[]

lisans okunmayan bölümde akademik kariyer

bir arkadaşım yüksek lisansını lisans eğitiminden farklı bir alanda yapmak istiyor. yüksek lisans için istediği bölümün lisansı konservatuvara bağlı ama yüksek lisans ve doktorası sosyal bilimler enstitüsüne bağlı olduğu için master'a ve sonrasında doktoraya başvurabiliyormuş. okulu arayıp sorduğunda başka bölümden mezun olup gelmesinin yüksek lisansa başlamak için dezavantaj olmadığını söylemişler.

arkadaşımın merak ettiği, yüksek lisans ve doktorasını yaptıktan sonra akademik kariyerine orada devam edip edemeyeceği. yani kadrolar açılırken doktorasını yapmış da olsa lisans şartı bir engel olarak karşısına çıkar mı bilmiyor. bu sorunun cevabını verecek bir muhatap bulamamış. okulun web sitesinde ilgili bölümün genel bir mail adresi var, oraya mı sorsun? ne yapsın? bölümden hoca da tanımadığı için iletişim adreslerini bulsa da kime danışacağından emin olamamış. nasıl öğrenebilir bu durumu?

akademik olarak devam edemeyecekse b planı olarak kendi alanında bir yerde master yapmayı düşünüyor. bitirme tezini de seçeceği alana göre şekillendirecek. o yüzden kararsız kalmış.

 
inşaat okuyup, işletmede profesör olup sonra utanmadan yapı işletmesi anabilimdalı kuran adam biliyorum ben.


  • nedendir bilinmez  (15.08.12 11:08:31 ~ 11:08:45) 
eder.


  • mayalilithowsky  (15.08.12 12:13:03) 
peki yurtdışında nasıl bu süreç? doktorasını yurtdışında yapmak istiyor. master için baktığı yabancı üniversitelerin çoğu lisans şartı da arıyormuş. bu durumda burada yüksek lisansını yapsa bile çalışmalarının evrensel karşılığı olmayacağından endişeli. yurtdışına master'a gidemiyor, burada yapıp doktora için gitmek istese kabul edilme şansı var mı?

yani bölüme ve okula göre değişir tabii ama genel durum nasıldır?
  • snape i başından beri tanırım  (15.08.12 17:14:00 ~ 17:14:37) 
bu duyuru favorilerime aldığım bir duyuruydu, çünkü ben de arkadaşınla tam tamına aynı durumdayım. endüstri mühendisliğini bitirdim ve earth system science'da master yapıyorum, yurtdışında doktoranın da yollarını arıyorum bir yandan.

hangi dereceye başvuruyorsan onun genelde bir altına bakıyorlar, yani doktora başvurusunda aynı bölümden master degree var mı yok mu buna bakıyorlar. eğer lisans ve masterını aynı bölümden yapmış biri ile arkadaşının durumunu gözetirsek onun doktoraya kabul alınması biraz daha düşük olasılıkta, ama imkansız değil. başvuracağı doktora konusu üzerinde çalışan profesörlerle iletişime geçebilirse işi biraz daha kolaylaşır, çünkü zor olan kısım, hocaları sizinle çalışmaları yönünde ikna edebilmek.

ufak bir araştırma yaptım ve karşıma şu sayfa geldi:

philosophy.utoronto.ca

buradaki başvuru kısmında " A student seeking admission on the basis of a master's degree in philosophy must have an average grade of at least an A- in that master's program." gibi bir cümle var mesela. iyi bir ortalamayla bitirilmiş bir master derecesi, sağlam referanslar, iyi gre-toefl puanları ve o konu üzerinde sağlam bir birikim ile kabul alınabilir diye düşünüyorum. alınmaz diye bir şey yok. umudunu kaybetmesin arkadaşınız.
  • hiperaktifmanyetik  (16.08.12 22:04:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.