[]

facebook falan yokken napılıyordu?

2008den önce bu kadar yaygın değildi facebook, o zaman napıyordunuz? ben o sıralarda üniversite sınavına hazırlanmakla meşguldüm, galiba. gencbilim.com falan vardı, vikipedi bi de, ben onlara takılıyordum en çok. bi de aklıma ne gelirse google.a soruyordum.

şimdi artık bi refleks oldu internet. arkadaşlarım evden çıkarken bilgisayarlarını kapatmıyorlar! iki üç saat sonra eve gelicem nasılsa yine diyor.

akıllı telefonlar var, sürekli facebook hesabını kontrol ediyorlar, ya da arkaplanda uygulamayı açık bırakarak sürekli online oluyorlar.

geçen bi ara bilgisayarım bozulmuştu, ödevimin son günüydü bilgisayarda yapmam gereken bi proje vardı. ev arkadaşımın bilgisayarını kullanıyordum o gün. adam eve geldi, baktı ki ben onun bilgisayarını kullanıyorum, yapacak bi şey bulamadı, yattı uyudu mecburen. cidden üzüldüm lan adama, verdim bilgisayarını. sonra sordum, facebook yokken napıyordun diye, adamın cevabı da şahaneydi, mynetten batak oynuyordum. ya internet yokken diye soracaktım ki daha gerisini hatırlamıyor.

sui misal emsal değildir desek de, facebook.a bağlanınca on yüz bin arkadaşımı gece gündüz online görünce işin doğrusunun, hatta olması gerekenin bu olduğunu düşünüyor insan ister istemez, kanıksıyor yani bir başka deyişle.

sadece facebook olarak düşünmeyelim olayı, yanında başka siteler de var lakin en can alıcı olanı facebook yine, o yüzden başlığı böyle attım.

ufak bi sohbet oldu. insanlar harcadıkları zaman ve enerjinin farkında değiller mi? ben o farkında olmayanlardan biriyim. her gün(!) günlük yazıyorum ki iki ayda bi kaç farklı gün yazmışım totalde. peki ya diğerleri? sizler?

ayda bir kitap okur oldum, bugün derse gitmedim kitabımı bitireyim diye, neyse ki bi kaç sayfam vardı ve bitti. fakat diğer kitabıma geçemedim. saat bilmem kaç olmuş. madem kopamıyorum bundan. napayım da bari verimli kullanayım? arkadaşlarımla konuşuyorum bazen de, 5 6 saatini geçirdiği halde muzdarip değil bu durumdan. hayatları belgesel olasıca insanlar! ben mi fazla takıntılıyım bu konuda bilemedim?

interneti hayattan çıkarmak mümkün değil ama ben o en geç 2000lerin dünyasında yaşamak istiyorum. müzik için müzik çalar, film için tv, internet sadece elektronik posta için olsun. resimleri bastırıp albüm yapıp bakalım, haberleri gazetelerden, makaleleri dergilerden takip edelim. abes mi bu? daha verimli değil mi?

internetin yararlarını saymakla bitiremeyiz lakin işi sayıya vurmak yerine yararın ve zararın büyüklüğüne bakarsak, önümüzdeki yüzyıllarda insanlığa ve insan psikolojisine en büyük zararı veren şey olacak gibime geliyor, özellikle böyle kontrolsuz kullanılmaya devam ettikçe.

sizler ne düşünüyorsunuz?

sağlıcakla kalın, sanaldan uzak, gerçek günler dilerim.

 
valla hepsini okumadım da 2007-2008 dönemlerinde forumlar nispeten daha aktifti orada takılıyordu millet.


  • xenophobe  (14.11.12 21:38:33) 
msn vardı. ondan önce icq ve irc.


  • repins  (14.11.12 21:41:20) 
msn de akıyoduk o zaman.


  • SeMsHoV  (14.11.12 21:41:45) 
forum devri çok güzeldi ya .


