[]

antik bilgeliklerde zamanın önemi üzerine

antik bilgelikler ve eski mitolojilerin zamanın yeri nedir?
tanrı mıdır? tapılmıştır? zaman diye bi kavram mıydı onlarda?
sonuçta güneş sisteminin hareketlerine zaman adını veriyoruz. ekip biçmek ve mesvsimleri takip etmek için güneş ve ayın hareketlerini inceleyip takvim ypatılar, zamanı kağıta indirgemiş oldular gibi bi cevap değil, biraz daha spritüel bir şey arıyorum.

teşekkürler.

 
  • vejeteryanvampir  (15.04.13 11:49:03) 
bir kabilenin dilinde zamanlar olmadığını okumuştum. bence zamanın döngüselliğine veya jung gibi tek bir anda var olduğumuza inanan çok adam olmuştur. yani zamanı sadece şu andan ibaretmiş gibi gören ve takılanlar var, (hayvan kafası gibi biraz) ama bahsettiğin döngünün de bir parçası o 'şu an', mevsimler vs dolayısıyla ve sen kendin eskidiğin için. ama yine de dünyanın kendi etrafında döndüğü her gün aynı gün. güneşin etrafında da altı ayda bir yükseliyoruz ve alçalıyoruz devran eder iken. durumu simülasyondan öte tam bir algı şeklinde hissetmeye neden oluyor o 'şu anda varolma' hedesi ve doğa içinde yaşayarak yani güneşin ufukta doğup batışını görebildiğinde, dünyadaki ışıklardan dolayı gökyüzünün karanlık olmadığı, samanyolunun hayvan parlaklıkta göründüğü, gezegenlerin renklerinin belli olduğu o dönemlerde bence adamlar kafayı aynı bele kırmıştır. ben öyle olurdum yani. olanlar da çokmuş duydum ben. şimdi bile olunabiliyo ayrıca :D


  • kediebesi  (15.04.13 11:58:35 ~ 12:03:47) 
mısır mitolojisinde geceyi ve gündüzü getiren (dolayısıyla zamanı var eden desen yanlış olmaz sanırım) bir döngü vardı. elemanın (tanrıların) biri, muhtemelen ra, bir nehirden falan geçiyordu. işte başka bir eleman onu hep durdurmaya çalışıyordu. ama hiçbir zaman durduramadığı için her gecenin ardından tekrar gündüz oluyordu falan. tam hatırlayamadım hikayeyi :)

edit: horus olabilir. biraz bakınayım netten, bir şeyler bulursam link eklerim.
edit 2: horus değil ra imiş, doğru hatırlamışım. güneş saltanat kayığı olarak geçiyor. wiki'de çok az bahsi geçmiş:
tr.wikipedia.org
  • darkredanger  (15.04.13 13:32:58 ~ 13:38:46) 
ben de merak ettim
horusla ilgili buldum sonuçta hor işte horizon, hours filan
www.hartford-hwp.com
  • kediebesi  (15.04.13 14:42:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.