[]

Dindar hayvanseverler ne yapıyor?

Kurban kesmek sizde vahşice gelmiyor mu? Gereksiz yere 100.000 lerce hayvan kesiliyor.Hem dindar hem de bunu hayvana yapılan haksızlık gmren yok mu acaba..




 
Öncelikle hayvansever diye yazılıyor. Öte yandan dindarsa elbette hayvanseverliğini geri planda bırakacaktır. Düşünsene bir Tanrı'ya inanıyorsun, kendisine yine kendisinin yarattığı hayvanı kurban etmeni istiyor.

Edit: Ben müslüman değilim mesela.
  • 4dr4melekh  (25.10.12 08:12:44 ~ 08:23:52) 
evde beslenebilecek hayvanların hayvanseverliği oluyor o daha çok. ya da dine göre eti yenilemeyen hayvanların sevgisi. domuz sevgisi? :)

belki bütün ibadetleri yapıp onu es geçen de olabilir. ya da zaten dine göre bu varsa, duasıyla usulüyle işini hallediyorsa vicdanen de rahat oluyordur.

dini karıştırmadan, et yiyen insanlar için de geçerli bu durum. yani mesela inek, koyun, tavuk gibi hayvanlar, etinden sütünden faydalanmak için var diye düşünülüyor. bu hayvanlar; köpek, kedi gibi evde beslenemiyor ve insan iletişimi ve sevgisi oluşturmuyor gibi..

sonuçta kurban bayramı dışında da binlerce hayvan kesiliyor zaten ve kocaman bir endüstri bu. kurban bayramında ön plana çıkıyor bu sadece. daha yanlış olan, uygunsuz yerlerde herkesin içinde kesmek diye düşünülebilir..
  • ermanen  (25.10.12 08:43:28 ~ 08:55:57) 
hayvanlar korkabilir, utanabilir, mutlu olabilir, ozler, sever.... Kisacasi bilinc sahibidir. "btkisever niye yok yeaaa" sorusunun cevabi budur.


  • rentts  (25.10.12 09:31:18) 
ne alaka vahşi ya?
vahşi gelmez ama kebap, lahmacun, salam, sucuk, kavurma nereden geliyor bu amk?
ot mu yiyeceksiniz sadece?
Vahşice dersiniz ama İspanya'da olsanız Arenada boğa görüşü için eyoo eyoo diye bağırırsınız.
  • pukay de souza  (25.10.12 09:36:01) 
gereksiz yere yüz binlerce hayvan kesiliyor demişsin de bunun bi amacı var; fakire fukaraya dağıtmak, karınları doyurmak. sen kasaptan et alıken, marketten sucuk alırken o hayvanların kesilmediğini mi düşünüyorsun? hayvansever olmakla alakası yok bunun. sorunu vejetaryen dindarlar ne yapıyor diye açsaydın anlardım.


  • neira  (25.10.12 09:39:04) 
@neira: Kurban'ın amacı fakire fukaraya dağıtmak değil sadece ve sadece Tanrı'ya kurban vermek. O, iyi sonuçlarından biri; ama amacı değil. Bunu karıştırmamak lazım. Hem kurban etmek normal et tüketimiyle karıştırılacak bir şey değildir. Kurban'ı tüketmek için kesmezsin, kurban edersin. Tüketmesi yine bir sonucudur. Bazı dinlerin veya kültlerin kurban ritüellerinde tüketmek de yok.

Bunları da saldırmak için söylemiyorum. Kurban kesme olayını böyle şeylerle korumanıza gerek yok bence inanmanız yeterli bir sebep diye düşünüyorum. Üstte pukay mıdır nedir bana neye inanacağımı öğretmeye çalışmış mesaj yoluyla mesela öyle ilginç örnekler de var.
  • 4dr4melekh  (25.10.12 10:13:10 ~ 10:15:20) 
ibadet gereksiz değildir. herkes kendi inancının gereğini yerine getirir. yaratıcıya onun yarattığı bir şeyi kurban ediyorsun. O, bu hayvanlardan ve tüm canlı çeşitlerinden milyarlarca yaratmıştır. Bu hayvana yapılan haksızlık değil, Allah'a onun verdiğini onun uğrunda feda edebilmek anlamına gelen bir takvadır.


  • yetkili birine benzeyen abi  (25.10.12 10:37:06) 
hayvanseverim, inançlıyım, et yiyorum ve bayramda yediğim etin fazlasını alıp yiyemeyen insanlarla paylaşıyorum. ayrıca burda kurban bayramından, islamiyetten bahsediliyor amaç sadece kurban etmek değil paylaşmak.


