[]

tamam bazı petekleri kapatmak gerek de, nasıl?

sevgili bazıları sıcak severler,

bugünlerde sık sık, ekonomik olması açısından, kullanılmayan odalardaki peteklerin kapatılmasına dair duyuru'lar görüyoruz.

ben de bunu uygulamak istiyorum. fakat kaloriferlerde biri üst biri alt tarafta olmak üzere iki tane düğme var.

her iki düğmeyi de mi kapatmak gerekiyor?

***
(bu arada gündüz evde kimse yok ama böyle durumlarda kombiyi en kısık durumda bırakmak, sürekli kapatıp açmaktan daha ekonomik imiş benim bildiğim kadarıyla.)

 
her ikisi değil sadece sıcak suyun geldiği yani üstteki vanaları kapatın. bir de bunu yaparken kombi basıncına dikkat edin çok artarsa su tahliyesi yapıp etrafı gölete çevirir.

ayrıca çok soğuk günlerde (kara kış olarak tabir edilen) düşük seviyede yakmak mantıklı olabilir ama izolasyon iyiyse sadece akşam geldiğinizde de açabilirsiniz hemen ısınır zaten.

ikisi de yıllarca öğrenci evinde denenmiş ve f/p oranı yüksek önlemlerdir =)
  • angelofdeath  (27.11.12 09:16:56 ~ 09:19:03) 
eğer istanbuldaysanız sadece gece yakmanız daha mantıklı.. ayrıca bir odayı kapattığınızda oranın duvarından gelecek soğuk ısınma masrafınızı arttırır. o yüzden bence fazla soğuk olmayan şu günlerde sadece geceleri, ayaz yaptığında ise gün boyu en düşükte yakmanız daha iyi olacaktır.


  • hosein  (27.11.12 09:28:27) 
farketmez. biri peteğin girişi diğeride çıkışı. ister girişi kapatın, ister çıkışı. sonuçta kapanmış olacak.
yukarıda söylendiği gibi, yalıtım iyiyse açtıktak kısa süre sonra zatenısınıyor ama yalıtım kötüyse hangisi daha doğrudur bilemiyorum :)

kısa bilgi: kombinin içinde su ısınır, bir pompa yardımıyla petekle gider, geri döner, bu esnada soğuyan su tekrar ısıtılır ve böyle devam eder.

şimdi; odanız çok soğuksa, kombi ısıyı tutturana kadar çok çalışacaktır ama belli bir sıcaklığı yakaladıktan sonra ise daha az çalışıp ısıyı koruyacaktır. (örn: soğuk ev için, önce 5 saat aralıksız çalış sonra 20 dakikada bir 4 er dakika çalış gibi ama ev sıcaksa, 40 dakika aralıksız çalış sonra 30 dakikada bir 3 er dakika çalış gibi) tabi bu yalıtımla direkt alakalı.

isterseniz bir hafta kadar birini diğer hafta diğer yöntemi deneyin, tüketiminizi de kapdıaki doğalgaz saatinden kontrol edin.
  • kisa  (27.11.12 09:31:40) 
cevaplar için teşekkürler. herkese toplu olarak cevap vereyim;

bina yeni, yalıtımla ilgili detaylı bilgim yok, ama sorup öğrenirim. kapı ve pencerelerin iki camlı pimapen pvc oluşu yalıtımın da iyi olabileceği izlenimi veriyor ama dediğim gibi kesin bilgim yok.

fekat; en düşük seviyede bile petekler bayağı sıcak, böyle de bir durum var.

kapatmayı düşündüğüm yer sadece salon. köşede, iki cephesi de dışarıda. diğer iki cephenin birisi mutfak öbürü diğer dairede. yani hiç bir şekilde soğuk etkisi bizim odalarımıza yansımayacak.

bir de tam kapatılmasa bile belki mutfak ve banyoyu da kısabilirim herhalde?

