[]

Türkiye Krize Girer Mi ?

600 milyar dolar dış borç varmış. Krize girer mi memleket olursa ne zaman olur ?

Saygılar


 
Krize girer mi girmez mi bilemem ama her ülkenin dış borcu var. ABD'nin mesela trilyon dolarlar seviyesinde. Tabii 600 milyar dolar bizim için fazla olabilir ama olaya bir de o yandan bakmak lazım.


  • gzg  (12.04.13 21:56:45) 
girmez.


  • tescillimarka  (12.04.13 22:01:24) 
önemli olan borcun miktarı değil oranıdır. asgari ücretle çalışa birinin 10bin lira borcu olmasıyla maaşı 20 bin lira olan birinin 10bin lira borcu olması çok farklı şeylerdir.

bu durumun kriterlerinden biri dış borcun gayri safi milli hasılaya oranıdır. ki dış borç artmasına rağmen oran birkaç senedir iyiye gidiyor.
  • bubezleeb  (12.04.13 22:07:38) 
Dış borç 600 değil 300 milyar dolar civarında. Bu da brüt dış borç. Net olarak 200 küsur.

Dış borcun yüzde 60 kadarı özel sektörlerin borçları, yani kredi/ yatırım olarak vs kullanılıyor. Kamu borçları ise yüzde 30 civarı ve genel olarak orta ve uzun vadeli. Geri kalanı da Merkez Bankası'nın borçları.

Kamu borçlarında borçtan dolayı bir risk görünmüyor. Hem orta ve uzun vadeli borçlar, hem de kamu birincil fazla veriyor yıllardır. Yani kamu bütçesi iyi durumda.

özel sektör borçları da dış borç/GSMH oranı olarak artmıyor, aksine azalıyor olduğu için sıkıntılı gözükmüyor.

Son olarak, "kriz" bir tek değişkene bakılarak anlaşılmaz. Dolar tevdiat hesabı/M2Y, cari açık/GSMH, büyüme oranı, faiz vs gibi birçok değişken ve faktöre bakılarak değerlendirilir.
  • perferil  (12.04.13 22:10:35) 
2 yıl içinde gelecek geçenlerde nihat genç demişti


  • she aint you  (12.04.13 22:14:06 ~ 22:15:08) 
amerika ve çin in dış borcunu da bir araştırın isterseniz. ondan sonra sorunun cevabını alabilirsiniz? şi


  • enkolaykullaniciadi  (12.04.13 22:26:48) 
avrupadaki dalgalanmaların bize gelmesi ve yüksek büyüme hızı nedeniyle zaten bir krizi kenarından yaşıyoruz. büyüme hızı alta çekilmeye çalışarak kriz dengelenmeye çalışılıyor filan.
ihracata dayalı ekonomik bir destek var. ama iç piyasa daralmış vaziyette cariler dönmüyor. ihracat bu sebeple iyi pompalanamıyor.
rant ve kaymak yiyen sektörler dışında kime gidersen git cari dönüşümünde rahatsızlık var birebir gözlüyorum.

batanlar olacak daha.
işsiz kalanlar da.

akp eğer ikinci yarıda hallederse bu güncel krizi al buraya yazıyorum adamlar ekonomiyi iyi çözmüş diyeceğim.
  • agy3  (12.04.13 22:59:40 ~ 23:03:02) 
savaş çıktığı an krize girmesi muhtemel.malum sıcak para bağımlısı bi ekonoi var.yatırımı kaçtığı an geçmiş olsun.


  • balllooon  (12.04.13 23:07:05) 
agy3 ün söylediğine küçük bir ekleme yapmak istiyorum. bana göre uzun vadede batı dünyasının ekonomileri kötüleşecek ve bizim ihracatımıza yönelik talep azalacak, bu döviz girişini azaltacak sonuç yani büyümeyi negatif yönde etkileyecek olan sonuçlardan direkt olanı. dolaylı olanı ise girişi azalan dövizin fiyatı yani kur yükseleceğinden tr'nin ithal ettiği üretim mallarının fiyatı artacak ve ihraç mallarının fiyatını artırıcak. bu bir döngü. aslında daha bir sürü şey var da yazmaktan sıkıldım yav kusura bakma güzel kardeşim :)


  • dougsampson  (13.04.13 05:20:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.