[]

Neden yeni nesil işletim sistemi yazılmıyor?

Çok merak ettiğim bir husus, internette araştırdım ama öyle pek aradığım sonuçlara rastlamadım. piyasada benim gözlemlediğim kadarıyla 2 majör taban var biri unix, diğeri de nt değil mi?

nt olan zaten windows,

unix olanlarda, linux, bsd, mac os x falan

bu unix zaten milattan öncesinden kalma bir sistem,

her iki sistem için de os x için de linux için de windows içinde çok fazla eleştiri konusu mevcut, her yerde görebiliyoruz tartışmaları.

neden hep aynı sistemler evrimleştiriliyor, neden bir grup ya da bir şirket çıkıp çağın işletim sistemini yazmıyor?

neden insanlık teknoloji üzerinde donanımsal değil de yazılımsal bir çağ açmıyor, 2013 senesindeyiz?

 
Bu soruya cevap verirken teknikten, teknolojiden ziyade business konuşmak gerekiyor bence.


  • pardonan  (14.04.13 03:53:58) 
bir şekilde tartışılabilir bence.


  • Yigitabi  (14.04.13 04:03:56) 
konuya çok yabancıyım ama mantığım şöyle ki;

bir işletim sisteminin gelişimi için kendisinden bağımsız çok fazla belirleyici faktör var. en şahane yazılımı geliştirin şimdi; gerek donanımsal parçalar, gerekse de diğer yazılımlar(oyunlar, programlar vs...)bu yeni işletim sistemiyle entegre olmadıkça, piyasadaki varlığını sürdürmesi, tutunabilmesi imkansız hale gelir diye düşünüyorum. inceden bir tekelcilik de var yani...
  • ruhibirbanyo  (14.04.13 04:15:37) 
Ben kurumsal bazda değerlendirmedim, şöyle ki, microsoft yeni bir ekip kurup çok sıkı bir ar-ge ile 2013 yılına uygun, geçmiş mimarilerin atası olmadığı yepyeni sıfırdan olağanüstü bir mimari yaratabilir mesela, ve bunu öyle iyi pazarlar ki kullanıcılar buna geçebilirler. hem böylece daha üstün kılar kendini örneğin
biz de windows, mac os, linux falan yerine mesela zoborof diye bir şey kullanmaya başlarız gibi.......

  • Yigitabi  (14.04.13 04:21:36) 
Düşüncen çok iyi. Şerefsizim ben de düşündüydüm ben de bunu. Ama ruhibirbanyo arkadaşımızın dediği gibi sıfırdan başlamak zor ve riskli. Örneğin şu anda kimse sıfırdan bir araba yapmayı düşünür mü? Buna gerek duyar mı? Her firma eskisinin üstüne bir şeyler ekleyerek devam etmeye bakar. Hiçbiri yıllardır katedilen y(git: )olu sıfırdan katetmek istemez.


  • sarhosken alinan hesap  (14.04.13 04:36:10) 
Yazılıyor android , ios falan gibi. Ha sen unix , nt olayını diyorsan onlar çekirdek işletim sistemi değil. Ki zaten nt falan 20 küsür senelik var tahminen yenilendi tabiki 20 yıldır aynı çekirdeği kullanmıyorsun. Bunun dışında bu işin business tarafını görmezden gelerek konuşamayız. Özellikle windows'un server side business muhabbetlerinde geriye yönelik uyumlu olması gibi zorunlu anlaşmaları var bu bir. Yani adam söz veriyor xp 15 sene çalışacak falan gibi. Bunun dışında çekirdek yazmak öyle kolay ve 6 aylık iş değil. Batırabilecek milyon dolarların varsa yazarız yeni baştan neden olmasın ki sonuçta hiç satamayız orası bi gerçek bu iki. Üçüncüsüde zannediyorum bilgisayarla alakan kullanıcı seviyesinde inan işler o kadar farazi değil mikro işlemci mimarisi , ön bellek tasarımı , işletim sistemi mimarisi öyle ha deyince değişmiyor malesef.


