fotoğraf her şey açık. zerre çekinmiyorlar çünkü arkalarında iktidar var. bu böyledir arkadaşlar. eleştiri iktidarın işine gelince ifade özgürlüğü, işine gelmeyince inançlara hakaret olur. çünkü çağdaş, laik ve demokratik bir hukuk ülkesinde değil, kokuşmuş, kimliksiz ve boktan bir üçüncü dünya ülkesinde yaşıyoruz.


  • nxtrls  (20.04.13 01:02:30) 
yalnız atatürke değil şahsi olarak birine hakaret etmek suç sorunun cevabı bu olacaktı konuyu başka yöne çekmişsin


  • feykalade  (20.04.13 01:04:30 ~ 01:04:54) 
@nxtrls benim bildiğim bu bir kamu davası değil, bir mühendis davayı açtı.. Atatürk'e küfreden veya laf atanlar birileri tarafından dava açıldığı takdirde ceza alacaklardır.


  • facebook  (20.04.13 01:29:57) 
ihbar eden muhendistir ama kamu davası gibi geldi bu bana


  • top_secret  (20.04.13 01:36:40) 
ıfade ozgurlugu her sart ve durum altında sınırsız olmalı . bu ne ataturk ne hayalı dini kahramanlar veya tamamen kısının cızdıgı bır tanrı fıgurune veya de bir inek icin ozel sart tasımamalıdır. (karsınızdakı kısıye hakaretten bahsetmıyorum , bu durumda etkılenen bır bırey var karsınızda )

bırakın ısteyen ıstedıgını desın , sovmek ıstıyorsa sovsun bırının dusundugu seyı dıle getırmesı suc olmamalı , adamın zıhnınden gecıyor zaten , soylese ne soylemese ne ..

bu tarz sucların bır cercevesı yoktur , gucerklerı kımı cezalandırmak ısterse sızın bır dusuncenızı bu yonde kullanabılırler. bu tarz kanunlar sadece devletın gerektıgı anda kullanabılecegı , ıstedıgını cezalandırmak ıcın kullanabılecegı joker kanunlardır.
  • kennym  (20.04.13 01:43:16 ~ 01:43:50) 
siz ifade özgürlüğünü çok yanlış anlamışsınız dostlar. özgürlük bir başkasının özgürlük alanında biter yani birine şahsi olarak hakarette, ithamda.. bulunursanız bunun adı özgürlük değil. ama fikirler, inançlar, din vs. bu gibi konularda herkes istediği görüşü bildirmekte serbest olmalı. çünkü siz dininiz, inancınız, ideolojiniz değilsiniz. bir inançla ilgili eleştiride bulunulduğunda sanki kendilerine hakarette bulunulmuş gibi algılayan bir kesim var maalesef.


  • feykalade  (20.04.13 02:08:54) 
Atatürk'ü koruma kanunu olduğundan mümkün değil, ifade özgürlüğüne girmez, cezasını alır.

ifada özgürlüğünün sınırı vardır, olmalıdır. ama o sınır bu kadar dar olmamalıdır! o sınır dini kapsamamalıdır... din inanmayanlara her türlü hakareti eden, gerçek olmayan(aksi kanıtlanamayan) birşeydir, ve din hakkında her türlü ifade serbest olmalıdır.

dine hakaret denen şeyi gerçekten var olan bir insana hakaret etmekle kıyaslamak bile saçmalıktır.
  • ucan spagetticanavari  (20.04.13 03:50:45) 
ifade ozgurlugunde teorik olarak cizilmesi gereken sinir en genis aciyla asagi yukari soyle bir seydir. soylenen cumle kamu duzenine karsi dogrudan tehlike olusturacak ya da bir grup insana karsi suc islenmesine dogrudan sebep olacak sonuclar doguruyorsa bu artik ifae ozgurlugunun sinirini asmak oluyor. ornek vereyim.

kenya'da ulan ne kadar ayi varsa hepsi zenci dersen, bu suc olmaz cunku kongo'da zencilere karsi soylenen sozun infial dogurma olanagi yoktur. yani ulkedeki butun beyazlar bir araya da gelseler hic bisiy olmaz. ama fransa'da bunu soylersen suctur. cunku orgutlenen parisyenler, senden aldiklari gazla gettolara saldirabilirler. ote yandan turkiye'de muslumanlara karsi soylenen sozlerin de mesela infial dogurma olanagi yoktur. yani bir takim insanlarin bu sozleri emsal alarak sunnileri kesmeye basladiklarini dusunemezsin. ama ingiltere'de mesela ne kadar musluman varsa sinir disi edilmelidir demek suc olmalidir. cunku bu cidden olabilir.

ote yandan ataturk konusu burda ozel bir durum teskil ediyor. cunku kanunla koruma altina alinmis durumda. o yuzden ne soylersen soyle biri ustune vafize edinip heran davayi doseyebilir
  • inexplicable  (20.04.13 09:42:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.