[]

şu çekim tekniği nedir? (video)

şu videodaki çekim nasıl yapılır? vimeo.com

belli ki fotoğraf makinası/kamera ile belirli süre aralıklarıyla çekim yapılıp sonra birleştirilmiş. benim merak ettiğim şu, bu süreçte kamera da yana/ileri/aşağı/yukarı hareket ediyor. bunu nasıl yapıyorlar. bunun için özel alet mi var? kamera sabitken böyle bir çekim kolay da, sabit olmadan bunu nasıl ayarlıyorlar?


 
yanlış geldin kardeş. bildiğin kamera hareketi var saatlik. bilgisayarla kamera hareketleri yapılabiliyor.


  • madyb  (23.07.12 12:38:50) 
yeni nesil kameralarda / hatta cep telefonlarında panoramik çekim diye bi özellik var. onunla yapılmış olabilir.
(bkz: panoramik video)

  • heavyman  (23.07.12 12:41:04) 
time lapse deniyor buna. dediğiniz gibi oluyor. atıyoruum on sn.de bir çekim yapıyor. ardından bilgisayarda birleştiriliyor, gibi.

stop motion yapar gibi oluyor.tripod benzeri araçlar vardır muhtemelen.

edit: sözlüğe yazmışlar bak, o kızaklı kayan aletin ismi dolly imiş.
  • dahinnotha  (23.07.12 12:41:47 ~ 12:47:42) 
Direk timelapse iste. Kamerayi da rayli bi sisteme oturtup hareket ettiriyorlar.


  • esenboga  (23.07.12 12:45:25) 
projectyose.com

burada bilgi vermiş sanırım videoda linki var.
  • konusan balta  (23.07.12 13:02:02) 
dynamicperception.com

Daha ne kadar aciklayici olabilirim bilmiyorum
  • esenboga  (23.07.12 13:04:57) 
kaydırma şeysi, dolly.

en.wikipedia.org
  • dahinnotha  (23.07.12 13:19:53) 
şöyle ki,

çoğu kamerada olan bir özellik bu. kameraya diyorsun ki, şu kadar dakikada bir kare çek. bunu fotoğraf makineleri de yapabiliyor.

kamera hareketi dersen, onu da aynı şekilde ayarlıyorsun. hareketli dollyler ya da ona benzer aletler var. elektronik kontrollü mekanik aletler. o da şöyle işliyor, ilk pozisyonu kaydediyorsun, ikinci pozisyonu da kaydediyorsun ve diyorsun ki şu kadar sürede ilk pozisyondan ikinci pozisyona gelsin.

hem pozlama hem de hareket süresini aynı girdiğinde böyle bir görüntü elde edersin.

bunu yapabilen pek çok alet var. mailo diye birşey var ki gayet robot gibi kumandalı bir crane ya da dolly dir kendisi.

ama tabi hayal gücü sınırsız, DIY şeklinde de istediğiniz gibi kendiniz bir alet icad edebilirsiniz nasıl birşey istediğinize göre.

bu işlerde istediğiniz çekimler için kamera arkasını da hayal etmeniz gerek...
  • zlatan1937  (23.07.12 13:21:50 ~ 13:23:04) 
timelapse sliderları da var. hidrolik motorlu falan. iki ayak üzerinde duruyor genelde bu sliderlar ve üzerinde fotoğraf için kullanılan tripod kafalarından ya da video ve filmde kullanılan hidrolik kafalardan oluyor. bi ayağı yüksek birini düşük falan tutmak da mümkün kafa ile ayar yapılabildiği için.

aha yazıyo açıklamalarda dynamic perception deyü bir firma motion controlled dolly vermiş paşalarıma.

not: dolly de dolly değil dediğim gibi bi slider. dolly öyle olmaz.
  • vital  (23.07.12 13:48:31 ~ 13:51:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.