[]

psikolojik veya sosyolojik soru

şimdi bir kaç durum anlatıcam belki aynı durumlardır. dediklerim herkes için geçerli değil.
1. fanatik bir kişinin takımının bariz haksız olduğu bir pozisyonda hayır biz haklıyız şeklinde savunması. ve buna inanması
2. herhangi bi lideri seven savunan birisinin (örneğin lenin) hitlerin söylediği komunizme ve lenine tamamen aykırı bir sözü leninin söylediğine ikna edilirse diyelim, o sözü savuncak yollar araması. ve savunması. ya da normal fikriyatına aykırı bir lenin sözünü okuyunca aynı durumun olması.
3. lisedeyken şöyle bir şey yapmıştım: "ayna insanı yansıtır güzeldir ayna..." gibi saçma bir şiir yazıp nazım hikmetin şiiri diye sınıftakilere okumuştum. ve çok güzel baya iyi nazım işte yaa gibi tepkiler almıştım. liselilikten de değil aynı tepkiyi edebiyat sitelerine yazdığımda da almıştım.
4. ekşi vb. yerlerdeki beğeni algısına göre hareket etmek. örneğin aynı espriyi cem yılmaz yapsa gülücek olan bir insanın şahanı ileri derecede eleştirmesi o espriden dolayı.

şimdi istediğim bu benzer veya aynı kaynaklı hareketlerin bir adı var mı?
algıda seçicilik bu konuyu tam karşılamıyo gibi. teşekkürler şimdiden

 
bile bile lades durumu var. adamin yanlis olduguna dair sabit kanitlarin var ama karsi taraf inanmiyor.

logical fallacy'lerden biri olmasi gerek.
en.wikipedia.org
  • tdl  (28.01.13 01:41:22) 
on being wrong diye bi ted.com konuşması var. tr altyazı da olması muhtemel.


  • kediebesi  (28.01.13 01:42:38) 
asch'in otorite etkisini ölçmeye çalıştığı bir deneyi vardı. Mesela aynı pasajı bir sendika liderinin gibi okutuyor, bir de kapitalist bir tipin sözü gibi okutuyor, okuyanlar o kişye yakınlıklarına göre o pasajı anlıyorlar. yani 2'dekine benzer bir durum. bir de muzaffer şerif'in bir deneyi var. bir tek yazardan, aynı edebi kalitede olmasına dikkat ettiği sözler seçiyor. bunu farklı yazarlara aitmiş gibi okutuyor deneklere. denekler normalde beğendikleri veya adını duydukları yazarların olduğunu sandığı sözleri daha çok beğeniyorlar.


  • perferil  (28.01.13 01:50:12) 
3. de yaptığını bizim bi arkadaş da can yücel diye yapmıştı. baya kişi oo çok güzel falan demişti. birkaç ay sonra benim diye tekrar okutunca pek tepki alamamıştı. İnsan beyni garip çalışıyor gerçekten de.


  • jangbogo  (28.01.13 03:41:50) 
buda aslında marka algısı gibi bir şey mesela sana pazardan ve zaradan 2 parça gösterseler hangisinin hangisine ait olduğunu bilmesen ayırt edemezsin.nası kıyafette marka varsa insandada marka var gibi.yani saçma bir şey ama böyle.


  • Esinsin  (28.01.13 08:50:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.