haftalık deneme olayı çok mantıklı bir öneri:)
bir düzene koyup bunu deneyeyim evet.
tekrar teşekkürler..
  • holy diver  (27.11.12 10:40:56) 
yeni bina ise yalıtımlı olma ihtimali büyük.
ek olarak, mutlaka, rücgarlı bür günde elinize alın bir mumu pencere kenarlarında gezdirin, bir yerlerden hava kaçırıp kaçırmadığını kontrol edin (bazen hissetmek zordur bu şekilde bakın) varsa detaylara gireriz.
mutfağı kısmanız mantıklı zira yemek piştikçe zaten ısınır orası :)
ayrıca, banyo içerideyse, yani hiç dış cephe duvarı yoksa yalıtım derdi yoktur, kolay soğumaz ama çabuk ısınır. o yüzden onuda iyice kısabilirsiniz. ama dış cephesi varsa sabah işe gitmeden buz gibi banyoya girmek zorunda kalabilirsiniz.
  • kisa  (27.11.12 10:48:40) 
@kisa,

pencereler ses yalıtımı konusunda acayip etkili onu çok iyi biliyorum. ama mum denemesini de yapayım fırsat bulunca. zaten bir oda bir de mutfak cephesinde deneyeceğim, diğer oda ve banyo iç kısımda rüzgar ve soğuk dertleri yok..

bunları bütün olarak düşününce;
gerçekten boşu boşuna gündüz açık bırakmışım gibi geldi..
hay allah ya, şimdi gidip kapatsam mı kombiyi:)
  • holy diver  (27.11.12 11:54:57) 
bugün hava baya güzel, şu anda yanmıyor olmalı :)


  • kisa  (27.11.12 12:05:56) 
@kisa,
sorma ya, bu güneşli havada kombiyi açık bırakan akıllı bir benimdir herhalde;)

******

ya, bir sorum daha var, unutmuşum onu sormayı.

hani basınçla ilgili, düşük ise, o küçük vanayı açıp su ekleyerek yükseltiyoruz ya (önceki gün müydü yaptım ben), peki basınç çok yüksek ise nasıl ne yapılıyor o kısmı hatırlamıyorum?
  • holy diver  (27.11.12 12:22:11) 
çok yüksekten kastınız nedir? kaç bar? (çok yüksek olduğuna emin misiniz yani :) )

o kombi modeline göre değişir, bazıları otomatik olarak fazlasını atar (kombi altından su akar)
bazılarında ayrı bir vana olabilir (ben görmedim ama kesin vardır)
ya da peteklerden hava almayı biliyorsanız (petek üzerinde, üst kısımda, vana olmayan tarafta minik bir uç vardır onu gevşeterek yapılır, ygun anahtar ya da kargaburun gerekir) oradan biraz su akıtırsanız basınç düşer. (o anahtarı nalburdan vs alacaksanız ismi prujör anahtarıdır)
  • kisa  (27.11.12 12:30:08) 
@kisa,

doğalgazı açmaya geldiklerinde, basıncın 1,5 ile 2 arasında olması gerektiğini, düşük ise alttaki küçük vanayı açarak su ekleyip gereken aralığa getirilmesi gerektiğini söylemişlerdi. 2'den yüksek ise ne yapılacağını anlatmışlarsa da ben şimdi hatırlamıyorum, sorum o kısımla ilgiliydi;

basınç 2'den yüksek olursa ne yapmam lazım.

yüksek bar için ek vana olup olmadığını hatırlamıyorum. o petekleri boşaltmada kullanılan anahtar vardı bir yerlere koyduğumu hatırlıyorum. ama nasıl kullanacağımı tam bilmiyordum. gerçi hala suyun nereden akacağını kafamda canlandıramadım ama peteği kontrol edince görünür herhalde. (anahtarın kullanıldığı yerden akıyor olabilir bir ihtimal)
  • holy diver  (27.11.12 12:48:13) 
3 e kadar pek sorun olmaz ama gelen kişinin söylediği doğru. 2 civarında tutmakta fayda var
muhtemelen kombi fazla basınç olursa suyu kendisi atacaktır ama son çare
www.uzmantv.com
sayfasından da görülebileceği gibi petek üzerinden su boşaltmaktır.

kabaca:
üst kısımda, vana olmayan yerde o anahtarın oturacağı bir yer vardır ve kenarda da minik bir delik vardır. o anahtarı sola (saat yönünün tersi) çevirirseniz (yavaş yavaş çevirin) o minik delikten su çıkar. yanda bir bez ve ufak bir kova bulundurun ve ilk anda (maşrapa olsa daha rahat) yakın tutun, nasıl bir açıyla suyun çıkacağına emin olamazsınız ilk anda)
bir miktar boşalttıktan sonra tekrar sıkıp kapatırsınız ve kombiden kontrol edersiniz.
ama 2.5 falansa uğraşmanıza çok da gerek yok
  • kisa  (27.11.12 13:00:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.