[]

ayran nasıl yapılır?

yoğurt, su ve tuz karışrırarak değil mi? hakiki ayran nasıl yapılır diye değiştirelim öyleyse? uzun zaman önce çok gezen ve çok bilen biriyle sohbet esnasında ayrandan konu açılmıştı da suyla yoğurdu karıştırarak mı yapılır sanıyorsun tarzı birşey demişti bana. nasıl yapılması gerektiğini de soramamıştım, şimdi aklıma geldi bu.

gerçekten nasıl yapılır ayran?


 
yayık olanı bildiğim kadar sütün çalkalanmasıyla elde ediliyor. zamanında çubukta köyde içtiğim bir ayran bildiğin süt gibiydi, sadece tadı tuzluydu, çok suluydu. izmirde çok komik yerler var, sütçüler, ayrancılar, yoğurtçular diye gidiyor. sütün kaynağından uzaklaştıkça süt ürünü değişiyor :) bu da böyle bir anı.


  • kediebesi  (16.05.12 15:06:58 ~ 15:08:03) 
geldeyeme.blogspot.com

şöyle bir şey var ama bilemedim.
  • ykyt  (16.05.12 15:11:02) 
ben şu şekilde yapıyorum,
önce yoğurdu bir süre çırpıyorum mikserle sonra içerisine yavaşça su+süt karıştırıyorum mikser çalışırken. ara ara tadına bakıyorum istediğim noktada bırakıyorum.

  • kisa  (16.05.12 15:11:24) 
geleneksel ayran su ve yoğurdun karışımıyla yapılmıyor var yayık muhabbetinde dönen bir dalavere ama ben de bilmiyorum.


  • 9kuyruklukedi  (16.05.12 15:16:10) 
suyla yapılmıyorsa mantık olarak sütün içine mayayı koyup yapmaları lazım sonra çalkala babam çalkala.
...benimde aklıma ''la yoğurt yokken neyle sütü mayalıyorlarmış ''diye takılmıştı önceleri sonradan araştırdım ki ; saman,toprak,çam kozalağı(annemler bazen yaparmış köyde) bunlarla yaparlarmış

  • gündüz m  (16.05.12 15:58:02) 
bahar dönümünde çiyle süt mayalayan da var.


  • kediebesi  (16.05.12 15:58:53) 
elbette su ile yapılır ancak. öncelikle yoğurdu iyice çırpmanız gerekiyor su katmadan. sonra azar azar münkünse buz gibi su katarak yapın. tuzu da yoğurt halinde iken atın. en son merhalede iyice büyük bir şişede çalkalayın veya yüksek mesafeden bir kaptan diğer kapa boşaltın köpüklü istiyorsanız.


  • ground  (16.05.12 16:04:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.