[]

abd afganistan ve irak'a neden girdi

cevap olarak petrol için girdiden öte birşeyler olursa sevinirim. yani petrol için girdi derseniz bile açıklayın ne yapacak o kadar petrolü diye. benim bildiğim sebeplerden birisi çin'in elindeki dolar rezervini tüketmek için petrol fiyatlarını yükseltmek için girdiği. onun dışında haritaya bakınca bu iki ülke de iran'ın komşusu, iran'ı kuşatmak için girdiği de anlaşılıyor. burada en anlamadığım iş rusya'nın neden bunlara ses çıkartmadığı, görüyorsunuz rusya suriye konusunda çok agresif ama bu konularda sesi çıkmadı, bundan da yapılanın rusya'nın da işine geldiği sonucunu çıkarıyorum. peki rusya ve abd'nin aynı anda işine gelen şey ne olabilir. hatta suriye konusunda çin bile agresif ama bu yerler için bu kadar agresif değildi. bunun neticesinde de ilk söylediğim çin'in dolar rezervi düşüncesinden de emin olamıyorum. bu düşüncelere sahip biri olarak abd neden ırak ve afganistan'a girdi işin içinden çıkamıyorum, bu arada rusya ve çin açısından suriye'nin önemini de anlatırsanız sevinirim. cevap olarak türkçe ve ingilizce kaynak gönderirseniz bunları da okurum. şimdiden teşekkürler

edit: bildiğimiz gibi savaşmak devletler için çok masraflı. petrol için savaşacağına yakıt pillerine yatırım yapabilirdi derim bunu diyene, başka birşeyler olmalı.


 
bir arkadaşım söylemişti önce bunu belirterek başlayım :) afganistan'da petrol yanında çok büyük mali değerli olan uyuşturucu ticareti ( ot tarlaları) varmış. Amerika buraya girmeden önce devlet burada uyuşturucu ticaretine darbe vurmuş kontrol altına almış. bu da "her nasılsa" big brother'ın çıkarlarına uygun olmadığı için afganistan'a "demokrasi getirmek" için girmiş.

benzer bir hadiseyi daha birkaç gün önce biz de yaşadık. devlet yasadışı örgütün ekonomik kaynağı olan bu ot tarlalarını bulup yaktı. bakalım neler olacak :)
  • schizophrenia  (10.08.12 20:26:01) 
talıban orgutu saf ıslamı kuralları benımsemıs bır anlayıstadır o yuzden uyusturucuyu yasakladı ve bu yuzden gırdı


  • hanyın  (10.08.12 20:51:11) 
taliban katıksız ve eksiksiz islam iddiasıyla abdnin tam karşısında duruyordu


  • vizdilva  (10.08.12 23:13:34) 
Bir taşla birkaç kuşu birden vuruyor.

Silah sanayiine, projelere milyarlar akıyor. Yeni silahlar insanlar, şehirler üzerinde deneniyor.

Bölgeyi de bir gerilimde tutup, bak filan seni vurur, deyip silah satıyor ya da el altından "bak sana da demokrasi getiririm haa" deyip milyarlarca doları kendi sisteminde tutuyor. Yine silah satıyor falan...

Irak farklı ama Afganistan konusunda Rusya ve Çin teröre karşı mücadele ayaklarıyla ses çıkaramadı. Kim çıkarabildi ki? W.Bush ya benlesin ya bana karşı diye daldı... Aynı gerekçeyi Rusya ve Çin de ülkelerindeki katliamlara gerekçe olarak kullandı, kullanıyor. Afganistan'a girdi ama Rusya ve Çin'in ABD'yi öylece bırakmadığı, rakiplerini desteklediği zor bir tahmin değil.

Uzar gider birçok şey var daha...
  • ahmetdursun  (11.08.12 17:48:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.