[]

dilde seksizim

niye var?

özellikle avrupa dillerinde hep eril ve dişil olarak değişiyor kelimeler. türkçede yok. sahip-sahibe, müdür-müdüre gibi şeyden bahsetmiyorum. onlar arapçadan geliyor zaten. hem ondan ziyade, eşyaların cinsiyeti.

masanın, bisküvinin, tuvalet fırçasının feminen maskülen olması niye?

niye avrupa dillerinde var, arapçada da var. niye var? türkçede niye yok?

dilde seksizim başlığına bakındım. uzun uzun makaleler aramıyorum, daha özet bilgiye ihtiyacım var merakımı gidermek için.

diller oluşurken (bi kaç bin sene öncesinde) toplumun kadın ve erkeğe verdiği değerle ilgili olabilir?

edit: bi tane sordum, beş kez "niye" demişim. var dimi öyle bi kelime, "ne diye" den mi geliyor acaba?

 
efendim dilde seksizim şu anda barbarlık olarak gözükse de zamanında edebi bir zenginlikti bunlar. çünkü kadınlar kadın olmaktan, erkeklerde erkek olmaktan memnun idiler. herkes kendine düşen görevi layıkiyle yerine getirme hevesindeydi falan filan. ancak şu anda sürü tersine çevrildi ve kadınlar erkek gibi olmak, eşitlik falan istiyorlar. haklarıdır değildir bilemem, çocukları kim büyütüyor ben ona bakarım. ama türkçe'de seksizim olmamasının sebebi türklerin çok medeni olması değil, türkçe'nin çok basit bir dil olmasındandır. kelime sayımız az. medeniyetin bir ölçüsü de dildeki kelime sayısıdır. şu an dilimizde seksizim yok bakın biz ne kadar medeniyiz dersek, abdurrahman çelebi olmuş oluruz.


  • doctorrent  (05.04.13 12:35:41) 
yok şimdi medeni olduğumuzu falan söylemiyorum da, belki eskiden öylemişiktir. ne bileyim, yaşamadım o zamanda.

bir erkek olarak dildeki seksizim.den rahatsız oluyorum. dün akşam neredeydin sorusuna bi arkadaşımdaydım diyerek cevap veremiyorsun mesela fransızca. bu cümleyi kurduğun an cinsiyeti belli oluyor. ingilizce yine insaflı bi dil o bakımdan.

--

söylediğinize paralel olarak, en geniş dillerden biri ingilizce. onda neden he\she her\his dışında seksizm çok ön planda değil. en azından artikellerin cinsiyeti yok.
  • dahinnotha  (05.04.13 12:38:57) 
grammatical gender yazıp google'da aratın.


  • i ve been mistreated  (05.04.13 13:12:31) 
seksizm öyle olmaz bak şöyle olur :

"ananın amına koyayım, orospu, orospu evladı, amına koyayım, sikeyim, amını sikeyim, götveren, pezevenk(bu da kadınla bağlantılı sonuçta), yarrağım sana girsin (yine giren tarafa hakaret) vb."

gibi küfürlerin hemen hemen hepsi kadın odaklı ise bu seksizmdir.
  • yule  (05.04.13 14:07:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.