[]

microsoft mu intel'i yarattı intel mi microsoft'u ya da öyle birşey yok mu

www.hurriyet.com.tr

bu habere göre bazıları apple intel işlemci kullandığı için mac alıyormuş ki sonradan mac'e windows kuruyorlarmış. benim bundan anladığım mikroişlemciyle işletim sisteminin bağlantılı olduğu. ama nasıl/neden bağlantılı onu bilmiyorum. bunu anlatan site/slayt/video vs varsa önerebilir misiniz. bir de bu durumda şu sonuç çıkıyor: ya intel microsoft'u dev yaptı ya da tersi ya da bir ortaklıkları filan var. bu konudaki fikirlerinizi de merak ediyorum. çünkü bu haberden anlaşılan windows sadece intel'le çalışırken mac os hem intel'le hem kendi işlemcisiyle çalışabiliyor. acaba tekelleşme durumu mu var intel-microsoft ilişkisinin temelinde ya da sonucunda


 
eskiden vardı o fark artık yok sayılır. kendi ürünün için fabrikaya piyasada olmayan bir şey ürettirirsen farklı olur. şimdi hepsi aynı..


  • angelofdeath  (07.11.12 13:24:15 ~ 13:25:01) 
microsoftla alakalı birşey yok. eğer apple kendi işlemcisini kullanırsa mac alıp içinde windows da kullanan insanlar artık windows kullanamayacağı için bir sorun olabilirmiş.


  • juusto  (07.11.12 13:26:32) 
İşlemci mimarisine göre microsoft kendi yönün çizdi. Şöyle ki intel, microsoft yokken çok kullanılan x86 işlemci mimarisini yarattı, microsoft ta baktı ki çok kullanılan intel, intel işlemcilere uygun işletim sistemi üretti.
Daha sonra diğer işlemci firmaları daha az güç isteyen ve daha ucuz işlemci mimarileri yarattılar ve ürettiler.Mesela mobil ortamlarda apple kullanıdğı ARM mimarili işlemciler.İşte tam o noktada microsoft başta yaptığı gibi geleceği göremedi ve ürettiği işletim sistemlerine ARM mimarisini eklemedi.
Gel gör ki ARM mimarisinin zamanla artıları ortaya çıkınca APPLE gibi firmalar bu alana kaymaya cihazlarınd ARM mimarili işlemcileri kullanmaya başladılar.Ama APPLE nasıl kullanabiliyordu.Linuxun gücü ile. Mac ürünleri mac işletim sistemi kullanır ve mac sistemler linux-BSD temellidir.ARM ve x86 mimarisini her türlü taa 80 küsürlerden beri destekler.Burada firmaların arasında bir işbirliği olsa bile birbirilerini yaratma durumu yoktur.Mesela microsoft hala tabletlere girememektedir işte sebebi bu noktada gizlidir.Tablet üreticileri ARM işlemci kullanırlar ve microsoftun ARM mimarisine çözümü yoktur.Tabi henüz.
  • superjax  (07.11.12 13:45:06) 
@superjax: detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim, aydınlattınız beni


  • fishbone  (07.11.12 15:22:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.