[]

insanın ömrü daha uzun olsaydı?

mesela ortalama insan ömrü 250 yıl olsaydı. tabii bedenimiz de ömrümüze orantılı bir şekilde yaşlanıyor olsun. insan ırkı olarak ahlak anlayışımız, tercihlerimiz, hayat felsefemiz vs. farklı olur muydu sizce? ne kadar farklı olurdu? farazi örnekler vermeye çalışırsanız daha güzel olur.

mesela, insan ömrü kısa olduğundan kısa vadede çok kazanç elde etmeye evrilmiş bir beynimiz var. hep bir acele içindeyiz. ve bunu isterken de ardımızdan gelecekleri düşünmüyoruz. mesela doğaya ne kadar zarar verdiğimizi yaşarken somut bir şekilde görmüyoruz. bizden önce yaşamış nesillerin doğaya ne kadar zarar verdiğini görüyoruz ama bu hiç sikimizde olmuyor. hemen durumdan soyutluyoruz kendimizi. ömrümüz doğaya verdiğimiz zararı somut bir şekilde görecek kadar uzun olsaydı sanırım o zaman bir suçluluk duygusuna kapılıp daha duyarlı olabilirdik belki.

neler farklı olurdu?

 
insan daha tembel olurdu.


  • army14  (17.11.12 00:22:21) 
sıkılırdık beee


  • 1 saat bende 50 dolar  (17.11.12 00:25:25) 
eğer oranı muhafaza edeceksen, yani 50 yaşında ergenliğe girip 220 yaşında emekli olacaksan hiçbir şey değişmezdi :)

ama bilgi birikim çok artardı. sıradan bir insan, okumaya çok hevesli olsun, ömrünün sonuna kadar 1000 kitap filan okur, iyi bir rakamdır tabi bu. ama sayı senin değişin ömürle birlikte 5000lere çıktığı zaman, kendisi de bunu paylaşmak ister mesela, kitap yazacak seviyeye gelir.

çoğu bilimadamı araştırmasını daha ileri seviyeye götürür. usain bolt 100 metreyi 7 saniyede koşar, vs...
  • ruhibirbanyo  (17.11.12 00:25:33) 
kaynaklar aynı ama nüfus ve tüketim katbekat daha fazla. daha çok savaş, kıyım ve doğal felaket demek bu.


  • zgrydn  (17.11.12 00:27:34) 
nüfusla alakalı cevaplara istinaden: belki aile kavramı farklı olacaktı? ömrümüz uzun olacağından genlerimizi bir an önce yeni nesillere aktarma konusunda bu kadar acele etmeyecektik?


  • henrychinaski  (17.11.12 00:33:38) 
singularity teorisine bakabilirsin. ona gore yakinda olumsuzuz.


  • bir varmis bir yokmus  (17.11.12 01:21:10) 
e bugün reddit'te soruldu bu. oradan oku işte cevapları.


  • michael_knight  (17.11.12 03:11:20) 
internet sultan süleyman döneminde bile yalanıp yutulmuş olabilirdi mesela.

eğer insanın soyu uzun yaşamayı becerebilmiş olsaydı tam en üretken olabileceği bir deneyim aşamasında saçmasapan organizma saldırılarıyla ölmüş olmayacaktı.
niye erken ölüyoruz bunu bir düşün.

insan ömrü yavaş yavaş 70 yılı aşmadan önce tabiata tutunmayı başarabilseydi rock müziği makro ekonomiyi postmodernizmi tophanedeki sanat galerilerini cacığın içindeki sarımsak oranını tam bir biçimde erken getirirdi ve biz uzayı ümraniyenin arka bahçesi yapabilirdik.

bilimi insana çalıştırıyoruz
düşünceyi her yere.
  • agy3  (17.11.12 03:20:41) 
insanlar daha çok bilgi birikimine sahip olacağından din olgusu daha hızlı yeryüzünden silinirdi.


  • yons  (17.11.12 09:37:07) 
insan ömrü 250 yıl olsaydı yine 13-20 yaşları arasında ergen olmazdık. Metobolizmanın hızı da yavaşlayacağı için tüm ömrümüz aynı oranda uzardı. Yani 72 yıllık ortalama bir ömrümüz var diyelim. Bu ömrü üçe ayıralım. 1-24 yaş arası büyüme, 24-48 yaş arası olgunlaşma, 48-72 yaş arası da yaşlanma ve ölme fazları olsun diyelim. 250 yıl yaşasaydık eğer bünyemiz 0-80 yıl arası büyüyecek, 80-160 yıl arası olgunlaşacak ve 160-250 arası da yaşlanacaktır. Askere 80 yaşında giderdik örneğin, 200 yaşında da emekli olurduk. Günde ortalama dört kere işemezdik de iki kere işerdik. Günde üç öğün yemezdik de iki öğün yerdik. Metobolizmamız aynı 250 yıl yaşayan kaplumbağalar gibi yavaşlar, hareketlerimiz yavaşlar ve düşünme becerimiz de yavaşlardı.

Tabi bunlar doğal olarak yıllarca evrimleşerek gelen bir ömür uzaması durumunda olacak şeyler. Eğer 10 yıl sonra bir buluş gerçekleşir de 80 yıllık ömür 250'ye bir anda fırlarsa o zaman bu düzen daha farklı olurdu.

eyyorumlamam bu kadar.
  • sinematematikci  (17.11.12 11:18:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.