  • my december  (25.10.12 10:40:29) 
Kurban kesmek dendiginde direkt yemek geliyor arkadaslarin aklina ki kurbanin amacini anlayamamislar.

4dr4 cok dogru soylemis kurbanin amaci ''kurban'' edilmesidir. Fakirin doymasi amaci degildir. Gel gelelim ki fakirin doymasi icin kesen varsa;

etin onceligi birinci sirada degildir ama hic et yiyemeyenler var, dogrudur fakat bunun icin kasaplarda boynu kesik sokaklarda kacismayan, dizleri kesilmemis ve cok aci cekmeden ölmüs hayvanlarin etleri satiliyor. Bu yuzden kimse kurban bayrami sayesinde et yiyen fakirleri one atip savunma yapmasin.

İsin kurban boyutuna gelirsek, Allahin kurban istemesinin diger rituellerde istenen kurbanlarla hic mi hic farki yoktur. Yarin öbur gun baska bir dine mensup insanlar tutup tanrilarina ''insan'' kurban etseler muslumanlar 'haoouw' oyle sey olur mu diyecek. Neden olmasin arkadasim senin kestigin inekten ne farki var. Hem senin kestigin hayvan daha gunahsiz zararsiz bir canliydi. Ben hayvanlari insanlardan daha cok seven biri olarak tamam sizden bunu beklemiyorum ama hayvanla insan kesilmesinin ayni sey olmadigini savunmayin. Hem kurban edilmeyi kabul eden bir insan olabilir, insanin iradesi var ama siz korunmasiz hayvani pazarlarda satip, zorla baglayip vahsice kesiyorsunuz. Daha bile kotu -bence-.

Sadece kesilmesi degil tabi ki insanlarin, hayvanlarin uzerinde haklari varmis gibi satmalari, sutlerini sagip satmalari ve baska baska uzerlerinden para kazanma yollari. İcmiyor musun lan sut deyin iciyorum ama bu yine bu insanlarin gecmiste sistemi bozmalarindan kaynaklaniyor. Dogal hayati bozmamis, hayvanlarin yasam alanlarina gokdelen dikmemis olsalardi ben kapima bir at bir inek baglar karsilikli sevgi ve cikar dogrultusunda ben onlari guzelce bakardim onlar da bana sut verirdi vs. Sevgi kismina dikkat edin. Ama gunumuzde hayvanlara 'hayvan' gibi davraniliyor. Ben evimde baktigim kedinin bile ozgurlugunu elinden aldigim icin uzuluyorum bazen funku onun uzerinde bi hakkim yok.

ermanen bu hayvanlarla da gayet sevgi bagi kurulabilir.

Konu cok dagildi ama bi taraftan da iyi oldu simdi hemen etini yemiyon mu, sutunu icmiyon mu, derdiniz.

Son olarak biri bana kurban kesen amcalardan birini kesip zeus a kurban etsem sizin kestiginiz kurbanlardan ne farki olur kim bana bisey diyebilir.

not:yazim hatalari varsa kusura bakmayin.
  • fuzuli  (25.10.12 11:25:00) 
Sanırım hayvan sevgisi dinin temel önceliklerinden değil. Aslında hayvan konusunda hassasiyet ve hayvan sevgisi çok modern ve bu çağa ait bir şey. Ayrıca yaratılan her şeyin insan için yaratıldığı, yaratılmış en üst canlının insan olduğu anlayışı ve inancı da etkin.


  • freakme  (25.10.12 11:46:00) 
konu komşudan bayramlarda gelen etten başka et giremeyen evler var maalesef bu memlekette.
bir de öyle düşünün

