[]

[ sözlük ] Sözlükteki yavaşlık normal mi?

Soru önceden soruldu diye kızacaksınız ama benim sorum farklı:

Ekşi sözlük reklamlardan kazandığı para ile sizce yeteri kadar hardware alamıyor mu? Ya da bugüne kadar sahibi olunan server'lar, bu kadar yazarın yoğunluğunu karşılayamıyor mu? Bu iş bu kadar pahalı mı? Yani yahoo, cnn, milliyet, hürriyet vs. gibi sitelerden farkı nedir de bu rezilliği çekiyoruz?


 
sözlüğün gelirini bilmem de sanırım yazar sayısının yavaş yavaş düşeceğini ve böylece yoğunluğun da azalacağını düşünüyorlar. bir de yazar sayısından çok açılan/bakılan başlıklar, girilen entryler yavaşlatıyor. zamanla durulduğunda biraz daha hızlanacaktır elbette ama yine de bizi memnun edecek kadar hızlanacağını düşünmüyorum ben.

edit: server sahibi olsa bile bir de colocation olayı var. serverı bir yerde tutma işlemi. ona da aylık para ödüyorsun. sözlüğün gelirini bilmediğim için alınsın ya da alınmasın diye kesin bir şey demek de istemiyorum.
  • sanal uyku  (28.12.08 21:52:48 ~ 21:56:56) 
rezillik toplu yazar alımlarından sonra çevrimiçi oldu malesef..

bundan kurtulmanın iki yolu var,

ilki teknolojik yöntem,
ikincisi yazar uçurma yöntemi..
  • yalcin bulut  (28.12.08 22:06:54) 
Hafta ici aksam saat 20'den, hafta sonu 18'den sonra pelti cikiyor sözlügün. Ve ben sözlügü sadece eksi duyuru'ya gecis araci olarak kullandigim icin gayet gerilimli saatler yasiyorum.

tamindir.com bile türkiye siralamasinda 104. siradayken 5 tane sunucusu bulunuyor (benim bildigim ilk kurulum), eksi sözlük gibi türkiye siralamasinda 18. bir site bu konuya önem vermiyor.

sözlügün gelirini tartisacak degiliz ama; ben o parayi biriktirip datacenter bile kurardim simdiye kadar. yineliyorum; bence önem verilmiyorum.

facebook ile birlikte düsüse geçen traji yükseltmek için açilan yazarlik alimlarinda gelinen son nokta budur zannimca.

yazik.
  • trimpot  (28.12.08 22:09:31) 
server aliminin sonra da yeni server'i kurup gecmenin oyle 2 gunluk is mi oldugunu saniyorsunuz anlamadim. ozellikle turkiyede, su su spec bir alet istiyorum dediginizde 3 ay sonra getiririz biz bir ara diyorlar. Bu bilgisayarciya gidip anakart cpu alip evde birlestirmeye benzemiyor.

Serveri aldin, yazimininin lisans sorunlari var, tum firmalar bi bekletiyor seni sanki b*k varmis gibi. Cok acilar icinde yuzuyorsan bir sure girme internete, cik disari kos, bir tur at.
  • compumaster  (28.12.08 22:19:37) 
compumaster; bir serverdan baska bir servera gecmek 2 gün sürmez. yanlisin var orada. tasima islemi; tasinacak server hazirsa bir slottan hdd'yi söküp digerine takmakla kadar hizli olur.

datacenter'da calismamis olsam senin su dedigine inanir, -vaay a.koyayim biz de burada götümüzün üstünde rahat rahat oturuyoruz, bir de adamlara bok atiyoruz- derdim.

Yapilan sunucu degisikliginin üstünde seneler gecmis, bizim tartistigimiz seye bak...
  • trimpot  (28.12.08 22:30:26) 
senin dedigin, softwareleri ayni olan sadece hardware'i degisen bir sistem icin gecerli. burada hddler bile degisecegi icin zaman aliyor. zaten benim dedigim adamlar siparis vermeye calisiyorlar, ama sorun cikiyor.


  • compumaster  (28.12.08 22:36:14) 
durum aslında ilginin tepe değerlerde olmasından kaynaklanıyor. ortalama değerlere dönünce serverda yetecektir. şu anda aşırı ilgi var. bu ilgi bir kaç hafta sonra kademeli olarak azalacaktır. o zaman yeni yazarlarla beraber ortalama bir değer tutturulacaktır. bu değerde de sözlük server'ı ve host'u kaldıramazsa upgrade düşünülebilir bence. şu andaki durum geçiçi yani.

elbette yazar alımından önceki değerlere düşmeyecektir ama bu halde de kalmaz.
  • darknum  (28.12.08 22:39:32) 
aslında benım anlamadım olay su: server ıhtıyaca yonelık mı alınır yoksa olusabılecek yogunluga gore alınan bır tedbir midir?
yani su sekilde acıklamak daha guzel olur sanırım.siz akbilinizi günde 2 kez otobuse bındıgınız için 2 binişlik mi doldurursunuz yoksa param varken 10 binişlik doldurayım sonra ne olur ne olmaz mı dersınız..
bu durum benı dusunduruyor acıkcası..
  • isott  (28.12.08 23:07:21) 
enola gay; sen üstüne alinmissin fakat compumaster orada bana seslenmis sanirim. ben ne demek istedigini gayet iyi anlayip anlamamazliktan geldim ve cevap vermedim. sen üstüne alinma yani.

*** sözlükten mesaj atacaktim fakat sözlügün durumu ortada.
  • trimpot  (28.12.08 23:37:56) 
Şimdiki sunucu için: İntel deniyor, sponsor deniyor.. Taraflar, aralarında bağlayıcı bir anlaşma yapmışlardır muhakkak. Belkide "x yıl bu sunucuyla devam etmek" bu anlaşmanın şartlarından yalnızca biridir.


  • iustitia omnibus  (29.12.08 01:50:35 ~ 14:06:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.