[]

Flight Simulator'da iniş yapma

Cessna gibi küçük tip bir uçakla alçaktan uçup, pisti de gözlerimle gördüğüm zaman, göz kararı inebiliyorum. Buraya kadar ki uçak kullanma bilgimi fsx in içindeki interaktif öğretmenden öğrendim. Yalnız uçağı indirme dersininden hiç bişi analamadım, öğretmenle birlikte uçarken de "zorluk çekiyorsun/beceremedin" diyip dersi bitiriyor.

- Göz kararı değil de elektronik aksamları kullanarak indirmeyi biri bana türkçe anlatabilir mi?
- Şu ILS dir Vor dur şunları kullanmayı bi öğretiverin bana yaa
- Bir hava alanının bir kaç tane pisti var diyelim, bana assign edilen pistin hangisi olduğunu nereden göreceğim?
- Uzaktan gelirken daha pist filan görmezken, ineceğim pistin kaç feet yükseklikte, hangi yönde uzanmış olduğunu bana bildiren bir sistem olmalı.

Kısacası:
Gözümle baka baka inmekten sıkıldım, elektronik aksamları kullanarak iniş yapmam için türkçe yardım arıyorum.

 
bunlar için aslında yine en iyi öğrenme şekli rob machado'nun ground school pdf'si ile birlikte oyundaki eğitimler olacaktır.

ben uzun olmayan sorularınıza cevap vereyim:
size assign edilen pistin numarası zaten hangi yönde uzandığını belirtir. pistin numarası aslında azimuth denilen uzanım yönünü göstermektedir. örneğin, 12 pisti güneydoğu yönünü belirtir. 0 = kuzey, 90 = doğu, 180= güney, 270= batı. pusulanızın yönleri yani.

pistlerin numaralarının yanında L,R,C gibi harfler de olabilir. bu durum, aynı doğrultuda uzanan birkaç tane pist olmasından dolayıdır. örneğin istanbul atatürk havalimanı'nda 355 derece yönünde uzanan iki adet paralel pist vardır. siz pist yönünde uçarken solda olan pist 36L, sağdaki ise 36R olur. C ise center olmakta.

peki nasıl bileceksiniz hangi piste ineceğinizi? kuleden landing clearence istediğinizde (IFR iseniz kuleden önce yaklaşma prosedürünü izletecek approach frekansını kullanırsınız) size söylediği pist numarası sizin ineceğiniz pisttir. örneğin kule "cleared to land, runway 36-right" dediğinde anlamalısınız ki kuzeye doğru uzanan pistlerden sağdaki size assign edilmiş.

bence siz flight school'a devam edin. alıştırma yapın ve ground school'u iyi okuyun. özellikle IFR ve ILS landing konularını iyice okuyun. işin mantığını da kavramış olursunuz bu şekilde.
  • tom riddle  (21.11.08 20:28:36) 
  • metox  (22.11.08 10:45:27 ~ 10:45:51) 
Son sorunuza sadece burada cevap verilebilir, öbürleri sayfalarca yazı tutar. Özellikle VOR ve ILS uçağına göre değişir, bazısı mekaniktir bazısı fmc'li vs... Ama son sorunuzda o yüksekliği vb... belirten sistem charttır. Her uçakta meydan chartları bulunur, oradan bakılır orada yaklaşma usülleri, telsiz bağlantıları, basit krokiler vb.. bulunur. Türkiye sanal hava kontrolü yapan TRVACC ise sitesine Türkiye meydanlarının flight simulator ile uyumlusunu koymuştur. www.trvacc.org adresinden temin edebilirsiniz.

ILS ve VOR'u anlamak için bu işe bayağı kafa yorup zaman harcamanız lazım. Ben 2 hafta gibi bir sürede öğrenebilmiştim ama yeme içmeden kesilerek:), yani tek bir şeye odaklanmıştım. Yani gerçekten vaktinizin olması lazım. www.hititair.com adresinin forumundan eğitim dökümanları bölümünde türkçe bulabilirsiniz her soruya cevabınızı. Üyelik alıp kafanıza takılanları da sormaya çekinmeyin. Bu arada HititAir online olarak uçuş yapan sanal bir havayoludur. Online uçuş da eğlencelidir, Flight Simulator'a ilginiz varsa tavsiye ederim. İnsan kendini profesyonel hissedebiliyor. Zaten bu işi çok iyi bilen Sanal Pilotlar da gerçek uçakları uçurabiliyor. Denenmiştir. Umarım yardımcı oldum
  • değirmenci  (23.02.09 21:07:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.