[]

ilk insanlar ve akıl

insanların zekası günden güne gelişmekte midir? Eski insanlardan daha mı zekiyiz yoksa sadece bilgilerin eklenmesiyle gelen bir bilgeliğin sonucu mu bu?




 
günden güne değil, ama homo sapiens sapiensler olarak bizden önceki cro magnonlar ile aramızda kafatası hacmi olarak bariz farklar olduğunu biliyorum. birkaç onbin yıl sonra daha da zeki olabiliriz. farkettiyseniz uzaylılar da hep böyle daha büyük kafataslı olarak gösterilir filmlerde.

tabi bir noktada bu zeka kendi kendimizi yok etmeye de yol açabilir hawking in belirttiği gibi.
  • spy of soul  (03.07.12 11:39:47 ~ 11:40:56) 
bilgi bilgiyi doğuruyor.
düşünme şekli, düşünme yapısı
öğrenme şekilleri değişiyor
daha zeki olduğumuzu düşünmüyorum.
  • Laplace  (03.07.12 11:41:08) 
hala 2-3 bin yıl öncesinde yaşayan milyon adam bulabilirim sana. insanlar zekileşmiş olsa bile hepsi zekileşmedi buna eminim. eski düşünürler günümüz insanı? vs.


  • aeroflot  (03.07.12 11:43:32) 
daha zeki olmak ne. daha aptallaşıyoruz günden güne.

kullanılmayan organ körelir tezinden gidelim. bizim yerimize işlerimizi hep teknolojik aletler yapıyor. yürümüyoruz dahi, hesap kitap yapmıyor kitapları bile zorunluluk dahilinde okuyoruz. doğadan uzak yaşıyoruz. özetle tam kapasite çalıştırmıyoruz ve beyin de tabiri caizse madem kullanışmıyor ne diye elektrik harcayım gibisinden işlem hacmini küçültüyor.

bilgi birikimi sayesinde bu günlerde teknolojik olarak daha ileriyiz, zeki olduğumuz için değil.
  • dahinnotha  (03.07.12 11:46:44) 
hiçliğin ortasında bir şeyleri icat etmek , keşfetmek her zaman daha güçtür.

Çakmak taşlarını birbirine vurarak ateş yakmayı keşfeden adam , tekerleği icat eden adam , Grejuvayı icat eden adam ,çivi yazısını ortaya çıkaran adam , ilk magara resimleri ile mamutu nasıl avladığını duvara resmenden adam bence insanlığın şu an ki ortalama zekasından çok çok daha üstün zekaya sahip olan kişilerdi.. ruhları şad olsun (:
  • mortac  (03.07.12 11:50:27) 
kafa tası büyüklüğü mü önemli beyindeki kıvrımların çokluğu mu? Bildiğim kıvrımların çokluğu. Bilgelik ve zeka ilişkisi var mıdır sorun bu?


  • yetkili birine benzeyen abi  (03.07.12 11:51:56) 
sanırım farklı zaman aralıklarından bakıyoruz olaya. modern insan için tabi ki büyüklüğün birebir etksi yok.zaten kadınların kafatası daha ufak genel olarak ama daha az zeki olduklarını söyleyemeyiz.

siz gelecekte daha zeki olur muyuz dediğiniz zaman ben olaya bir birkaç bin yıl sonra olarak bakıyorum. ve evrimsel sürecin ister istemez bizi o yöne götüreceğini düşünüyorum.
en.wikipedia.org
  • spy of soul  (03.07.12 12:11:48) 
yüksek zekalı insanlar sıradan insanlardan daha küçük beyin hacmine sahip. kafa tası hacminin büyümesi farklı şeylerden olabilir veya gerçektende daha aptal bile olabiliriz. zaten insan nüfusu arttıkça hayatta kalmak için zeka kullanma zorunluluğu da azalmış olması mantıklı.


  • r_u_h  (03.07.12 12:23:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.