[]

Yanık tedavisi

Merhaba arkadaşlar (Sagol!)

Talihsiz bir şekilde sol el baş parmağımı ve sağ el baş ve orta parmaklarımı sıcak su ile yakmış bulunmaktayım (Nasıl oldu diye sormayın anlatması 6 saat sürer). Yanan yerler kabardı ve su topladı (bül denen nane yani). Hiçbir iş yapamaz durumdayım. Öyle ki hesap ödemek için elimi cebime atamıyorum, arkadaşlara ödetiyorum (nasıl bahane ama).

Şu an anestol pomad ve yanık kremi kullanıyorum. Kısa sürede iyileşmem gerekiyor ve bu yanık denen nane 3 haftadan önce tamamen geçmiyormuş. Ama sizlerin de deneyimlerinizi ve tedavi yöntemlerinizi öğrenmek isterim. Bülleri patlat/sakın patlatma, şu kremi bu merhemi kullan, şu tozu dök, telli babaya git, sözlük hesabını bana ver vs gibi bütün tedavi önerilerine açığım. Lütfen önceki arkadaşa katılıyorum, +1 gibi mesajlar da bırakın çünkü gerçekten hangi yöntemin en iyi olduğunu bilmem lazım.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Kib öpt bye.

 
sakın patlatmayın bi kere baştan söyliyim.onun dışında gayet ilkel görünmekle birlikte elma kabuğunun işe yaradığını söyleyebilirim yanıklarda,hem acısını dindiriyor hem de iz kalmasını falan engelliyor.elma kabuğunu soyup yanığın üzerinde bekletebildiğiniz kadar bekletin.(su toplamış yanıkta değil ama biraz daha hafif bir yanıkta test ettik onayladık).yok bu fazla kocakarı ilacı ben buna gelemem derseniz bilemiycem.


  • karamell  (09.10.08 14:11:13 ~ 14:11:27) 
Teşekkür ederim karamell. Durum ciddi biraz elma fikri olabilir. Hatta portakalı da soyup başucuma koyacağım. Garanti olsun.

Kocakarı ilaçları olabilir arkadaşlar çekinmeden yazın.

Bu arada bu bül denen nane neden patlatılmamalıdır?
  • ataturkiye  (09.10.08 14:15:02) 
(bkz: silverdin)


  • chavezding  (09.10.08 14:21:15) 
silverdin'i sağlık bakanlığı piyasadan toplatıyormuş sanırım.
bilginiz olsun.
www.sabah.com.tr
  • parantez  (09.10.08 14:34:08) 
Ben de silverdin kullanıyorum şu anda da baksanıza sağlık bakanlığı toplatıyormuş :) Ne bahtsız bedeviyim yahu :)


  • ataturkiye  (09.10.08 15:01:08) 
istanbul ya da ankara gataya gitme imkanınız varsa gitmenizi tavsiye ederim, yanık tedavi merkezleri var, çok iyiler.

diğer arkadaşlar sizin de aklınızda olsun allah göstermesin ama yanık durumunuz olursa direkt gata'ya gidin.
  • tiny toon  (09.10.08 15:11:33 ~ 15:17:13) 
kardesimin basina gelmisti. elini komple icinde kaynayan yag olan tencereye sokmustu. (kucuktu daha gerci) ramazan pidesi gibi olmustu eli, kabarmisti. hergun hastaneye gidiyorduk pansuman icin ve su toplayan deriyi (bu bül oluyor sanirim) kitir kitir kesiyorlardi makasla. sonra da pansuman yapip sariyorlardi.

tabii bu bir 15 sene kadar onceydi, tip ilerlemisse bilemeyecegim. hala hatirliyorum, cok kotuydu goruntusu, deriyi kesmeleri falan, sanirim icime islemis, unutmamisim.
  • fdegir  (09.10.08 16:05:56) 
@fdegir kardeşin için geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Peki tedavi yöntemleri bu kadar mı? Mesela pansumanda ne kullanıyorlardı?
  • ataturkiye  (09.10.08 16:16:06) 
FARMASÖTİK VE TIBBİ MÜSTAHZAR, MADDE, MALZEME, TERKİPLER İLE BİTKİSEL PREPARATLARIN GERİ ÇEKİLMESİ VE TOPLATILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK uyarınca üçüncü sınıf geri çekmeler ürünün insan sağlığına zararı olmadığı durumlarda yapılır. bir ürünün ambalajının baskısı hafif kaymış, ya da etiketi biraz kırışık bile olsa piyasada geri çekilebilir.
o yüzden büyük ihtimalle silverdin kullanmanızda şu an için bir sorun yoktur. müsterih olunuz.