  • layer26  (14.04.13 04:57:19) 
@layer26 : donanım mezunuyum,çok yüksek tenik bilgiye sahip olmasam da aşinalığım mevcut.fakat ben teknik anlamda değil de daha çok güncel konu anlamında irdelemeyi istedim. sonuçta, önce ihtiyaç belirlenir sonra ihtiyaca uygun teknik belirlenir diye düşünüyorum. benim kafamı kurcalayan da bu işte, yeni bir sisteme ihtiyaç duymuyor mu insanlar.. gibi gibi.


  • Yigitabi  (14.04.13 05:09:11) 
Güzelsinde bu işler para için yapılıyor. Milyon doları olan bi deli sırf gıcıklığına yapabilir elbette ama yapan yok işte. Bedava linux'u kullanan var mı? Aşağı yukarı çevremizde gördüğümüz herkes bilgisayar kullanmayı windowsta öğrendi inan çakmasını yapsan tema değişsen bile insanlar yadırgar. Bunun dışında windows 7,8 gayet iyi işletim sistemleri bence. Yani ihtiyaç derken onu tam anlamadım kimin ihtiyacını karşılamıyor mesela sence? Ha ihtiyacını karşılamayan kesimde mac os x kullanıyor genelde tasarım , video edit gibi işler. Yani paraya dayanmadan konuşulmuyor bu konu malesef şimdi bizim çıkıp bi kola yapıcaz sektörü alt üst edicez dememiz gibi birşey. Microsoft'ta ilk olmanın bütün avantajlarını kullanıyor yani. Bu arada unuttuğum bişeyde oyun sektörü linux ve mac os x için hala doğru düzgün oyun yok. Bu bile büyük bir kitlenin windowsta kalması için etken sebep biliyorsun donanım sektörünü oyunlar yürütüyor resmen ekran kartı , işlemci vs.

Not:3 işletim sisteminide aktif olarak kullanıyorum.
  • layer26  (14.04.13 05:19:04) 
Ben de bsd mi linux mu kursam diye karar verme çabası içerisndeyken düşünmeye başladım bunu. ihtiyac şöyle var gibi, aslında bu "ihtiyac" kavramını ben uydurdum olmayabilir. pc deki unix tipi sistemler bana emulator gibi geliyor mesela, sonucta superbilgisayarlardan forklanmıs değil mi? tanenbaum muydu ne o zat, minix ile böyle bir forklamaya gitmemiş miydi. demek ki her ne kadar stabil sistemler olsa da benim mantığıma göre eldeki mimari için native olmuyor. linux kernel için de modüler olmasının iyi olmadığı söyleniyor mesela, windows un kerneli hakkında bir şey diyemem ama onda da registry diye bir bela mevcut.

windows 7 işlemci sömürmesi dışında hoş ama durduk yere makinadan kamyon gibi sesler çıkartıyor, yalan mı? sıfır temiz kurulumda dahi, arka planda ne çalıştırıyorsa artık. konu sapıyor şuanda farkettim ve sözümü burada noktalıyorum. :)
  • Yigitabi  (14.04.13 05:28:08) 
"Bu arada unuttuğum bişeyde oyun sektörü linux ve mac os x için hala doğru düzgün oyun yok."

Sanirim oyun sektorunu yakindan takip etmiyorsunuz.
store.steampowered.com
store.steampowered.com
  • düşünüyorum öyleyse vurun  (14.04.13 06:25:53 ~ 06:26:21) 
@Yigitabi 2. el bilgi çok tehlikeli birşey bence linux ve mac os x'i dene öyle konuşalım. Birkaç windows alışkanlığı dışında mac os x gayet sağlam işletim sistemi. Bunun dışında söylediğini ben yaşamadım windows 7'de onlarca windows 7 kullandım , yükledim vs. Sana özel bir sorun olması muhtemel. Bu arada 3 işletim sisteminide kullanıyorum söylediğim gibi.

