[]

antik yunanlar, helenler, günümüz yunanistanı

hepsi aynı uygarlık mı? gününümüzdeki yunanistan antik yunanistanın, homeros.lerin, sokaretes.lerin devamı mı? lisede coğrafya hocam antik yunanistanın helenler olduğunu, günümüz yunanistanın ise sonradan oraya göçmüş bir topluluk olduğunu söylemişti.

1828 yılında yunanistan osmanlı topraklarından ayrıldı yazıyor wikipedia.da. 1881 yılında selanik osmanlı dahilinde miydi, yoksa o da ayrılan kısımda mı?

türkçede yunan, avrupa dillerinde greek şeklinde. niçin böyle? türkçe, zazaca ve kırım tatarcası ve bi kaç dilde yunan ismini alırken, iki üç dilde helen, diğer tüm dillerde greek kökünden kelimeler alıyor. neden?

edit:bazı insanlar sorulara cevap vermek yerine neden haddi olmayan yorumlar yapmayı bu kadar seviyorlar?

 
1881 de selanik osmanlı topraklarındaydı.


  • tehlike aninda cami kiran imdat cekici  (02.11.12 17:08:28) 
hayır, birebir aynı soyun devamı değiller. o soyun devamı anadolu'da da var halen, onlarca başka soyla karışmış halde.

ilk önce bir bölge, sonra isyan ede savaşa savaşa ve osmanlı'ya karşı kurtuluş savaşı vere vere epey bir büyüyor. o yüzden 1881'de selanik osmanlı toprağıydı ve epey de türk yaşardı orada. ama sonra kaybedildi.

yunan kelimesi iyonya'dan geliyor. farklı dillerde ülkelerin ismi farklı olabilir elbet. bunun daha çok 2 ülke arasındaki ilişkilerle bağlantısı var. mesela mısır-egpyt gibi. nalaka yani değil mi aslında?
  • repins  (02.11.12 17:18:16 ~ 17:22:52) 
iyonya doğru tespit. Ayrıca zamanla nasıl bütün uygarlıklar karışmışsa aynı şekilde yunanistanda karışmıştır. özellikle osmanlının uyguladığı iskan politikasına bakmak lazım bunun için. O 1828'de ayrılan kısımın çoğunluğunu mora yarım adası oluşturur. diğer bölgeler daha sonra balkan savaşları vs ile değişmiştir. Mesela 2. balkan savaşı sonunda yunanistan ile osmanlı komşu olmuştur. Normalde 1. balkan savaşında bulgaristan ege denizine kadar iniyor.. gibi gibi gibi


  • accorbite  (02.11.12 17:48:47) 
grek büyük ihtimalle italyanca'dan, helen de iskender'den.


  • repins  (02.11.12 18:54:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.