[]

arapçanın önemi üzerine

bugün bi kitap inceledim, fransızcadaki arapça kökenli kelimeler adında. latinceden geçtiğini düşündüğüm bi çok kelime, aslında arapçadan geçmiş. belki bu durumda arapça.dan latinceye oradan fransızcaya kaymıştır. ama nihayetinde kökeni arapça. türkçedeki arapça kelimelerinin sayısının binleri bulması, iki kültürün iç içe olması sebebiyle. peki arap kültürünün latin uygarlıklarıyla olan etkisi\ilişkisi nasıl?

tarihe meraklıyım ama bu konulara araştıracak kadar vaktim olmadığı için buraya yazdım.


 
bu konuda rastladığım tek örnek venezuellalı bir kızın adının (zaira), zehra ile aynı arapça kökten geliyor olmasıydı.


  • goldentitan  (01.12.12 20:59:23) 
haçlı seferleri. en basiti o. şeker, kimya, portakal (orange - el narenc - naranja - orange)

en.wikipedia.org diyecektim ki compadrito benden önce göndermiş :) x words of x origin diye aratırsanız bir sürü şey buluyorsunuz.
  • i ve been mistreated  (01.12.12 21:00:58 ~ 21:03:37) 
  • compadrito  (01.12.12 21:01:39 ~ 21:04:27) 
ispanya endülüslerini unutmuş gibisiniz..


  • anonimyususer  (01.12.12 21:02:43 ~ 21:03:27) 
o zaman hemen bi örnek vereyim, "arsenal" kelimesi arapça kökenli. kitapta çok şaşılası örnekler vardı. mesela fransızcadaki "finir" ile ile arapçadaki "fani" kelimesi arasında bağlantı kurulmuştu. kitap yanımda olmadığı için daha fazla örnek veremiyorum.

fr.wiktionary.org

edit: ben bi örnek verene kadar bir sürü şey gelmiş zaten, teşekkürler. ispanya endülüsleri ve haçlı seferleri olayın özü diyebiliriz öyleyse.
  • dahinnotha  (01.12.12 21:03:56 ~ 21:08:13) 
tabii ki ticaret ve bu ticaretin yürütüldüğü yollar da bir diğer etmen olabilir. ve bu adamların altın çağını yaşadığı zamanlarda şimdikinin tersine istikamette giden bilgi akışı.

evet, el-silahane gibi bir şeydi sanırım o (wikiden baktım, daressineh gibi bir şeymiş). sonra şu ünlü "x" - "şey" olayı var, gerçi kesin bilmiyorum bunu. ayrıca el- ya da al- ile başlayan bir çok kelime arapça kökenli. bildiğimiz arapçadaki "the" olan el. aklıma elixir veya alembic geliyor.
  • sanat guresi  (01.12.12 21:13:49 ~ 21:55:37) 
hangi kitap o?


  • solo  (01.12.12 22:23:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.