  • kahvegibi  (09.10.08 16:21:17) 
tesekkurler ataturkiye.

dedigim gibi biraz eski bir olay ve tedavide ne kullanildigi hakkinda pek birsey hatirlamiyorum. tek hatirladigim yanik derinin alindigi, temizlenip pansuman yapildiktan sonra da hava almasina imkan verecek bir bezle (sanirim gazli bez) kapatildigiydi. tabii ki krem vs suruluyordur o arada ancak bilemiyorum.

gecmis olsun tekrar.
  • fdegir  (09.10.08 16:41:50) 
fdegir'e katiliyorum. benim valide emekli hemsire. ben de kücükken oldukca yanik yakasiyla karsi karsiya kalmistim.

bu bül denilen hadisenin icindeki suyu siringa ile cekiyordu. büyük yaniklarda ise makas ile yanmis (ölü) deriyi kesip hatirlamadigim bir merhem sürerek üstünü hava alacak sekilde kapatiyordu.
  • trimpot  (09.10.08 16:57:50 ~ 16:58:37) 
tek gecerim ama Türkiyede bulunmuyor maalesef ya da en azından ben İstanbulda bulamadım
ama susam yagı e vitamini
yakındaysan getireyeim
ne ağrı ne sızı ne de iz bırakıyor
  • gdduman  (09.10.08 17:09:47) 
Kesinlikle hametan kullanın.


  • bluedescada  (09.10.08 20:15:05) 
silverdin diyen arkadasa katiliyorum.
yarayi kapatacaksaniz da sik sik degistirin sargiyi, yapisiyor yoksa.

  • kayranin kedisi  (09.10.08 21:27:05) 
atatürkiye'ye detaylı mesaj attım ama, duyuru kalacaksa 2. derece yanıklarda kapalı pansuman uygulamalarında önce anestol, yaralar kabuk olmuşşsa fucidin krem, olmamışşa üstüne bepanten plus sürülüyor, üstüne bactigras merhemli/gazlı bez gibi bişiyle kaplanıyor, üstüne normal gazlı bez konuluyor, üstüne de bilek burkulmalarında vs kullanılan elastik bant sarılıyor. yaz başında bir kazada 2. derece yanık olan bacaklarıma hastanede bunu yaptılar, estetik cerrah tavsiyesi üzerine (az iz kaldı ama enfeksiyon olmadı :()

işbu cevap bir doktor tarafından yazılmamıştır doktorunuza sorunuz :P geçmiş olsun.
  • zkurmus  (10.10.08 02:04:41 ~ 02:06:53) 
Hepinize yanık ellerimle çok teşekkür ederim.


@gdduman çok teşekkür ederim lakin istanbul'da değilim, kısa süre içerisinde de gelmem zor.

@bluedescada hametan'ı başka tavsiye eden var mı acep? O kadar iyi midir sence?
  • ataturkiye  (10.10.08 14:28:09) 
ben de 4 hafta kadar önce sağ ayağımı ve sol baldırımı yaktım kaynar suyla. sağ ayağım ertesi sabah su topladı. doktora gidip patlattırdım. deriyi yüzmediler. silverdin uygulamaya devam ettim. ve suyla temastan kaçındım. 1 hafta sonra deri iyice karardı. dayanılmaz kaşıntı yapmaya başladı. 2. haftanın sonuna doğru kaşıntı geçti. 3. haftada o kara-kuru deri de kendi kendine soyulmaya başladı. 3 hafta sonunda rahatça çorap ayakkabı giyip araba kullanabilecek kadar düzelme gerçekleşti. şimdi sol baldırım tamamen düzeldi sağ ayağımda hala kara-kuru deri var kısmen. o da 1 hafta içinde dökülecekmiş. iyiye gidiyormuş. doktor öyle dedi. bi de silverdin sürüp gazlı bezle kapatmaya devam etmemi söyledi. öyle devam edicem 1 hafta kadar daha.


  • cruor  (19.10.08 12:42:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.