[]

Bayan

Ya neden takılıyo bu kelimeye bu kadar ben hiç anlamadım. Neden bayan değil de kadın? Biri özet geçebilir mi?




 
Aşağılık kompleksi güzel kardeşim. Yoksa tdkyı açıp bakarsan aynı şey olduğunu görürsün. Neyse, bir şey demiyorum. Hayatında kibarlıktan nasibini alamamış insanların işleri işte.


  • 4dr4melech  (09.12.12 19:32:01 ~ 19:32:33) 
Erkeklere neden bay demedigimizi aciklayin, ama mantiklica. Kibarlikla alakasini anlatin kadinlara bayan demenin ve ardindan erkeklerin neden nezakete deger olmadigini da aciklayin. Once bu sorular yanitlansin, ardindan yeniden tekrarlariz neden kadinlara bayan denmesinin cinsiyetci oldugunu.


  • nathanieltroy  (09.12.12 19:35:04) 
  • zenigt  (09.12.12 19:37:29 ~ 19:39:36) 
  • slackerbitch  (09.12.12 19:39:02) 
özetle kadın diyemedikleri için bayan diyenler yüzünden.

cinsiyet belirtmek için baya denmesine karşı çıkılıyor. hitap olarak değil.
ki bence hitap olarak da hanım ve hanımefendi gibi son derece güzel kelimeler varken bağyan demek de gerekiz bence.
  • goldentitan  (09.12.12 19:40:55) 
@4dr4melech yani küfür gibi algılanıyor ben ona şaşırıyorum ne var ki bunda bay bayan sonuçta nesi garip geliyor

@nathanieltroy dememeniz için sebep göremiyorum ki ben. diyin yani bay diyin adam diyin. hişş diyin neden takalım yani size kalmış :)

@zenigt okudum teşekkürler

@divit bilemiyorum yani. tamam baağyan tribinde haklılar. cono cono denmesinde haklılar da. bayan ya bayan ne var yani? bay ismail yk bayan yıldız tilbe arkadaş

@slackerbitch tl;dr

@goldentitan tamam haklısın hanımefendi en uygunu bence de. ama yani adam sonuçta çabalıyo belki de o an kadın demek yerine aklına bayan geliyo ve onu diyo kibar olmak istiyo. yani sırf bu yüzden BAYAN DEĞİL tribini yersiz buluyorum
  • metehan01  (09.12.12 19:47:56) 
kadın-kız ayrımı yapanlar bayan diyormuş gibi geldiği için.


  • xenophobic  (09.12.12 19:51:26) 
Bay'ın garip gelmesinin tek sebebi çok kullanılmaması. Verecekseniz adamakıllı örnekler verin. Bu bayan kelimesini hazmedemeyenler hanım kelimesini de sevmiyorlar ki o da beyin veya beyefendinin karşılığıdır.


  • 4dr4melech  (09.12.12 19:52:10) 
baağğyan şeklinde söyleyenleri de mevcut bunların.gerçekten hitap ederken hanımefendi denirse daha hoş oluyor.ama bayan denirse de kızmam.sonuçta kibar davranmaya çalışıyor :)


  • rock n roll  (09.12.12 20:01:44) 
"Hâlâ insanlar idrak edemiyorlar. Mesele, birine seslenirken “Kadın, bakar mısınız?” “Kadın, buyurun.” demek değil. “Erkek bakar mısınız?” “Erkek buyurun” demek ne kadar saçmaysa bu da o kadar saçma. Sonuçta ikisini de kimse yapmıyor, yapılması gibi absürt bir şeyi de önermiyor. İnsanlar hitap sözcükleriyle cinsiyetin adını karıştırıyorlar.
Bunu idrak etmek, okuduğunu anlamak bu kadar zor olmasa gerek!

Mesele şu; konuşurken özgürce erkek sözcüğünü kullanabildiğin yerde kadın diyemiyorsan o zaman yukarıdaki yazıyı bir kez daha, bu sefer daha dikkatli okuman gerekir. Sözgelimi “Erkekler ile bayanlar arasında ömür farkı…” veya “Bayan pilotlarımız da en az erkek pilotlarımız kadar başarılı.” gibi cümleler kuruyorsan bu sorunludur. Sen aslında kadın demeyi/kadınlığı kaba bir durum olarak görüyorsun demek ki, bu yüzden de onu kendince kibarlaştırmaya çalışıyorsun. "

yazı bana ait değil.
  • sonsuz  (09.12.12 20:02:50) 
Bir de bu bayanların büyük bir çoğunluğunun daha feminizmin ne olduğunu bilmeden kendilerini feminist diye etiketlediğini de gözlemleyebilirsin.


