[]

nikola tesla

bugün doğum günüymüş. doğum günün kutlu olsun tesla.

sormak istiyorum, tesla hakkında sürekli söyleniyor, büyük bir dahiydi, einstein.ın teorisinde hata bulacak kadar dahiydi, sonsuz elektiriği üretti, elektriğin tanrısıydı, GM ve Amerikan hükümetine mali bir darbe vuracağı için engellendi, ampülün ve yüzlerce icadın sahibiydi, radyo onun icadıydı
ve daha nice şeyler söyleniyor tesla hakkında. cahilliğime bağışlayın, gerçekten büyük bir dahi olmasının yanında kapitalizme balta vurur olduğu için mi engellendi, ismi hiç duyulmaz oldu? politik oyunlar mıydı gerçekten söylendiği gibi? yoksa, onlarca kez örneğini gördüğümüz kör ölür badem gözlü, kel ölür sırma saçlı olur olayı mıdır?

 
Kablosuz elektrik iletimi gibi kartellerin işini baltalayacak icatlar yapmasaydı. Değil mi?

Not: Kendisinin hayranı olarak dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük dahilerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Hatta en büyüğü oydu. Kimin icatları insanoğlunu bir anda bu kadar medenileştirdi ki?
  • vito andolini  (10.07.12 11:15:02) 
yok o öyle değil. "doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar."


  • aeroflot  (10.07.12 11:22:58) 
onunla ilgili asıl durum edison'un doğru akım'ına karşı (dc) dalgalı akımı (ac) çıkarmasıdır. bu icatla ortaya çıktığında edison hali hazırda kendi şebekesini bir anlamda kurmuştu.

şimdi dalgalı akım'ın tartışmasız liderliğini düşünürsek bundan pay alamamış olması üzücü.

onun haricinde kuşkusuz bir çok icadı daha var. kablosuz elektrik iletimi mesela , ama gerçek hayatta uygulanabilecek birşey değil.

yani kendisi gerçekten büyük bir bilimadamıydı , ama hakkında okurken popüler kültürün onu bir mit haline getirdiğini ve biraz da abarttığını unutmamak lazım. yani deprem yaratmaya yönelik bir alet yaptığı ve afyon depreminin bu şekilde yapıldığına inanan türkler var sonuçta.
  • spy of soul  (10.07.12 11:46:54) 
doğru akım, direkt akım, düz akım hepsi de dc dimi?
alternatif akımla dalgalı akım aynı şeyler mi? ac?

şimdi ac üstünlükte kullanıyorduysa ve bu paydan mucidi tesla pay almıyorsa bunun üstüüne yatan kim? ac.nin tesla tarafından icat edildiği biliniyor dimi?

ben edison.u taparcasına severdim çocukken. hani insanların örnek aldığı insanlar vardıt ya benimki thomas alva edison idi. tesla.yı başka bilim adamlarını tanımazdım ki küçükken. teliveziyonda, çizgi filmlerde gördüklerimi öğrenirdim. merak ettiğim diğer şey şu, neden bu devirde bile edison.u temize çıkarırcasına yayınlar yapılıyor?
  • dahinnotha  (10.07.12 12:27:24) 
üstte sorduklarının hepsinin cevabı evet.

şimdi bildiğin gibi bilimsel keşifler sıfırdan biri tarafından yapılmıyor. tesla bu alanda aldığı patentleri satmış bildiğim kadarıyla. ama en önemli katkıyı yaptığı söylenir hep.

edison la ilgili durum simpsons da işlenmişti. amerikalı olmasıyla ilgili bir şey. bir sırp mı amerikalı mı kahraman olmalı. benzer durum telefonu bulan graham bell ile meucci arasında da var. aslında meucci bulmuş telefonu.
  • spy of soul  (10.07.12 14:15:19) 
@spy of soul, aynen. buna benzer bir örnek de tesla'nın radyo frekanslarını veri aktarımı için kullanıp aslında teorik olarak radyoyu da icad etmesi olabilir. sonradan marconi tekerleği yeniden icad ediyor falan...


  • vito andolini  (11.07.12 00:52:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.