[]

A*e^j(wt-k)'nin yorumlanmasi

titresim hareketini A*e^j(wt-k) ile gosterebiliyoruz da bunla ilgili bir takim seyleri anlayamadim:

1. bu gosterim ile A*sin(wt-k) tamamen ayni sey degil mi? ikisi de harmonik hareket sonucta.

2. eger ikisi de ayni ise A*e^j(wt-k)'nin imajiner kisminin yorumu nedir? yani o kisim ne ise yariyor?

3. neden boyle soyut bisi kullaniyorlar da direk A*sin(wt-k) gibi anlasilabilir bisi kullanmiyorlar?

Notasyon:
A: amplitude
e: e sayisi (2.71...)
j: imajiner sayi
w: frekans
t: zaman
k: faz farki

 
kardeş bana 4 senenin sonunda geçtiğim mukavemet dersini hatırlattın. allah kolaylık versin.


  • bazardaki artis  (09.06.12 11:17:10) 
a*e^jw=a*(cosw+jsinw)

biri üstel gösterim diğeri sinüsoidal, paşa gönlün hangisini isterse ordan git.

imajiner kısım yukarda gösterdiğim kısımda işe yarar.

üniversiteler bilim adamı yetiştirme mantığıyla gider. temel gösterim e^jw'dır. burdan her tür elektriksel mekanik hidrolik problemi yorumlayabilirsin.

edit: ayrıca e^j(wt-k)= 1/(s+k) deyip laplace dönüşümünden de gidebilirsin. fourier analizi içinse sinüsoidal dönüşüm idealdir.
  • hosein  (09.06.12 11:45:09 ~ 11:48:38) 
hmm bana a*e^jw=a*sin(wt) gibi gelmisti. ama dediginiz daha mantikli. ama hala o iki farkli sinyali (real & imajiner) nasil yorumlamam gerekiyor anlayamadim. tek bir hareketi anlatiyorsa neden 2 tane grafik var.


  • gerard  (09.06.12 11:49:41) 
bu faz işini forced vibrationda görürsün, free vibrationda böyle şey karşına pek çıkmaz. sistemde bir şekilde enerji kaybı yaratacak bir eleman varsa, senin uyguladığın kuvvet ve sistemin hareketi aynı fazda olmaz.

A*e^j(wt)=A_sin*sin(wt)+A_cos*cos(wt) olarak ayırıp A'nın sinüs ve cosinüse ait olan iki farklı reel parçaya ayırabilirsin. bu da tek bir kompleks denklem çözmek yerine iki ayrı reel denklem çözmeye yarayarak işi kolaylaştırır.
  • ron dennis  (09.06.12 12:04:39 ~ 12:05:08) 
bir de A*e^j(wt-k)'dan gelen cos ve sin'li fonksiyonlar arasindaki faz farki her zaman pi/2 olmali degil mi?

cos(x) = sin(pi/2 - x) oldugu icin.

bunun boyle olmadigi durumlar da var mi?
  • gerard  (09.06.12 12:29:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.