  • 4dr4melech  (09.12.12 20:04:54 ~ 20:05:58) 
feminizmle alakam yok. ama bir kadın olarak, form doldururken cinsiyet kısmına bayan - erkek yazılmasına sonuna kadar karşıyım. erkeğin karşılığı kadındır çünkü. bayan diye bir cinsiyet yoktur. esnaf nasıl erkekleri BAY, BAKAR MISIN diye çağırmıyorsa beni de BAYAN, BAKAR MISIN diye çağıramaz. ama örneğin bir davetiyede erkeklerin ismi Bay Ahmet Mehmet şeklinde yazıldıysa benim adım da Bayan Ayşe Fatma diye yazılabilir.

toplumda bayan kullanımı, "kadın mıdır kız mıdır bilemem" söylemine denk geliyor. aklında böyle bir ayrım kalıplaşan insanlar kestirmeden bayan demeyi tercih ediyor. kadınların sinirlendiği bu. kadın olmak iğrenç bir şeymiş gibi üstünün örtülmeye çalışılması. bu kadar basit. neden kimse anlamak istemiyor, neden herkes her şeyle dalga geçme çabası içinde bunu da ben anlamıyorum.
  • boo ya moon  (09.12.12 20:32:34) 
O konuda sen de haklısın, bunu hiç öyle bayan-erkek karşılıklı bir şey görmemekle birlikte söylüyorum. Ayrıca hayır, bayan kelimesi öyle saçma sapan bir sebepten kullanılmıyor. İnsanlar kendi kültüründe doğru yanlış ne varsa, çevresinde ne gördüyse ya da en azından kendine ne kolay geldiyse onu kullanıyor. Kadın bakar mısın da denilmez, hanımefendi denir. Bay denilmemesinin de sebebi bu, yerine beyefendi denilmesi gerekir. Yani olay bay-bayan farklı kullanımları değil çünkü öyle bir şey yok.

Hiç duymadınız galiba "Bu bay ...." ya da "Bayım, bakar mısınız?" diyenleri. Ciddi ciddi anlamıyorum yani ben bu işi. Ya seçerek algılıyorsunuz abicim, ya cidden karşılaşmıyorsunuz ya da işinize gelmiyor.
  • 4dr4melech  (09.12.12 20:38:23 ~ 20:46:55) 
otobüs şoförleri, harekat amirleri, dolmuşçular "bayan" kelimesini çok kereler söz dalaşı sırasında söylüyor. niyeti kibarlaşmak değil seninle haklı ya da haksız bir münakaşaya girmişse senin cinsiyetini de konuya dahil ediyor. bence kadınları rahatsız eden de bu? cinsiyetçi bir tutum bu, kibarlık değil. söylediği şeyler son derece kaba iken bir de havada "bayan" hitapları uçuşuyor.

siz hiç bir taksicinin bozuk parası olmayan bir erkeğe "bay, bozuk paran yoksa neden taksiye biniyosun!" diye çıkıştığını gördünüz mü? ama genelde bir kadın taksideyken şöyle oluyor "bayan! bozuk paran yoksa neden taksiye biniyosun!"
şimdi bu tartıştığımız konu ile benim cinsiyetimin ne ilgisi var güzel kardeşim?

"bayan" kelimesi genelde kadını aşağılayan erkeklerin dilinden duyulduğu için, kibar olmaya çalışan iyi niyetli adamlardan duyunca da ister istemez tüyleri diken diken ediyor. :))
  • mkrn  (10.12.12 22:03:06) 
Üstteki, o bay yerine beyefendi kelimesini koy. Aynı şekilde hanfendi, hanımefendi de deniyor çünkü. Adam bayan demesin de ne desin, gel lan buraya amuğakoduğum senle konuşacaz mı desin? Elbette zorlama kullanıyor ama böyle yani.


  • 4dr4melech  (10.12.12 22:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.