[]

Habersiz çekilen fotoğrafın hukuki boyutu.

çarşı pazarda çekilip web sitesinde kullanılan bir fotoğraf var diyelim. söz konusu fotoğrafta yüzü-gözü, cismi açıkça görünen kişilerin, bu fotoğrafın kaldırılması konusundaki şikayetleri haklı mıdır hukuki olarak?




 
Sanıyorum yok çünkü ünlüleri tuvalette bile çekmeye çalışıyorlar


  • grimer  (15.03.13 19:29:08) 
Hakli


  • Cumhuriyet Savcısı  (15.03.13 19:31:02) 
valla konu çok çetrefilli. çok bilgi sahibi değilim ancak kamusal alanda çekildiği için o fotoğrafı kaldırma gibi bir hak söz konusu olamaz kanımca. ancak en kötü ihtimalle şikayetçi kişilerin suratları mozaiklenebilir. gerçi bu son söylediğim saçma geldi ancak yandex sokak haritalarından hareketle böyle bir şey söyledim. ama dediğim gibi büyük ihtimalle kamusal alan olduğu için bir şey yapılamaz gibime geliyor.


  • surlefil  (15.03.13 19:36:30) 
mülkiyete girilip çekildiğinde, evinizin sınırları içerisinde, size ait bir alan içerisinden çekildi ise hukuki yaptırımınız var. yani biri sizin mekanınızda siz istemeden çekiyorsa şikayet sonuç buluyormuş. ancak öyle manzara çekerken zoomladım zoomladım pencereden bakarken ben görünüyorumdan, sokakta çekmişler mal gibi çıkmışım kaldırsınlar diyerek bir yere ulaşılmıyormuş.

bu daha önceki bir duyuruda sorulmuş, yazar kişisi ordan hatırladığı kadarıyla yazıyormuş.

ama birçok vakada resim sahibi dayanağı olmayan tehditler veya güzel uyarmalarla şikayeti değerlendirip iyi niyet göstererek kaldırabilirlermiş. muş.
  • wiillii  (15.03.13 20:18:53) 
bununla ilgili çok uzun bir yazı var. şimdi oaradan okuduklarımı özetleyeyim. sonra link gelecek.
o tür halka açık bir yerde çekilmiş fotoğraflarda bir birkaç kişiyi özellikle çekmiyorsanız (ama kalabalıkta olsa da yüzleri görünüyorsa) kaldırın veya telif ödeyin deme hakları yok. ama diyelim istiklal'de ilginç bi tip gördün ve zoomalyıp çektin. evet buna hakkı var. ancak bunda da sizin objektife bakmış ve hatta el sallamış vs olması yine onun haklarının gitmesine yani rıza göstermiş olması anlamına geliyor. bunun için bir imza vs gerekmiyor. ancak siz çektiğiniz sırada yüzünü gözünü kapatıyor vs ise bu da rızasının olmadığı anlamına geliyor. link geliyor şimdi de.

  • ben smyrna  (15.03.13 21:36:09) 
pardon dün eklemeyi unutmuşum. yadi.sk


  • ben smyrna  (16.03.13 18:25:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.