  • SpecialisT  (25.10.12 11:49:08) 
1.binlerce hayvan gereksiz yere kesilmiyor, ama amaç fakirlere dağıtmak falan da değil. kurban; özünde, bir canlının hayatına son vermektir. etini fakirlere dağıt, komşuna ver, kendin ye.. istersen etinden kıyafet yap giy. kurban kesildikten sonraki kısım başka bir ibadettir. -
gereksiz yere kesilmiyor çünkü, kesen insanlar yıl içindeki et ihtiyacının büyük bir kısmını bu hayvanların etinden karşılıyor. yani bayramda kesmese kasaptan alacak, kasaptan aldığı da tarladan yetişmiyor haksız mıyım?
2.hayvan sevgisi; hayvan sevgisi hakkında şöyle bir misal vereyim: aynı biyosferde yaşayan canlılar, insan ve hayvanlar... bir aslanı düşün, yeri geldiğinde bir insanı parçalayıp bir güzel yer. yırtıcı hayvanların çoğunda bu geçerlidir. aynı şekilde bir insan, gücünün yettiği hayvanları keser-parçalar bir güzel yer. özetle; doğanın formatı ve canlının fıtratı budur. en derin felsefeyi de yapsanız, ölümün bir acı veya bir işkence/ızdırap olduğunu iddia edemezsiniz. ama yaralamak ve acı çektirmek işkencedir. hayvanlar birbirlerine -doğal olarak- böyle bir şey yapmazlar. hayvan sevgisinin doğal sınırı da 'acı çektirmemek'tir. öldürmek, hayvan sevgisi veya 'insancıllık' veya 'vicdan' kapsamında gayrımeşru değildir. tabi 'öldürmek' derken 'cinayet'i kastettiğim anlaşılmasın. dolayısıyla, besin ihtiyacını karşılamak üzere diğer bir canlıyı öldürmek vahşet değildir, hayvan sevgisi yoksunluğu değildir. burada, hayvan sevgisi düşüncesinin temel dinamiklerini sorgulamak gereklidir. insan yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için belirli yaşamsal maddeleri almak zorundadır. ve bu da diğer canlıların (bitki, hayvan) ölümüyle mümkündür. eğer bu kadar fıtrî bir konuda 'ama bu çok hazin' diyorsanız, 'dünya hayatı maalesef böyle' demekten başka çare yoktur. aynı şekilde; ister dini sebeple, ister beslenme amacıyla hayvan öldürülmesini de suçlamaya hiç kimsenin hakkı yoktur, bunu yapanları itham etmek vicdansızlıktır.
  • vizdilva  (25.10.12 12:14:24) 
***spoiler****

94'den beri memeli hayvan yemeyen bir insanım, 97'de balık ve kuşları da bıraktım zaten bilinçli olarak hiç sürüngen böcek vs yemedim. (ıstakoz/kurbağa/kaplumbağa vs işte).

ayakkabı/kemer alırken deri olmamasına dikkat ediyorum. yani baştan söyleyeyim, et yemiyor musunuz savunması işe yaramaz bende.

****spoiler****

vahşice değil de ne? hele o iki yüzlü kendisine hayvansever diyenlerin yaptığı ne? kediniz, köpeğiniz can taşıyor da o inek, koyun can taşımıyor mu? onların canı yanmıyor mu? onlarcası bir kamyonun/kamyonetin arkasında itiş kakış taşınırken? bilmem kaç kişi üzerlerine çullanıp, nasıl yapılacağını dahi bilmeden (herkes için demiyorum, çoğunluk için diyorum) katledilirken canları yanmıyor mu onların?

kurban'dan kurban'a evine et girenler var savunması ise komik geliyor bana. e madem biliyorsun bunu kendine aldığın 1 kilo etin 100 gr.'mını paylaşsana her seferinde. kazan kazan durumu öyle mi?

ispanya'da bulundum ama gitmedim öyle bir barbarlık şovuna. neden gideyim ki?


hayvansever ile vejetaryen arasında fark yok bence, olmamalı. kendisini hayvansever olarak tanımlayan kişi eğer vejetaryen de değilse en başta kendisini kandırıyordur. evet o sosis, jambon, sucuk, köfte vs şaşıracaksınız ama hayvanların katledilmesi ile elde ediliyor. (ironiden anlayan nesil buralardadır umarım.)
  • cevab veremedi  (25.10.12 12:27:11) 
dindar değilim, müslüman da değilim. hayvanları severim, et vs tüketimimi de az tutuyorum, aşırı et yemenin bir gereği yok.

ama bu konuda söyleyeceğim bir şey varsa yıl olmuş 2012 hala hayvanın boğazını keserek kurban etmenin ne anlamı var. daha az vahşi, daha az acı vererek öldürmek mümkünken hala ortalığı kan gölüne çevirmek saçma geliyor bana.

hayvana haksızlık olarak görüyorum elbette, ama binlerce yıldır olan bir durum bu. sadece müslümanlıkta değil, pek çok dinde kurban kesme olayı var. bu yüzden kurban kesilmesini engellemek zaten pek mümkün değil ama dediğim gibi ortalığı kan gölüne çevirmeden kurban vermek mümkün.

