[]

20lik diş

sevgili sevgili dostlar, güzel insanlar!

arkadaşlarımdan hep en azından bir kaç yaş küçüğüm, 20lik diş hakkında duyduğum yegane şey "geçen gün çektirdim" "20likleri aldırırken ameliyat ettiler" "çıkarken çok ağrıyordu" "dişlerimin şeklini bozacaktı doktor aldı" falan filan gibi şeyler oldu.

şimdi sevgili dostlar, 3 4 gün önce sol tarafta ufak bi patlama olduğunu farkettim. diş geliyor oraya=) sevindim. ağrı sızı yapacak mı? çektirmek mecburi mi, opsiyonel mi? siz aldırdınız mı? ortodontik tedavi gördüm, dişlerimi bozar mı?

niçin 20li yaşlarda çıkıyor? ergenliğin bittiğinin göstergesi midir? vücut fizyolojik olarak yerine oturmuş mu oluyor?

 
Bunların hepsi kişiden kişiye değişiyor. 40 yaşında çıkan da var. Genelde dişleri ittiği ya da sorunlu olduğu için çektiriliyor. Ancak bazı insanlarda yeri olduğu için düzgün düzgün çıkabiliyor. Ama sanırım büyük oranda en çabuk çürüyen diş de kendisi.
Çektirmek sana kalmış. Mesela benim birinde ağrı sızı yok ama ön dişlerim üst üst çıkmaya başladı. Sızı olanlar da gelip geçici oluyor. Bazen yaraya dönüşüp yanağı bile kanatıyor, bazen aylarca uyuyor, en stresli bir anda zonklamaya başlıyor.

  • whoosie  (04.11.12 11:14:47) 
benim 20'lik dişlerim 30 yaşımda çıkmaya başladı, 1 senedir de hala iki ayda bir ağrı yaparak çıkmaya devam ediyor, ağrılar 1 hafta 10 gün devam edip sonra duruyor. henüz gelişimlerini tamamlamadılar sanırım :) çektirme ihtiyacı hissetmedim ama etrafımda çektiren çok insan var. sanırım bu duruma yapılan tetkik sonucunda doktorun karar vermesi en doğrusu.


  • hypathia  (04.11.12 11:17:34) 
Benim 20lik dislerim cıkarken agrı sızı yapmadı. ön dişlerim sıkısmaya baslamasa cıktıgını anlamayacaktık heralde. Yeri olmadıgı ıcın hepsını ayrı ayrı amelıyatla aldılar. 20li yaslarımda cıkmadı,resit bile degildim onlar cekildiginde. Simdi en yakın arkadasım dis cıkarıyor. Yeri olmasına ragmen cok agrı cekiyor. Duzgun cıkıyorsa cektırmeye gerek yok sanırım.


  • kırmızıkaşekaban  (04.11.12 11:21:13) 
değişiyor. benimkiler çok sıkıntı yapmıştı, ağzımda abartmıyorum onlarca aft ve uçuk çıktı. ateşim filan da çıkmıştı. şişlikler insin keselim orayı, diye antibiyotik verdiler. sonra şişlikler inip ben operasyona girene kadar dişler gelmiş zaten. kendiliklerinden düzgün çıktılar ama çok kötüydü. geçen sene alttakiler gelmişti bu sene de üsttekiler geldi. üsttekiler şimdilik öyle büyük sıkıntı yapmadı, minik minik duruyorlar, daha da gelecekler.


  • panina manina  (04.11.12 11:55:39) 
mesela benim ki ağız yapımı bozmadı... fakat kendisi çok geride kaldığı için çürümüş... o yüzden çekmişlerdi... + 20'lik diş genelde 25 ve + yaşlarda görülüyor... evriminin son halkası :D


  • koli bandı kafası  (04.11.12 11:57:47) 
benimkiler çıkmadan ağrı sızı olmadan,ilerde sorun olmaması açısından 18 yaşında ameliyatla alındı.hayatımın en kötü 1 ayını geçirdim o 4 dişin ardından yalnız.


  • pelinn.  (04.11.12 12:15:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.