[]

Ezan ile ilgile sorular

merakımdan soruyorum.
1) özgürlüğümü elimden almıyor mu?
2) ezan olmasaydı ben o saatlerde aynı ses seviyesinde sokakta bağırsaydım megafon ile beni düzeni bozmaktan hapise atmazlar mıydı?
3) herkes müslüman değil. onlar zorunda mı bunu dinlemeye?
4) ezanı haklı kılan hukuki nedenler nedir?
5) sizce ne zaman kaldırılacak?

 
2) Hapse atmazlardı para cezası alırdın muhtemelen.


  • megalomaniac  (31.05.12 23:45:56) 
1- alıyor. çok saçma değil mi sevmediğin bir müziğin sana belli saatlerde dinletilmesi. otobüste, yolda telefonun hoparlöründen müzik dinleyenlerden rahatsız oluyorsak bundan da olabiliriz. ama mesela sevdiğin bir müziği çalıyordur telefonun hoparlöründen o zaman rahatsız olmazsın. şimdi türkiye'nin çoğu müslüman(mış) o zaman rahatsız olmazlar. o yüzden kalkması pek mümkün değil.

ben bütün gün insanlara www.youtube.com şunu dinletsem rahatsız olur indie sevmeyenler mesela.

ezanla ilgili hiçbir anayasa maddesine rastlamadım.
  • shyzore  (31.05.12 23:46:47) 
tek cümleyle cevap verilebilir; başkalarının inancına saygı.

ha sana saygı göstermeyenler vardır bilemem, ama sen ezana saygı göstermezsen onlarla aynı kefede olursun.

beğenmeyen irana gitsin!!!!!!
  • juusto  (31.05.12 23:56:34) 
1- almıyor
2- atmazlardı. 15 sn sürüyor. ben duymuyorum ezanı.
3- çok büyük oran müslüman. camiye bu şekilde gidiyorlar.
4- haksız kılan ne?
5- herkes benim gibi ateist olduğunda.
  • repins  (31.05.12 23:57:31) 
1) ne tür bir özgürlüğü elinden alıyor?

2) sokakta gereksiz yere korna çalanı hapse mi atıyorlar?

3)%99'u sözde müslüman olan bir ülkede azınlık istiyor diye ezanı yasaklayamazsın. (%99 laftadır ama refarandum yapılsa ezandan rahatsız olacak olan kesim %4-5'i geçmez. küsüratlı veriyorum ki attığım belli olmasın)

4)kiliselerde çan çalınmasını haklı kılan sebeplerle aynıdır.

5) kaldırılmaz kusura bakma.

günde 5 kere toplasan 10 dakika süren bir şey insanlara neden niçin rahatsızlık veriyor anlamıyorum. rahatsız olsanız bile "hoşgörü" denen şey, birilerinin inancına "saygı" denen şey niçin bir kısım insanlarda yok bilemiyorum.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (31.05.12 23:58:34 ~ 23:59:17) 
ezan okuyan kişiler sesi güzel insanlardan seçilse aslında sorun yok...ama ayarsız anfiden gelen çirkin ses dana böğürmesi gibi geliyor müdürüm afedersin...ben de mecburen ezan okunurken cami yakınlarından geçmek zorunda kalırsam kulak tıkacı kullanıyorum...her zaman cebimde...bildiğin cankurtaran yahu..


  • izole  (01.06.12 00:07:19) 
5) müslümanlar hoşgörü kelimesinin anlamını öğrendiklerinde.

o da belki.
  • kta  (01.06.12 00:07:28) 
senin yaşıyabileceğin bi dünya yok. başka yerde de çan sesi falan filan olacak yani yine rahat edemiyecen. 30sn lik ezandan rahatsız olacağına bu ülkenin dini gereği olan ezana biraz saygı duysan daha uygun olur.


  • avrigus  (01.06.12 00:19:43) 
1-2-3-4-5 (toplu cevap):

camilerin doluluk oranı -en fazla olduğu zaman- %20 olarak belirlenmiş.

"%99'u müslümancı" andavalllılara duyurulur. bu %99'luk kısmın %80'i ibadet yerine sabah namazında osura osura uyuyor.
  • lancelot du lac  (01.06.12 00:21:59) 
6)İran'da bile dışarıya ezan sesi verilmiyormuş müdür.


  • kobretti  (01.06.12 00:28:51) 
avrupadaki ülkelerde çan sesinden rahatsız olanlar seninle aynı durumda.sözkonusu özgürlük ya da türkiyenin iran olması vs değil.


ha bide müslümana hoşgörüyü bilmiyor diyen ateistler kendileri ne kadar hoşgörüyü biliyor diye sorarım.
  • al basmadan donu var  (01.06.12 00:33:52 ~ 00:36:44) 
bir yerden sonra duymuyor insan. ben cami dibinde değilsem farketmiyorum.
hristiyan ülkelerde de çan var.