dini inançları yerine getirmek vahşi olmayı gerektirmez.
  • goldentitan  (25.10.12 13:10:14) 
@goldentitan boğazının kesilmesinin sebebi kanın tamamen vücuttan atılmasını temin etmektir


  • vizdilva  (25.10.12 13:32:20) 
@sonhakan bir şekilde sorusunu sormuş, fakat bazı arkadaşlar argüman geliştirmede sıkıntı çekiyor sanırım.

kurban kelimesi diğer vahşet türlerinde görüldüğü anlamıyla akıllarda kalmış. "tanrılar kurban istiyor", "tanrılar kan istiyor" gibi bir durum yok ortada. yıl olmuş 2012, öyle olsaydı sembolik olarak bir tane koyun, keçi, dana, deve gibi bir hayvan kesilir kanı akıtılırdı.

olayı vahşet olarak da görmüyorum açıkçası, çünkü hayvana en az acı çektirilecek şekilde kesim işlemi yapılır, hayvanın faydalanılamayacak kısımları ve kanı toprağa temiz bir şekilde gömülür.

esas amaç "tanrılar kan istiyor" olmadığı için, kurban ibadetinin amacı yardımlaşma ve toplum bilincidir. ki zaten kurban ibadeti maddi gücü imkan vermeyenler için "vacip" olarak nitelendirilmiştir. mecbur değil yani. üçte bir olayı da bundan dolayıdır ki ibadet niyetiyle kesilen bir hayvan(kedi köpek değil etini kasaplarda bulabileceğiniz bir hayvan) sadece kesen kişiye fayda sağlamaz. zaten olay salt vahşet olsaydı kurban olarak kesilen hayvanın eti de yenmezdi, kesilir bırakılırdı. etin sadece üçte biri kesen haneye kalır, diğer üçte biri konu komşuya verilir, kalan üçte biri ise nerede olursa olsun maddi gücü olmayan insanlara dağıtılır. kasaptan et alamayan insanlar bu vesileyle kırmızı et ihtiyacını bir şekilde gidermiş olur.

dinci yobaz diyebilirsiniz fakat, dindar olmayan bir müslümanım. cuma namazlarına bile gitmeyen bir adamım. oyumu akp'ye vermedim, kırmızı et severim, alkol kullanımım yüksektir, bir de nescafe üçü bir arada hastasıyım.
  • fernandez  (25.10.12 13:47:04) 
islamiyetteki kurbani diger dinlerdeki kurbanlarla karistirmamak lazim. etlerin fakirlere dagitilmasi kurbanin sonucu denmis, fakat ayetlerde ve hadislerde, kurban ettiginiz hayvanin etlerinin 3te 1ini fakirlere, 3te 1ini akraba ve komsulariniza 3te 1ini de ailenize ayiriniz denmektedir. yani etin dagitilmasi da kurban ibadetinin bir geregidir. ayrica 100.000lerce hayvan zaten kesiliyor. ha 3 4 aya yayilarak kesilmis, ha 3 gunde kesilmis bir farki yok bence. duzgun kosullarda kesilmemesi ayri bir konu. o bizim halkimizin egitimsizliginden kaynakli


  • crucio  (25.10.12 13:49:09) 
Kurban bayramında 1 günde kesilen hayvan memlekette 1 yılda kesilmiyor.Burada amaç açları doyurmak değil kurban vermek.Üstelik dağıtılan etlerin ne kadarı gerçekten fakire gidiyor.Kim gerçekten eteleri sokak sokak dolaşıp fakirlere dağıtıyor.Mahalledeki bir-iki fakirin evi etle dolup taşıyor diğerleri yine aç kalmaya devam.O etle evi dolanda yılın geri kalanı yine muhtaç.Madem amaç fakire et yedirmnekse o zaman ver hayvanın parasını kendi ne isterse onu alsın.

Burada böyle mantık yürütemezsiniz.Din bir tabudur.Ve akıl yürütmeden uygulamak durumundasınız.Dini konularda sakın aklınızı kullanmaya çalışmayın...
  • sonhakan  (26.10.12 09:18:50) 
Arkadaşlar o gerçek dediğiniz hikayede de İbrahim oğlunu fakire fukaraya dağıtmak için mi kesmek üzereydi?


  • 4dr4melekh  (26.10.12 12:28:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.