[]

İş Hukuku - Fazla Mesai

Biliyoruzki haftalık maks. çalışma saati 45 saat. Bir işyeri var ve burda çalışma saatleri hafta içi 8:30 - 18:00, Cumartesi 8:30 - 16:00 Bu noktada 45 saatin aşılması durumu var. Atıyorum 10 yıl çalışan biri işten çıkarılsa ve dava açsa geriye dönük mesai saatleri buydu ve ben haftada 45 in üzerine bu kadar çalışmış oldum diyip mesai ücretini alabilirmi???

Alırsa 10 yılınkini mi alır yoksa belli bir yıla kadarmı alabilir?

Not: İmzalanmış bir sözleşme mevcut değil kabul edin.

 
bence bi b.k alamaz.


  • hope ender  (15.06.12 16:33:57) 
belli zaman aşımları var. 10 yıllık alamayabilirsiniz.

5 seneydi diye hatrlyorm böyle bı durumda zamanaşımı.

emin değilim.
  • kakoy  (15.06.12 16:34:39) 
asgari ucretle mi calisiyor?

bir sozlesme olmadigindan zor.
  • entrapmen  (15.06.12 16:38:12) 
@entrapmen

Hacı şöyle bir durum var sen somuşken söyleyeyim; yüksek bir maaş alıyor fakat asgarinin biraz üstünde maaş görünüyor resmiyette.

Birde ekleme yapayım soruya: Çoğu zaman yukarıda ki çalışma saatlerinin üzerindede çalışılıyor onları alırmı?
  • poseidon1  (15.06.12 16:41:07 ~ 16:43:24) 
iddianı kanıtlaman lazım, atıyorum kamera kayıtları, işten çıkarken attığın mail vs. bunları kanıtlarsan hepsini alırsın.


  • hosein  (15.06.12 16:43:53) 
asgari ücretin biraz daha üzerindeki maaş üzerinden ücret hesaplanır.

45 i geçen her saatin ücreti yüzde 50 fazla ödenir.

belgeleyebilirseniz tabi.

işçinin özlük dosyasındaki belgelerde çalışma çizergesine bakın. belki tam 45 saat çalışıyorsunuzdur? :)
  • kakoy  (15.06.12 16:44:00) 
@hosein

Aynı dönemde çalışmış olan şahitler olsa ıspat olarak kabul edilirmi?

@kakoy

Bulunduğu pozisyonu ıspatlarsa aldığı maaşı piyasaya göre tespit edilse yine resmi görünen maaş üzerinden mi hesaplanır?
  • poseidon1  (15.06.12 16:51:23) 
Açılın iş hukukçusu geldi.

Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır (İK 32). Dolayısıyla 10 yıl çalışan biri son 5 yıl içinde doğmuş fazla mesai ücretlerini isteyebilir. Bu bir.

İkincisi, 8:30-18:00 çalışarak 45 saatin altında kalan şirketler var. Ara dinlenmelerini (varsa) ve öğle tatilini hesaba katıyor musunuz?

Üçüncüsü, bazı şirket sözleşmelerinde belli bir saate kadar olan fazla mesai ücreti ödenen maaşın içinde gösterilir. Durumunuz böyleyse hava alırsınız. Sözleşmeye iyice bir bakın.

Dördüncüsü, fazla mesai yaptığınızı giriş-çıkış kayıtlarıyla ve tanıkla ispat edebilmeniz mümkündür. Talep halinde işveren giriş-çıkış kayıtlarını mahkemeye sunmak zorundadır. (Tanık belli bir saate kadardı, gerisi için Yargıtay yazılı belge istiyor ama görünüşe göre sizin durumla ilgili değil bu)

Beşincisi, iş mahkemeleri paso işçiye çalışıyor gerçekten de. Gidip çalışmadığım yerlerden para falan istemeyi düşünüyorum, o derece.

Altıncısı, imzalanmış bir sözleşme yoksa hizmet tespiti davası açarak orada çalıştığınızı tespit ettirmeniz gerekir. Bu başarılırsa yine tanıkla fazla mesainizi ispatlamanız mümkündür.

Görebildiğim soruları cevapladım. Daha fazlası için ofisime beklerim :P
  • terelelli  (15.06.12 17:14:41) 
@terelelli

Dostum öncelikle teşekkür ederim. Sonralıkla şunları sorayım abuk sabuk bir öğle yemeği arası mevcut bunda da 10-15 dakika yemek yiyip işe devam edilmişliği baya var şaitlerle ıspatlanabilir fakat komple bir saat olarak dinlenme süresi hesaplansa dahi haftada 45+4 saat çalışılmış oluyor. Bu durumda 5yıl x 48hafta x 4 saat = 960 saat min. fazla çalışma demek oluyor. Yazılı, imzalı bir iş akidi filan yok. Dolayısı ile fazla çalışma olarak hesapladığım bu süre herhangi bir şekilde ödenen maaşın içinde gösterilebilirmi?

Birde gerçekte alınnan maaş ıspatlanırsa (şahitler veya bilirkişi vs ile) geriye dönük SSK primleri ödettirilebiliyormu? Oluyorsa kaç yıl geriye dönük olur? (yine 5 yıl mı?)
  • poseidon1  (15.06.12 17:45:00) 
bordrolara fazla mesai yaptığına ve bu ücreti almadığına dair bir şerh düşmese yani maaşı olduğu gibi kabul edip imza atsa bile aksini ispatlayabiliyorsa çatır çatır alır ki, iş davalarında 2 tanık yazılı belgeleri harcıyor. fakat burada işçinin "üst düzey yönetici" niteliğinde olmaması gerekiyor. bu konudaki yargıtay kararları çok açık.


  • antonin artaud  (28.06.12 17:00:50) 
iş hukukunda işçinin ispat yükümlülüğü, her türlü delille ispat olarak geçmektedir. Yani tanık beyanları, kamera kayıtları, iş yerine girişteki turnike kayıtları gibi her türlü delille ispatlarsa; fazla çalışma ücretini isteyebilir. Zaman aşımı 5 yıldır. Lakin eski fazla çalışmalarına veya maaş bordrosundaki fazla çalışma kısmının azlığına bir itirazı varsa ve bu itirazını yazılı olarak ileri sürdü ise, eski ücretlerini de alabilir.


  • kevin  (13.12.12 09:34:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.