[]

Medya Manipülasyonu

Selamlar,


Bir makale yazacağım, Türkiye'deki medya manipülasyonu üzerine. Bunun içeriğinde, kendi çıkarları için bazı haberleri değiştirerek yayınlayan ya da yayınlamayan medya kuruluşları da olacak; aynı haberi 2 farklı üslupla verip okuyucu da tamamen farklı izlenimler oluşturan haberler de olacak.


Dolayısıyla da, Türkiye'nin yakın medya tarihinden örnekler arıyorum. Mesela Hüseyin Üzmez konusunda Vakit gazetesi ile Hürriyet'in üslubunun farklı olmasına değinilebilir bir örnek olarak. Ya da Genç Parti döneminde Cem Uzan'ın Star gazetesiyle yaptığı propagandaya değinilebilir. Bu noktada önemli olan, bu konularda mümkün olduğunca detaylı bilgi arıyorum. Yani sadece "şu da vardı" diye de hatırlatabilirsiniz ama daha kapsamlı bilgi verirseniz çok sevinirim.

Elbette bu örnekler daima kanıtlanabilir olmayacak; söylentileri de not alıp gerekirse onlara da değineceğim ama toplumda yer bulmuş, ya da dikkat çekici boyutlarda olan örneklere değinirseniz sevinirim.

Ayrıyeten, farklı kesimlerden insanlar olduğu için burada, farklı kuruluşlara yönelik haberler çıkabileceğini tahmin ediyorum. Hepsine açığız, Cumhuriyet'i de eleştirmek mümkün burada, Milliyet'i de.


Teşekkürler.

 
  • trimpot  (18.01.09 13:48:23) 
cengiz semercioğlu'nun son numarasını yazabilirsiniz.

ayıya zaman gazetesi okutturmasını ve çark etmesini.
ayrıca alper görmüş'ün taraf gazetesinde hazırladığı köşeye bir bakın. o çok güzel yakalıyor bu tarz haber verme farklılıklarını.
  • detroitli kizil  (18.01.09 14:13:20) 
star gazetesinin ana sayfada kullandığı bir seçim mitingi fotoğrafı vardı.
photoshopla insanlar copy paste yapılıp alan doldurulmuş ve fotoğrafta açıkça görülüyor bu.

o olmazsa olmaz misal
  • can see  (18.01.09 23:18:48) 
ergenekon cephaneliği konusunda birkaç gün önce
hürriyet bombaların seri num farklı dedi,
milliyet bombaların seri numaraları saldırılarda kullanılanla aynı dedi. bu basınad da geniş yer buldu. bir araştır istersen.
  • oceano  (19.01.09 08:37:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.