[]

sizce piyano çalabilmek için yetenekli midir?

24 yaşında piyanoya başlayıp 5 saatlik ders(5 hafta) sonrasında, gamları iki elle takılmadan çalabilen ve en son fur elise'i de (tamamını) hatasız çalan birisi sizce yetenekli midir?




 
yetenekliden ziyade, daha evvel müzikle haşır neşir olmuştur o adam. kaçarı yok.


  • alperz  (11.01.13 14:39:19) 
ezberleyip tonlarca zor şarkıyı sıfır bilgiyle çalan insanlar da var yetenek değil onun adı ezber. sadece notaya bakarak çalıyosa yetenek belki...


  • nunishuris  (11.01.13 14:39:20) 
@nunishuris notaya bakarak çalıyorum ya, forte mi piano mu, mf mi o kısımlar ezberlenmiyor. ayrıca nota ezberlemek kötü mü?


  • ekaterina  (11.01.13 14:41:15) 
kötü değil ama ezberlenen bi şeyi söylemek ya da çalmak o işi her koşulda yapabilmek demek değil neticede :) mesela piyano ve nota bilmiyor ama neler çalıyor bazı insanlar. ezber dediğim böyle ezber. ders alıp önüne konan notayı tanıyıp ezberlemeden şarkıyı çalmak yetenek dedim yani...
nota ezberlemek kötü değildir heralde :)

  • nunishuris  (11.01.13 14:45:55) 
Ezber neden kötü olsun ki? Büyük piyanistlerin konserlerini izleyin, önlerinde kağıt mağıt olmaz. Ancak çok uzun ya da karışık eserlerde arada nerede kaldığını takip etmek için göz atmalık önüne nota koyanlar var. Pratik olarak herkes ezberden çalıyor yani.


  • alperz  (11.01.13 14:47:20) 
ya ezberden çalıyolar ama hiç bilmeyen biri de onları çalabilir o zaman diyorum. ezberden çalmak yetenek kriteri değil demeye çalışıyorum kısacası.


  • nunishuris  (11.01.13 14:49:41) 
senin ezber ile kastın acaba duyarak çalmak mı?

mesela ben önce deşifre ediyorum, ilk 8-10 çalışımda sürekli gözüm notada oluyor. sonrasında artık kağıda falan bakmıyorum. şimdi bu kötü mü? zaten herkes böyle yapıyor.
  • alperz  (11.01.13 14:51:28) 
@alperz, o kötü değil ama hiç müzik kulağı olmayan bilmeyen birinin de ezberleyip bi şarkıyı çaldığını düşün tamam mı :) bu insana yetenekli denir mi şimdi? sen duyup çıkarıyosun üstüne çalışıyosun sonra notaya bak ya da bakma. ama hiç müzikten anlamayıp bi şarkıyı ezberleyen birine yetenekli denmez yani burda o kriter olamaz heralde diyorum :)


  • nunishuris  (11.01.13 14:53:48 ~ 14:54:18) 
duyduğu müziği ya da kendine bir şekilde dikte edilen(yazılı ya da sözlü olarak) bir müziği tekrar çalabilen kişiye yetenekli demek gerek.

nihayetinde senin sevmediğin bu tip adamın yaptığı şey, kafasındaki ezberlediği müziği çalmak. melodi ve ritim hafızası sınavı konservatuvara girişte yapılıyor mesela. yapmasınlar mı o zaman?
  • alperz  (11.01.13 15:16:43) 
@alperz bence beni anlamıyosun. konservatuar sınavına giren adam nota nedir o nedir bu nedir bilir en azından bi müzik yeteneği olur. ama sokaktan ezberi kuvvetli bi adamı çekip bi şarkı ezbere çaldırıp ona yetenekli diyebilir misin sırf ezberledi diye? tamamen bunu söylüyorum. yoksa dediğinle bi alakası yok dedğim şeyin.


  • nunishuris  (11.01.13 15:25:38) 
Evet derim. Ezberlediyse melodik hafızası var demektir. O adama da nota okumayı öğretirsin. Nota okumak öyle zor bir iş değil. Başka bir alfabe öğreniyorsun nihayetinde. Belli bir zekanın üstündeki herkes yapabilir. Önemli olan melodik hafıza ve ritmik hafıza aslında.


  • alperz  (11.01.13 16:20:04) 
alaylı mı mektepli mi tartışması olmuş bu, bunun net bir cevabı yok beyler. dağılabiliriz.


  • ekaterina  (11.01.13 16:50:13) 
siz dagilmissiniz ama tartismayla ilgili noktayi koyarim orada kalirsiniz.
www.youtube.com

  • lorenzen  (11.01.13 17:14:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.