[]

com.tr ?

Merhaba sevgili internet dostları.

Dünya üzerinde bizim dışımızda alan adı olarak, Amerikan uzantılarının sonuna kendi ülke kodunu koyan başka devlet var mıdır acaba? Bir de hani eziklik kompleksi mi dersiniz, milliyetçilik damarı mı dersiniz bilemem ama, ülkemin vatandaşlık sitesine bile girerken www.turkiye.GOV.tr yazmak çok koyuyor yahu. Nedir bu böyle com, gov, edu, vs aşkı? Bunlar topyekün kaldırılıp sadece .tr olamaz mı?

Edit: Amerikan uzantısı demeyelim, İngilizce uzantı diyelim.

 
sadece tr olduğunda sadece türk sitesi olduğunu belirtir. gov.tr olduğunda devlete ait bir türk sitesi olduğunu belirtir.

ayrıca tek kullanan biz değiliz ve bu şekilde bir standardı olması bence çok daha iyi bir durum. ne olacaktı mesela gov.tr yerine dev.tr mi edu.tr yerine uni.tr mi?

iyidir böyle.
  • ucan spagetticanavari  (20.02.13 21:21:44) 
.tr'den once gelen her sey istenildigi gibi degistirilebilinir. www.turkiye.tr'de olabilir turkiye.dev.tr'de. sana verdigi rahatsizligi baskalarina vermedigi icin degistirilme ihtiyacagi duyulmamis demekki. yoksa belediyelerin uzantisi bel.tr'dir misal.


  • tdl  (20.02.13 21:24:28) 
amerikan uzantısı olduklarını nereden çıkardın? uzantıların amacı websitelerini kategorilere ayırmak idi, zira amerikan sistemi ile turkiye.tr isimli bir adresi isteyen herhangi bir insan alabilecek iken, turkiye.gov.tr isimli bir adresi yalnızca bir hükümet kurumu kaydedebilir, bu da siteye otomatik olarak güven sağlar. aynı şekilde com.tr, adresin bir şirkete ait olduğunu, gen.tr kişisel olduğunu vs. belirtir. bu ikinci seviye uzantıların kategori belirtmekten başka bir amacı yoktur.

ingiltere de böyle kullanıyor, misal www.dwp.gov.uk, sanmıyorum ki önemsiyorlar bu durumu.
  • fluorescein  (20.02.13 21:25:32 ~ 21:27:51) 
aslında bu sadece biz de yok, diğer ülkelerde de var, milliyetçilikle alakası yok. telefon koduna benzer bir şey diyebiliriz.


  • clones  (20.02.13 21:26:25) 
Sana rahatsizlik verdigi gibi devletin egemenligine de aykiri oldugundan sadece tr uzantili alan adlari icin calisma yapiliyor, yakinda gecilecek.


  • Mikail bey  (20.02.13 21:30:17) 
kötü değil bence o ön isimler. yani mesela uludağ'ı düşün. uludag.edu.tr uludağ üniversitesi, uludag.gov.tr uludağ belediyesi olsa, uludag.tr neyin olacak?


  • hjarteblod  (20.02.13 21:30:29) 
  • megafon  (20.02.13 21:35:11) 
gov, edu, mil vs her ülke kullanıyor da com.tr odtü'nün mallığı

@hjarteblod uludag.com.tr'yi kim alabilmişse .tr de onun olur
  • 102030  (20.02.13 21:38:44 ~ 21:40:10) 
tr zamanında alınmadığı için bizde yoktu, son zamanlarda türk şirketi aldı ve artık .tr uzantılı alabiliyorsun

senin gibi ezik hissetmemek için böyle bir girişimde bulunmuşlar
  • Ramiegovic  (20.02.13 21:42:02) 
alan var aslında; www.tsk.tr herkese vermiyorlar demek ki.


  • hollowlife  (20.02.13 22:05:48) 
evet yurtdışında da öyle.
gov zaten government'ın kısaltılmış hali değil mi?

  • kayranin kedisi  (20.02.13 22:06:49) 
Şurada bütün ülkelerdeki uzantıları vermişler.
www.quackit.com

Sanırım ülkeleri 3 grupta toplayabiliriz.
1. Bizim gibi com, gov, edu uzantıların sonuna ülke kodu koyanlar. (Bu grup İtalya'sından İspanya'sına çoğunlukta)
2. Almanya, Belçika, Norveç, Hollanda gibi bodoslama alan adı verenler. (.de, .be, .no, .nl)
3. Uzantıyı da kendi diline çeviren. (Çoğul takısı koymadım çünkü bir tek Fransa örneği var sanırım. gov.fr yerine gouv.fr gibi)
  • bazilika  (20.02.13 23:04:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.