@düşünüyorum öyleyse vurun
Linux için 171 oyun gözüküyor verdiğiniz linkte çoğuda nuh nebi oyunu gibi geldi bana. Mac için 622 oyun görünüyor. Fena rakam değil ama güncel oyunları göremedim? Sadece Call of duty black ops ve 2 tane ek paketi var. Modern warfare serisi , black ops'un diğer oyunları windowsa yetişmiş gibi görünmüyor bana. Kaldıki tahmin ediyorum bunların hepsi port edilmiş oyunlar , mac bilgisayarlar oldukça pahalıdır sanırım adam gibi bir oyun mesela call of duty mw3 oynayabilmek en sağlam sistemlerden birini almak lazımki o port edilmiş oyunları rahatça oynayalım. Bunun dışında multiplay modu , bugfix? Yani windows mu önceliklidir yoksa epeyce az pazarı olan mac mi bu konuda? Neyse ben windows savunur gibi olmak istemiyorum böyle bir amacım yok çünkü ama oyun konusunda oyun konsolları>windows>mac>linux mobilleri katarsak iş daha da karışır.
  • layer26  (14.04.13 06:57:24) 
denemedigim tek sistem os x onu da iatkos olarak pc de denedim ama verimsiz duruyordu hic anlatildigi gibi hissetmedim. kullandigim sistemlerle ilgli yazabilecegim eksiklikler dolu ama suan cok uyku bastırdı toparlayamam, benim cpu kullanımı ile ilgili söylediğim şey googleda aratınca çok kişi sahip olduğu ortaya çıkıyor. fanların sesinden anlıyorum linuxda mesela fanlar daha stabil windows 7 de hızlanıp yavaslıyor ( temiz kurulumda bile )


  • Yigitabi  (14.04.13 07:04:30) 
ya kendi donanımını yaratacaksın ve standartlarını belirleyeceksin. bkz mac.
ya da rekabet avantajın sayesinde üreticiler senin sistemine uyumlu mallar çıkaracak ki markalar en etkin şekilde makinelerini değerlendirsin ve satış rakamları yükselsin.

sonuç: satış rakamlarını yükseltebilmek önemli. rekabet gücü yakalamak önemli. gelir yaratmak önemli. en önemlisi de ihtiyaç olmalı.
  • idearch  (14.04.13 10:21:42) 
microsoft hele elindeki windowsları düzgün calisir hale getirsin de, ondan sonra yeni bir işletim sistemi arayışına girer.

çok özetle başka bir işletim sistemi modeline gerek yok. calisiyorlar zaten yeterince.

linux / mac / win olarak 3 e ayırsak,
windows: oyun/development/corporate/homeuse
linux: dev/corporate (oyun demeyin lütfen)
mac: dev/homeuse
  • sage  (14.04.13 11:32:49) 
layer26, oyun sektorune hakim olmadiginiz cumlelerinizden acikca belli oluyor. en son ne zaman orijinal oyun aldiniz? sektoru ne zamandir takip ediyorsunuz. (bkz: steam) linux destegini getireli bir iki ay oluyor sadece, bu oyunlar port degil, direk linux, mac icin de ayrica yazilan oyunlar. guncel oyun goremiyorum demissiniz, dikkatli bakmadiginizdan olsa gerek. orda borderlands 2'den tutun da civ 5'e kadar uzanan bir katalog var. steam'de bir oyuna guncelleme geldiginde, sistem oyunu otomatik gunceller, mac os, windows ve ya linux olarak bakmaz. ayni sekilde, bu platform uzerinden satin aldiginiz steamplay logusuna sahip butun oyunlari, mac ve linux uzerinde de tekrar bir ucret odemeksizin oynayabiliyorsunuz. ekstradan her platform icin para odemeye, lisans almaya gerek yok.
Steamplay ile ilgili detayli bilgi suradan bulunabilir: support.steampowered.com

