[]

damar kesilmesi

yıllardır outdoor spor yapıyorum ve irili ufaklı yaralanmalar yaşadım. genel ilkyardım ve ilk müdahaleleri, hatta yarık dikmeyi bile bilmeme rağmen damarın bir kaza sonucu kesilmesinde ne yapılabilir hiçbir fikrim yok. eğer doktor veya bu işlerden anlayan birileri varsa birkaç sorum olacak. interneti araştırdım fakat beni pek doyurmadı.

1: doğada tek başına damar dikmek mümkün müdür?
2: eğer mümkünse ne gibi malzemeler gerekir
3: atardamar yırtılmasında turnike yapılarak ne kadar zaman dayanılabilir (saat olarak)
4: atardamarı dikmek dışında bir tedavi mevcut mu (her ne kadar olası gelmese de), kaynama olasılığı var mı?

şimdiden teşekkürler. verebileceğiniz cevaba göre sorularım olabilir.

 
doğada damar kesilirse en iyi yapabileceğin şey turnike uygulamaktır. bir damarın kesildiğinde kendi kendine dikiş atmak kolay olmaz. ayrıca damar uçlarını tespit etmek için yarayı genişletmen gerekebilir. doğa koşullarında (fantastik davranalım) steril (alevden geçirilmiş) iğne iplik-misina kısa süreli işlev görebilir ama turnike kadar iyi olmaz. eğer ekstra bir kanama rahatsızlığın yoksa ve femoral arter gibi kocaman bir damarı kesmediysen eninde sonunda o kan duracaktır. femorali kessen bile durabilir. sonuçta savaşa sırasında amğutasyon olup 8 saat sonra tıbbi destek alıp yaşayanlar var.

damardan damara turnike süresi değişir. kanama durduktan sonra (kesin durduktan sonra) tekrar travmaya uğramazsa kanamaz.
  • la noix  (16.02.13 18:51:41) 
bir de eklemek gerekir ki dikerken de aslında zarar verebilirsiniz, işin ehlilinin yapması gerekir


  • la noix  (16.02.13 18:54:47) 
basit bir örnek veriyorum parmakların ucuna doğru ilerleyen bir damar; (parmağın avuca bağlandığı noktaya çok yakın bir yerden) kesildi.

bilekten 30 dakikalık turnikelerle kanı durdurdum ve damara dikiş atmadan yarığı diktim.

bu damar 30 dakikalık turnikelerle aşırı kanamayı ben engellerken, zamanla turnike aralığını azaltıp (20, sonra 10) en sonunda turnikeyi komple bıraksam, acaba kangrene yol açacak bir durum ya da iç kanama benzeri bir durum yaşanır mı?
  • thracian  (16.02.13 18:59:08) 
1- cerrahi eğitim yoksa hayır
2-
3- turnike atardamarlar derinde olduğu için pek etkili olmadığı gibi bölgedeki venleri de tıkayarak istenmeyen sonuçlar doğurur, turnike uygulamak yerine kalp seviyesinden yukarı kaldırmak ve yarayı sarmak baskı uygulamak ile beraber basınç noktaları denilen bölgelere de bası uygulayabilirsiniz.
4- vucutta çeşitli büyüklükte atardamarlar var, eğer doğada tıbbi yardımdan uzaksanız kalp aort ve ilk aort dallarının kanaması muhtemelen sizi öldürür. ancak nispeten küçükleri 3. madde ile durdurabilirsiniz.
  • zgn  (16.02.13 19:00:09) 
eğer enfeksiyon falan olursa kangren olur (doğada tetanoz ve gangren (tıpçası bu, çok kıro bence ama bu) bakterileri toprakta falan bolca var))

eğer kısa sürede profesyonel yardım almazsan enfekte olmaması için bi neden yok

turnike senin profesyonel yardım alacağın zamana kadar idare etmek için, o süreyi ne kadar kısa tutarsan o kadar az komplikasyon olur
  • la noix  (16.02.13 19:01:30) 
eskinkir ben yalnız olarak doğa sporlarıyla uğraşıyorum. yani yaralanırsam büyük ihtimal yalnız başıma yaralanacağım.

bu yüzden birkaç kez derin yarıklarla baş ettim, kendi kendime 3-4 dikiş attım, kanamayı durdurdum, steril etmeyi başardım ve eve, yani şehre döndüğümde bile bir doktora gitme ihtiyacı duymadan atlattım.

ama benim endişelendiğim şey işte bu damar kesilmesi ve kanamanın güç olması. turnike yapıp belki en yakın sağlık birimine gidemeyecek kadar uzakta olacağım. bu senaryo üzerinden düşünürsek ne gibi birşey önerirsin?

insan yalnız başınayken şoktan daha çabuk kurtuluyor bu arada bunu da deneyim ettim, ya da kendime çok güvendim; belki tehlikeli birşey. bilemiyorum.
  • thracian  (16.02.13 19:03:19) 
peki bir turnike ile kolda ya da bilekte bir yırtık için kaç saat verirsin birine? ne kadar zaman verirsin?

(düşün ki bir kişi dediğim şekilde yaralandı ve en yakın yerleşim birimi 30 km uzaklıkta) en iyi ihtimalle 6 saatlik bir yolu var) başarabilir mi?
  • thracian  (16.02.13 19:10:27) 
turnike yapılıp 112 aranır atardamar kesilmesinde. doğada onu dikmeye kalksan adamı sepsis'ten öldürürsün.


  • the kene  (18.02.13 17:14:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.