  • ykyt  (14.11.12 21:42:02) 
MSN ve forumlar meşhurdu o zamanlar.


  • ermanen  (14.11.12 21:42:13) 
forumlar +1. teraziye de bastım kardeş eline sağlık +rep.


  • zazazaraeta  (14.11.12 21:42:55) 
yani adres satırına yazdığımız şey dışında değişen bi şey yok mu başka bi deyişle?

evet forumlar çok iyiydi la, bi forumdan yöneticilik teklifi almıştım.
msn de de ne dinliyorum özelliği vardı. sevilen kız gelince manalı şarkılar dinlenirdi. msn plus, msn discovery gibi eklentiler vardı. ismini renki yapmacalar falan.
kız msn i diye google.da aratmacalar, haha.

emesen mi derdiniz mesene mi? ben epey uzun bi müddet meğseğne.nin emesen.den daha iyi olduğunu iddia etmiştim.

chat zamanına erişemedim ben. chat.i öğrendiğimde ortam karı kız düşürmeye çalışan sadece saplarla dolmuştu.
  • dahinnotha  (14.11.12 21:43:09 ~ 21:47:42) 
irc kanalları msn vardı.. myspace falan da varmış..

edit: forumtr'yi unutmuyorum
  • nightphoenix  (14.11.12 21:44:38 ~ 21:48:26) 
bende facebook yok hala yapacak şeyler buluyorum.


  • herbivor  (14.11.12 21:48:11) 
Facebook falan yokken,
Playstation kiralar sabaha kadar oynardık.
Microgenius'larla oynardık.
Bilgisayarda Counter-Strike falan oynardık.
Kaset alırdık. Eve gelince o kasetin kartonetini açar, bir yandan albümü dinler bir yandan da sözlerini okurduk.
Yatağa uzanıp Trt Fm'den maç yayınlarını dinlerdik (ve şimdi mikrofonlarımız Ankara'da, "huuaaagggooooolllllll")
Kola içip, kızlar hakkında konuşurduk.
Monopoly (ya da Borsa), Amiral Battı, Jenga, vs. oynardık.
  • bazilika  (14.11.12 21:49:49) 
mirc, forum, msn, kankicim.net diye bi site vardı eski baya hatırladıklarım bunlar. Bi de e-mailden arkadaş ekleme muhabbeti vardı. Toplu gelen mailler vardı fw: Kolanın Zararları!!!, Bu maili 10 kişiye gönder dileğin gerçek olsun şeklinde. Hey gidi.


  • buzbebek  (14.11.12 21:50:17) 
yonja vardı dostum 2004 ten sonra coştu 2006 ya kadar.sonra bir sürü site çıktı,sonunda sosyal medya


  • ruhadam  (14.11.12 21:56:31) 
gitar çalıyodum, kitap okuyodum, film izliyodum, oyun oynuyodum. bunları yine yapıyorum. bi tek eskisi kadar tv izlemiyorum, o da dizimag ve torrent sağolsun reklamsız dizilere ulaşabildiğim için sanırım.

facebook'u kız arkadaşımla iletişim aracım olarak kullanıyorum, son model telefonum olmadığınadn bbm veya whatsup gibi şeylerden yararlanamıyorum. onun dışında sıkılınca milletin paylaştığı karikatürlere, değişik fotoğraflara vs bakıyorum bi de etkinlikleri falan görebiliyorum, artık herkes etkinliklerini facebooktan ayarlıyor kimse arayıp davet etmiyor.
  • r_u_h  (14.11.12 22:44:35) 
Bahisklavuz.com falan vardı. Mirc daha çok 97 lerde vardı


  • essoist  (15.11.12 07:20:12) 
millet telsizle arkadaş arıyorum anonsu yapıyordu. arkadaş bulduktan sonra kanla değiştiriyordu. oradan devam ediliyordu filan.


  • hoot  (12.01.13 20:32:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.