[]

Pardus Sorunu

C 40 Gb ve boş.
D 55 GB Xp yüklü.
E 55 GB kendi dosyalarım var.Ayrıca D ve E aynı HDD'nin iki farklı partitionı.

Ben bu 40 gb lık boş kısma Pardus kurarken hata verdi. Hatalı paket dedi. Reset attım, eski sistemim (XP) yüklenemedi. Baktım ne eski sistemi açabiliyorum ne pardus kurulumunu tamamlayabiliyorum. Pardus kurulumunda 2. seçenek olan ekran görüntüsü ile ilgili bir şey yazan versiyonu seçtim, bu sefer hatasız yükledi. GRUB'ı nereye kurayım dedi, Pardus'un kurulu olduğu partisyon seçeneğini seçtim. Onu da kurdu. Şimdi de açılırken GRUB hangi işleti sistemini açacaksın diye sorduğunda sadece pardus var listede, önceki XP yok. Yüklü olan pardus'da ekran ayarları yapılmamış renkleri ve çözünürlüğü kötü bir hali.

Ben şimdi eski XP sistemimi nasıl geri alabilirim? Hiç bu Pardus yüklemesine başlamadığım hale nasıl getirebilirim? Hem kendini yükleyemedi, hem de Xp yi bozdu. Sıçtı içine.

 
panik yok. bana da benzer şeyler oldu. ilk olarak xp install cdsini bul. onunla başlat bilgisayarı ve recovery consola gir.
burada mbr ve ini dosyalarını fix komutyuyla düzenle. restart et. düzelmesi lazım.

  • darknum  (15.03.07 10:37:37) 
windows cd si disinda sanirsam yamulmuyorsam grub.conf dosyasiyla da halledilebiliyor. pek tabii ki hangi partitionda oldugunu bilip oraya gerekli satiri eklediginizde (ayni pardusun ki gibi ekleyeceksiniz, fakat birkac degisiklik olacak) ama diger yol daha kolay sadece bilgi olsun diye soyledim bunu.


  • entrapmen  (15.03.07 20:32:33) 
Herşeyden önce xp'nin kalbini kırmışsın sen, kıllık yapan o, ondan özür dile,helallik al bence..


  • elinherifi  (15.03.07 22:11:33) 
linux açılıyorsa linux forum'larından çok rahat yardım alabilirsin. bu olayla karşılaşmadan linux yükleyen pek az oluyo. herkes bi kere yapıyor. xp'ne hiç bişi olmaz. sadece boot'unu kaybetmişsin. ya denildiği gibi win cd'si ile fix mbr filn yap, ya da pardus'ta boot manager'ı aç ve linux forumlarından bulduğun bi örnek ile oraya xp'yi ekle. hatta birkaç olasılığı ekle alt altta ki olmazsa diğerini denersin..

iki harddisk'in olduğu için de işin kolay olacaktır.. sata ise sda1, sda2 gibi isimler alırken, ide ise hda1, hda2 gibi isimler alır harddiskler genelde. yani benim bildiğim. ona göre uyaklı bir şekilde boot ekle yani..

ama en kralı, önce win'i fix mbr ile düzeltmen. sonra linux'u tekrar sıfırdan yüklemen ve boot için sadece c 40'lığı seçmen olur. böylece linux çökse bile boot'u diğer 120lik'ten başlatırsın ve temiz devam edersin.
  • mestre  (16.03.07 00:23:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.