[]

Harf inkılabı ile bir gecede herkes okumaz-yazmaz duruma düşürülmüştür

Dikkatimi çekti Muhafazakar Düşünceye sahip yazarlar son bir aydır bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyorlar..ne demek istiyorlar? Elimizde İstatistiki veriler var mı acaba, cidden halk inkilap devrimleri öncesi yüksek oranda okur-yazar mıydı?

Sonrasında merak ettiğim madem Türk'ün asıl harflerine döneceğiz! neden Arap Harfleri??? Orhun yazıtlarındaki, göktürk kitabelerindeki japon harflerine benzeyen Türk alfabesi değil?

---------------------------------------------
[b]DİYORLAR Kİ?;[/b]

Bin yıllık millî ve islamî yazımızı okumayı ve yazmayı öğreniniz.
harf inkılabı ile bir gecede herkes okumaz-yazmaz duruma düşürülmüştür

Halk 1 gecede cahil bırakılmış, babasının-dedesinin mezar taşlarını okuyamayacak hale getirilmiştir...

Harf devrimi sayesinde Türklerle Arapların bağı koparıldı. En başlıca amaçlardan birisi zaten buydu. Türkler Orta Asyadan gelmiştir yalanı ortaya atıldı, Asya'nın çekik gözlü olduğunu göremeyen laikler, çağdaşlar hiç aynaya bakmazlar mı? Türkler aslen Araptır ve Bu harf devrimi ile aslından sapmıştır.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ,okur-yazar olan halk harf devrimiyle bir gecede cahil bırakıldı,ardından seçime gittiler.

Oy pusulasını dahi okuyamayan vatandaş baskıyla oy kullandı.
Babam mükemmel Kur-an okurdu ve Osmanlıca yazardı.
Ancak Latin Harfleri devreye girince cahil damgası yedi.

Dandik yasalar yerine İslam'ı hakim kılmalıdırlar. Arapça tekrar milli alfabemiz olmalı. Yoksa bu toplum iflah olmaz, yazık olur.

Devrimin sahipleri Harf İnkîlabının hedefini, "okuyup yazmayı kolaylaştırmak ve yaymak, modern öğretim ve eğitimin gerçekleşmesini sağlamak" olarak belirlemişti. Gelin görün ki, koca bir milleti bir gecede cahilleştirmek, tarihini ve kökenini unutturmak ve millet şuurunu onlarca yıl geriye götürmek gibi onulması güç zararlara sebep olduklarını göremeyecek kadar kördüler.

 
Neden mantıklı bir yanıt arıyorsunuz ki böyle bir yazıda? Sanki 1 gecede her taraftaki harfler değişti de kimse bir şey okuyamadı gibi yazmışlar.


  • whoosie  (26.11.12 15:33:49) 
"Halk 1 gecede cahil bırakılmış, babasının-dedesinin mezar taşlarını okuyamayacak hale getirilmiştir..."
Yani bu devrimi yapanlar ülkedeki tüm arapça kaynakları yakmış, mezar taşlarını kırıp latin harfleriyle yeniden yazmışlar. Hem de bir gecede. Azme bak ya.

  • fiyuuuu  (26.11.12 15:36:43) 
cahil ile tartışmaya girmeyiniz bir kere cevabını verin anlamıyorsa bırakın gitsin geri dönerse kürekle vurun


  • leontikhos  (26.11.12 15:37:06) 
tr.wikipedia.org
sene %okuma yazma oranı
1923 2,5
1927 10,5
1935 20,4
gördüğün üzere kolpanın önde gideni bu yazı. mükemmel osmanlıca yazarmış, 100 kişiden sadece 2-3 tanesi okuma yazma biliyor koca ülkede. onların da çoğu istanbulda zaten. harf devriminden sonra 12 yılda 8e katlanıyor oran.
  • yakuza123  (26.11.12 15:38:29) 
Argümanınıza katılmıyorum, insanlar tek bir kararla cahilleştirilmediler. Hatta tersine eğitim ve öğretime yüksek önem verildiğini düşünüyorum. Şu genç yaşımda köy enstitülerine hayranlık ve gıptayla bakıyorum keşke insanlarımız gerçek eğitim almaya devam edebilselerdi, bundan yararlanabilseydik.

Öte yandan kendi adıma toplumumun ve ülkemin geçmişini daha açık bir şekilde tanıyabilmek isterdim bu yönden bakınca da evet tarihimiz duman perdesi gibi kapatıldı. Topu topu 100 sene önceki dönemi bilememek kendimi kötü hissettiriyor doğrusu...
  • burka  (26.11.12 15:57:44) 
dinci yazardan sonrasını okumadım.
ki dinci olmama rağmen...

  • benaslindayohum  (26.11.12 16:02:56) 
arap alfabesine geçsek nolacak hadi geçtik diyelim dil o derece değişti ki o dönemki hiçbir şeyi ciddi bir çalışma yapmadan anlayamayacak durumdayız şimdi. asıl sorun dille oynanması ve çok oynanan her şey gibi dilin bozulması, ucubik bir hal almasıdır. ben şu gün bile arapça, farsça kelimelerden memnunum. benim meramımı batının kelimelerinden daha iyi ifade ediyorlar. daha derin, daha bizden görünüyorlar. bana kalırsa dil devrimi dilimizi köreltti, soyut kavramlarda çok eksiğiz özellikle. nüans konusunda da zorluklar yaşandığı çok oluyor. ama bu demek değil ki bu adamın dedikleri doğru. deli saçması zırva mantıksız şeyler söylemiş, ciddiye almaya değmez.


  • i ve been mistreated  (30.11.12 23:04:03 ~ 23:04:39) 
bunlar kısır tartışmalar. alfabe değişti, e değişmese ne olurdu, değişti ne oldu?
hiç bir şey.

  • doxanikee  (30.11.12 23:10:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.