oyun konsollarinin pc'den onde oldugunu dusunmenize sadece guluyorum, cok guzel exclusive oyunlar cikiyor konsollara dogrudur. bir de pc'de sahip oldugu grafiklere bakin. en baba makina ornegini verip konsollarin pc'lerden oyun konusunda onde olduklarini soylemenize inanin ailecek cok gulduk.
  • düşünüyorum öyleyse vurun  (14.04.13 14:02:32 ~ 14:09:20) 
@düşünüyorum öyleyse vurun
"guncel oyun goremiyorum demissiniz, dikkatli bakmadiginizdan olsa gerek. orda borderlands 2'den tutun da civ 5'e kadar uzanan bir katalog var. steam'de bir oyuna guncelleme geldiginde, sistem oyunu otomatik gunceller, mac os, windows ve ya linux olarak bakmaz." Öncelikle şurdaki cevabınızla başlayalım aslında bütün paragrafta yazdıklarınız güzel ama steamplay üzerinden anlatıyorsunuz yarın steamplay biz battık gidiyoruz derse ne olacak? Native olmayan birşeyi bu kadar işletim sistemine maletmek bana saçma geliyor.Güncel oyun konusunda ise kendim fps ağırlıklı oynayan biri olarak yetersiz gördüğümü söyledim call of duty serisi yok yahu daha ötesi olabilir mi , call of duty serisi olmayan bir platform beni tatmin etmiyor kusura bakma kesinlikle mac oyun konusunda windowsla aynı diyemem ben böyle bir durumda.

Bunun dışında "steam'de bir oyuna guncelleme geldiginde, sistem oyunu otomatik gunceller, mac os, windows ve ya linux olarak bakmaz." bakar güzel kardeşim bakmalı yoksa bu port edildiğinin en güzel örneğidir zaten.(steam sitesinde bulamadım her oyunun yeni baştan yazıldığını belirten bir ibare bulursan banada sun lütfen) İşletim sistemi mimarisi hakkında bilgin yok sanıyorum adresinin yolla sana 1000 küsur sayfalık operating systems kitabımı yollayayım ya da sen diyorsunya bakmaz o zaman ben yakayım o kitabı istersen. Mac için oyun yazılıyordur ama linux için kimsenin oturup baştan oyun yazacağına inanmıyorum şahsen en.wikipedia.org linkinden anlaşılır %1.17 için kimse baştan oyun yazmaz. Bırakın bu hayalleri. Ha diyorsan port mort var işte diye e playstation 2 emülatörleride var pc için çalışan o zaman konsol almasın kimse.Bak yine de tekrar hatırlatıyorum anlattığın herşey steam üzerinden bana garantisini verebilir misin yarın steam'in olup olmayacağı konusunda?

Son paragrafın için yine aynı şekilde cevap vereceğim eğer bir oyun önce konsola yazılıp ordan pc'ye port ediliyorsa evet oyun konsolları bir adım öndedir. Pc'deki grafiklerden bahsetmişsin bir de zahmet olmayacaksa playstation3 , xbox 360 donanımlarına bak mesela daha iyi anlayacaksın. O donanımda bir bilgisayar çalıştırabilir mi bu oyunları bunlara bakalım. En son olarak i.imgur.com şu tabloya bakalım neden windows issues yok sence? Ben asla mac veya linux için HİÇ oyun yok demedim ama windows seviyesinde olmadığını söyledim hala da aynı görüşteyim. Uzun bir sürede değişeceğini sanmıyorum arz-talep meselesi.

Bunun dışında dünyanın kabul ettiği bir şeyi bizim tartışmamız gereksiz ve zaman kaybı gibi geliyor bana. Piyasa böyle biz kabul etsek ne olacak olmasak ne olacak? Oyun konusunda hala oyun konsolları>windows>mac>linux. God of war veya o kalibrede bir oyun linux için native yazıldığında bunu tekrar konuşalım ömrümüz vefa ederse tabi.
  • layer26  (14.04.13 19:22:01 ~ 19:23:01) 
Bir isletim sisteminin koklerinin eski olmasi [milattan once] o isletim sistemi icin olumsuz bir anlam ifade etmez, tersine oturmus, koklu oldugu anlamina gelir. Eger guncel ihtiyaclari karsilamiyorsa ancak o zaman olumsuz bir ifade icerir ki Unix icin boyle bir sorun yok. Dolayisi ile Unix'in eski olmasi guncel olmadigi anlamina gelmez.

Sorunuzun cevabina gelince, ihtiyaci gideren her urun talebine kavusur. Eger bir urun piyasada tutunamiyorsa, ya ihtiyaci karsilayamiyor ya da talebi yoktur. Yeni isletim sistemleri icin problem bundan ibaret. Yoksa bu yonde cabalar olmadi degil.
  • guru  (06.05.13 13:26:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.