[]

Soğuk duş alırken nefes almakta zorlanmak

su doğrudan geldiğinde nefes almakta güçlük çekiliyor bunun sebebi nedir acaba ?




 
hapsirirken ne yasiyorsan aynisi.

tum sinirlerin o an usumeye odaklaniyor. ani tepki verdigin icin diger faaliyetlerin yavasliyor.
ama suya alistigin zaman eski haline donuyor.

yamulmuyorsam budur.
  • archely  (24.07.12 17:22:40) 
Bir belgesel izlemiştim. Adam buz denizine giriyor 5 dk yüzüp çıkıyordu. Normalde soğuğa karsı ısı yaratmaya çalışıyor, bu da daha hızlı nabız gerektiriyor hala dengelenmediyse, sonrasında kut kalp krizi. Bende nefeste güçlükten ziyade nefes alışverişi hızlanıyor. Bu da dediğim ısı dengesinin yaratılmaya çalışılması olayından.


  • army14  (24.07.12 17:26:13) 
harbi öyle mesela denize girince su soğuk oluyo ya beline kadar 2 büklüm gidiyon öyle mesela


  • memnun  (24.07.12 17:26:21) 
ciddi bir soru ama kimse cevap yazmamış şimdi google dan araştırayım

Aslında bu ani soğuğa maruz kalmaya bağlı bir durumdur.

Vücutta soğuk, sıcak(lık) ve ağrı reseptörleri vardır. Soğuk reseptörleri sıcaklık reseptörlerinden 5-10 kere daha yoğundurlar.. Bu yüzden soğuğa olan yanıt daha şiddetlidir. Tabii aşırı soğuk ve aşırı sıcağa maruz kalınca soğuk reseptörleri değil de, ağrı reseptörleri dEvreye girer ve duyular onlar aracılığı ile taşınır. Biz o durumdan bahsetmiyoruz..

Soğuğu nakleden sinir lifleri daha kalın olduklarından ve sayılarının çokluğundan, soğuk daha çabuk algılanır ve hızla iletilir. Deri ısısı hızla düşünce soğuk reseptörleri ve soğuğu ileten lifler devreye hızla girerler ve soğuğa olan tepki abartılır... Aslında yalnız solunum kasları değil, diğer kaslar da kasılacaklardır.

Feedback mekanizmasından dolayı, soğuğa maruz kalan dermatomda mevcut kasları donatan sinirler kasları uyarır ve onların kasılmasına neden olur. Bunlar spinal kordla ilgili refleks döngüleridir. Yani, soğuk reseptörleri tarafından algılanan ani sıcaklık düşmesi, soğuğu ileten sinirler tarafından omuriliğe iletilir ve orada bulunan ve kasların gerilimi ile ilgili nöronlarla kurulmuş olan sinapslar aracılığı ile sinyaller ilgili kaslara gönderilir. Aynı dermatomdaki kaslar kasılır.. Bu ani nefes kesilmesi olarak algılanır. Tabii torasik kasların soğuğa maruz kalması buna neden olur. Soğuğa karın ve bacak kasları maruz kalmışlarsa, onlar da kasılabilir.. Torasik kaslar biraz daha duyarlıdır.. Soğuk suda yüzenlerde görülen krampların nedeni budur.
  • zagortenay  (24.07.12 17:40:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.