[]

Vokal mikrofonu tipi ve teknolojisi?

Merhaba,

Uzun zamandır düşündüğüm bir soruyu paylaşmak istedim sizinle. Öncelikle bahsettiğim mikrofonun adını bilmiyorum ve sanırım önce adını bulmak gerekecek. Bahsettiğim mikrofon profesyonel bir vokal mikrofonu ve özellikle kullananlar arasında sahnede çokça dans edenler var. Mesela Michael Jackson çokça dans ettiği için klasik mikrofondan çok bu tip mikrofon kullanıyor. Bu mikrofon internet kafelerdeki kulaklık+mikrofon setine çok benziyor. Öncelikle bu mikrofon tipinin türkçe ve ingilizce adını sormak istiyorum. Ben adını şu an bilmediğim için şimdilik çene mikrofonu diyeceğim.

Diğer sorum ise çene mikrofonu ile şarkı söyleme tekniği hakkında olacak. Çoğunuzun bildiği üzere pes sesler ile tiz sesler arasında ses şiddeti açısından fark var. Pes kısımlarda mikrofona yaklaşılır, tiz seslerde de mikrofondan uzaklaşılır ya da mikrofon ağızdan uzaklaştırılır. Benim merak ettiğim şey ise şarkı söyleyenlerin bu çene mikrofonu kullananların mikrofon mesafesini değiştirme gibi bir şansları yok. Tiz seslerde nasıl ses patlamıyor bunu merak ediyorum. Acaba bu tip mikrofonlar tizleri ve pesleri algılayıp ses seviyesini otomatik olarak mı ayarlıyor? Yoksa mikrofon değil de özel bir yazılım mı bunu yapıyor?

Teşekkür ederim.

 
mikserin başındaki abiler ayarlıyor olabilir. neticede ünlü sanatçıların kendi tonmaister'ı bilmemnesi olduğu için sanatçını nerede ne yapacağını çok iyi biliyorlar ona göre şarkı esnasında sürekli iş başındalar. bunun yanında aynı şekilde programlanabilir mikserler de var. ya da dediğin gibi belli bir desibelin üzerindeki seslerde otomatik olarak kesebilir prof sistemler.

bir de bazı sanatçılarda görmüşsündür bu mikrofonlardan kullanırken eliyle ileri doğru itiyorlar bazen, bir iki sefer denk gelmiştim sanki ama emin değilim bundan.
  • nedensizce  (20.10.12 01:33:08 ~ 01:38:00) 
Abi o adamlar senin benim gibi miksere mikrofon bağlayıp konsere çıkmıyorlar. Bir sürü efekt ve ses işleme aletleri var arada. Bahsettiğin şeyi yapan da "limiter".
Limiter alt notaların çıktığı maksimum bir noktaya ayarlanır, vokal yüksek notalara çıktıkça limiter ses seviyesini desibel bazında belirlenen limitte tutar. Tabi dip gürültü(minimum da olsa) de değişeceğinden üstüne bir de "gate" konur o da dip gürültüyü ayrıştırıp siler ve sadece vokali duyarız. Tabi sadece bu ikisiyle de olmuyor. Gate'e bağlı bir equalizer olmalı tiz seslerin fazla parlaklığını alsın. Aklıma gelmeyen ve bilmediğim bir sürü efekt daha ekleniyor yani.

  • bitti  (20.10.12 04:24:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.