[]

Müzik Kültürü

Selamlar.

Şimdi ben her konuda 3-5 bir şeyler öğrenmeye çalışan, kendini geliştirmeye çalışan bir adamım aslında ama müzik konusunda itiraf etmem gerekir ki hiç bir şey bilmiyorum. Müzik kültürü, zevki falan diyorlar ya; yok o bende. Hala 7-8 sene önceki şarkıları dinliyorum. Arada bir radyoda güzel bir şarkı duyup adını öğreniyorum, sıkılana kadar dinliyorum falan. Türkü seviyorum biraz da. Sırf böyle ciks meşhur şeyler diye stairway to heaven falan dinledim, ne yalan söyleyeyim beğenmedim yani. Normalde tam ekşici piçken müzik konusunda değilim açıkçası.

Nasıl edinilir ki müzik zevki, kültürü? Nereden başlanır? Hangi tarz müzikleri seveceğim, hangi tarza yoğunlaşacağım, hangi grupları dinleyeceğimi falan bulamıyorum yani. Atıyorum tarih konusunda bilgisizsindir, açar tarih kitapları okursun. Atıyorum sinema konusunda bilgisizsindir, açar imdb top250'den izlemeye başlarsın. Müzikte olayı çözemiyorum ama, nasıl edinilir müzik kültürü?

 
güzel soru.
işe notaları okumayı öğrenerek başla. daha sonra yatkın olduğun, sesini sevdiğin bir müzik aletini çalmayı öğren veya nasıl çalındığını öğren, araştır.
öğrenirken o aleti iyi çalan sanatçıları tanı ve dinlemeyi ihmal etme. bunları yaparak bu kültürü öğrenmek için bir adım atmış olacaksın. bu sanat bir derya fakat söylediğimi yaparsan, hangi müzik türüne yatkın olduğunu bulursun veya seçim yapman kolaylaşır.
mesela gitarla başlarsan, eninde sonunda metalci olursun.
  • başka bir kullanıcı  (11.08.12 04:54:02 ~ 04:57:03) 
arkadaşlara katılıyorum iyi bir müzik zevki edinmek, amatörce de olsa müzikle uğraşmaktan geçiyor. iyi bir kulak ta gerekli aslında..

ama kültür dediğin kısım biraz daha teknik bölümü de kapsıyor en azından teorik olarak enstrumanları, notayı, armoniyi yani müziği tanı. sonra müzik türleri oluşumları, geçmişi, şuanki hali vs. o türleri temsil eden tanınmış isimleri bil en azından. sonra onların diskografisi vs vs.. böyle uzar gider.

bir de gitara başlarsan eninde sonunda metalci olursun diyenlere inanma.

bu konuda belli bir birikime ulaştığın halde de türkü dinleyebilirsin. buna da müzik tarzı diyoruz. o senin tarzın.
  • nedensizce  (11.08.12 05:40:54 ~ 05:49:15) 
wearehunted.com ya da youtube'a take away show bon iver,megafaun yaz veya kafana göre seç take away show yazıp. beğenirsen seni bağımsız müzik hakkında bilgilendirebilirim. her alanda 90's hitsden bugüne kadar ! :D


  • utkucbkc  (11.08.12 05:50:32) 
Rolling Stone dergisinin 500 Greatest Songs of All Time listesinden başlayabilirsin. www.metrolyrics.com

Bunu indirip göz gezdirebilirsin bazılarına. Ama çoğu rock n roll bu listenin.
  • long live rock n roll  (11.08.12 09:07:39) 
www.radioparadise.com şu radyoyu aç, çıkan şarkıların gruplarını araştır, sözlükten yorumlarını oku. araştırdıkça farklı sanatçılara çıkacak ve böylece geliştirmiş olacaksın kendini.


  • bi sey dicem  (11.08.12 11:13:01) 
Yardımcı olacak birkaç nokta :

- İyi müzik zevki diye birşey yok. Bunun iyisi kötüsü yoktur. Birine göre iyi olan, başka birine göre rezalet olabilir. İyiyi amaçlama, kendine has olanı amaçla.

- Herşeyi bilmenin imkanı yok. Ah falanca klasik eseri nasıl bilmezsin?!? diye biri seni darlıyorsa, bil ki bu onun cahilliği. Bilmemekten gocunma, şevkin kırılmasın.

- Müzik zevki edinmek, bir yandan yeni birşeyden zevk almanı sağlarken bir yandan da hali hazırda zevk aldığınız şeyleri beğenmez hale gelmekle sonuçlanıyor. Aktif olarak müzik zevkini geliştirmek, gereksiz yere zevk aldığınız şeylerin sayısını azaltabilir.
  • skatheist  (12.08.12 03:53:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.