5)kaldırılmaz, hiç heveslenmemek gerek.
  • goldentitan  (01.06.12 00:40:52) 
müslüman bir ülkede yaşamıyoruz dostlar, çoğunluğunun müslüman olduğunu iddia ettiği bir ülkede yaşıyoruz. ayrıma dikkat edelim. müslüman ülkede yaşama isteği içindekiler iran'a gazlayabilir en kısa zamanda. internete bile giremeyip hearts oynarsınız günlerce.


  • roket adam  (01.06.12 00:43:28) 
evrenos gazi ye, kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci ya katılıyorum.
buralara yazılıyor mesela şu tarz şeyler. sonra 50 yaşındaki insanlar gidip valiliğe şıkayet ediyor.buradan yazılanlara guvenerek. var cevremde oradan biliyorum. beğenmiyorsan rahatsız oluyorsan evini camıden uzak bi yere taşı. bazen muzezzinler kötü okuyor evet bu senin valiliğe kadar şikayet etmeni gerektirmez.

  • evc  (01.06.12 00:43:35) 
Camiden uzak bir yere taşımak. Neresiymiş orası, gidip taşınalım. İçi bomboş olduğu halde yüz bin milyon tane camii var ülkede, hiç bir gereği yokken hem de. İsrafın kralı. Eee, nereye taşınsın rahatsız olan adam?


  • roket adam  (01.06.12 00:48:00) 
madem hukukçusunuz ve de ezan hukuğa aykırı, buyrun dava açın. bu ülke de cumhuriyet kurulduğundan beri ezan yasaklanmamış. (türkçe okunma dönemini saymıyorum) şimdi bir avuç insan hazmedemiyor diye yasaklanacak değil. camilerin dolmuyor olması ya da insanların %99'unun müslüman olup olmaması, sabah namazına kalkıp kalkmamaları, insanların ezandan rahatsız olduğunu göstermez. bir kısım beyinsizler hala namaz kılanların ezanı savunduğunu düşünüyor ya, hayret. lafa gelince herkes özgürlükçü, herkes demokrat.


  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (01.06.12 00:48:10) 
bir müslüman olarak bence de özgürlüğünü alıyor olabilir ama ülkenin bazı gelenekleri için tolerans gösterilebilir. yarın yasaklanırsa 'haklılar' derim ama yasaklanmasa biraz daha iyi bence. mesela ben de asker uğurlama töreni denen saçmalıklardan nefret ediyorum, odamın arkasından 100 tane araba geçiyor kornalara basarak bağırarak falan ama o da ülkeye has bir çeşit olay işte. bu kadar takılacak bir şey değil bence.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (01.06.12 01:22:15) 
Ben tolerans gösteriyorum zaten, rahatsız olduğum bir şey varsa ezandan ziyade ezanın rezalet okunması. Şu anda gürültüden hiç bir farkı yok İstanbul'da okunan ezanların ki bunu Eyüp'ten söylüyorun sizlere, düşünün yani. Megafon gürültüsü rahatsız ediyor insanları en başta, ki bu muhtemelen herkesi rahatsız ediyordur.

Ama öyle bir şovenistliğimiz, öyle bir 'müslümansah müslümanuz gardaş bu ülkeğnin tamağmı islam' olayımız var ki, sesi sonuna kadar açalım gövde gösterisi yapalım modunda herkes. Varsın açın ne diyeyim.
  • roket adam  (01.06.12 01:28:50) 
başkalarının inancına saygı nedir ya? diyelim ki ben de günde 3 kere sokağa işenen bi dine mensubum, çıkıp işiyorum her gün. bana doğal olarak müdahale eden insanlara "saygı duyun lan" mı diyecem utanmadan. neye inanıyorsan inanırsın. başkalarına rahatsızlık vermediğin sürece ne istiyorsan yaparsın. başkarı rahatsız oluyorsa yapamazsın. başkalarını rahatsız eden davranışları da "inanca saygı duyun" gibi komik bi şekilde savunamazsın. hindistanda maymunlar insanlara saldırıyor kimse sesini çıkarmıyor. neymiş efendim kutsalmış da yok efendim inanca saygıymış da. sikeriler öyle saygıyı.


  • silvio dante  (01.06.12 02:04:14) 
"Bu ülkenin %99'u Müslüman" demokratlığı, ne güzelsin ey sen.


  • uyku inadim inat  (01.06.12 02:54:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.