[]

[ sağlık ] 27 yaşında, 74 kilo ve yüksek tansiyon : 17 / 10

Bu nasıl mümkün olabilir acaba? 1 gün boyunca ensemde baya bi ağrı vardı (bugüne kadar hiç böyle bir şikayetim olmamıştı). Bugün ağrı devam ettiği için hastaneye gittim ve tansiyonum 17/10 olarak ölçüldü. Hemen dilaltı hap verdiler ve 1 saat sonra 15/10 'a düştü. Şimdi:

* Ense ağrısı ile tansiyon alakalı mıdır?
* bir arkadaşım nörolojiye gitmem gerektiğini söyledi bu hangi durumda gereklidir?
* gitmiş olduğum hastanede tam kan tahlili, crp falan yapıldı ve doktor anormal bir durum olmadığını söyledi ama hiç bir anomali olmamasına rağmen neden birden bire 17/10 tansiyon çıkar?
* kan tahlillerinde tiroid bezleri ve kolesterol ile ilgili bir şeyler göremedim ama bu testler de gerekli midir?
* çok mu paranoyağım? ama bu yaşta 17/10 çok abartılı bir rakam değil mi?
* her gün tansiyon ölçümü yaptırıp onun dışında hastaneye gitmeyeyim mi? bilemedim.

başak burcuyum o yüzden sağlık konusunda çok paranoyağım evet :(

 
ense ağrısı tansiyonla alakalı galiba evet, babaannem yüksek tansiyon hastasıydı ve hep ensesi ağrırdı. 17/10 normal değil muhakkak doktora git tekrar ama hangi bölüme gideceğini bilemiyorum.


  • ekaterina  (07.05.12 20:53:56) 
ağrı gayet alakalı
17/10 yüksek 12-13 e 7-8 gibi olmalı
nöroloji, KVC, dahiliye her yere gidin valla ne test varsa yaptırın
paranoyak değilsin potansiyel yüksek tansiyon hastasısın
  • niye ama  (07.05.12 20:59:05) 
O yaslarda yuksek tansiyon ortaya cikabiliyor, oldukca yaygin. Duzenli olarak olcturup surekliligi olup olmadigina bakmak lazim. Surekli yuksekse ve altinda yatan baska bir sebep yoksa duzenli tansiyon hapi kullanimiyla ile kolayca halledilebilir. Halledilmezse ozellikle goz ve bobreklerde ciddi problemlere yol acabilir.


  • curt  (07.05.12 21:00:57) 
yüksek tansiyon baş ağrısı ve ense ağrısı yapar.
kulakların uğuldayabilir.
çok tuzlu yediysen, çok sinirlendiysen, sıcakta çok kaldıysan, çok terlediysen, kendini çok yorduysan vb. tansiyonun çıkabilir.
özellikle istanbul çevresindeysen hava çok boğucu ve sıcak, bu da tansiyonu etkiler.
doktor anomali göremediyse bir şey yoktur.

her ihtimale karşı sabahları 1 diş sarımsak yutabilirsin 2 hafta boyunca falan. çok güzel dengeler tansiyonu. yutarsan pek ağız kokusu yapmıyor, ama sarımsak sarımsaktır tabii.
bunun dışında (tercihen limonlu) su içmek sık sık çiş yapmana neden olur, bu da tansiyonun yüksekken düşmesini sağlar.

bir süre çok tuz da tüketme.
muhtemelen çok sıcakta falan kaldın, terledin, yeterince su da tüketmedin, o yüzden olmuştur.

ama önemseme demiyorum tabii.
arada bir ölçtür, ama anlattıklarından sürekli bir şey çıkacağını sanmıyorum.

edit: geçmiş olsun bu arada
  • blatta hiberna  (07.05.12 21:03:16 ~ 21:05:10) 
1-Tansiyon yüksekliğinde ense-baş ağrısı, bulanık görme ya da kulak çınlaması olabilir
2-Nöroloji değil kardiyoloji bölümüne gitmen gerekir.
3-Hipertansiyonun büyük bir kısmının sebebi bilinmez. %5 lik bir kısım bir nedenden ortaya çıkar.
4-Tiroid bezinin çok çalışmasına bağlı olarak ya da hiperkolesterolemi gibi durumlarda tansiyon yüksekliği olabilir
5-Abartılı bir rakam değil. 45 yaşındaki kuzenim 20 yıldır tansiyon hastası. 20 senedir ilaç kullanıyor. Önemli olan tansiyonun kontrol altına alınabilmesi
6-Her gün aynı saatte-aynı yerde tansiyonunuzu ölçtürüp kardiyoloji bölümüne başvurmanızı öneririm.

Geçmiş olsun.
  • plastik turambar  (07.05.12 21:04:14) 
3 saat sonra tekrar tansiyonumu ölçtürdüm şu an 14/8 görünüyor ama ilginç bir şekilde ensemdeki ağrı hala devam ediyor. Yarın tekrar ölçüm yaptıracağım tabii ki .

önerileriniz için teşekkürler.
  • enola gay  (08.05.12 00:12:38) 
Kesinlikle ihmal etmemen gereken bir durum.
Tansiyonun bayağı yüksek.
Ense ağrısı muhtemelen bununla ilgili.
Bulabiliyorsan Nefroloji, bulamıyorsan Kardiyoloji/iç hastalıklarına başvur.
  • i am what i am given  (08.05.12 00:17:01) 
ense agrisi, yuksek tansiyonun en meshur belirtisidir.

hic bir anomali olmamasina ragmen birden boyle bir tansiyon ortaya cikmasi, ilk basta yogun stresi dusundurur.

yuksek kolesterolle tansiyonun baslamasinin dogrudan iliskisi yok. her ikisi de damarlari hasat eden hastaliklar.

cok paranoyak olmayi bir tarafa birak, hic paranoyak degilsin. yuksek tansiyon son derece sinsi bir hastaliktir. yilanin basi kucukken ezilir.

gidecegin doktor sana soyleyecektir ama, ben de simdiden yazayim:

sigara iciyorsan, birakmalisin.

tuzu yok denecek kadar azalt.

cay, kahve, kola, ice tea gibi icinde tein, kafein olan her seyi kes. su, TUZSUZ ayran ve ihlamur ic.

uyku apnesi sendromun olup olmadigini anlaman icin, uyku laboratuarinda incelenmen iyi olabilir. uyku apnen varsa yani uyurken solunumun duruyor ve bogulacak gibi oluyorsan, zamanla tansiyonun yukselir.

uykularinin cok duzenli oldugu bir iste calisman gerekir. sabahlara kadar bilgisayar basinda oturmani gerektiren bir isin varsa, vucudun artik isyan bayragini cekmis demektir. hayat tarzini degistirmen, gece onbirden sonra yatman ve her gece en az sekiz saat yirmi dakika kaliteli bir uyku uyuman lazim.

uzun ve TEMPOSUZ yuruyuslerin cok faydasini gorursun. Uzun derken, en az yarim saat sursun. Giderek gunde bir saate kadar cikarirsin.

boyunu yazmamissin. boyun 170 cm ise mesela, o kilo fazla sana. ben senin yerinde olsam, boyumun cm cinsinden ifadesinin son iki rakamindan 5 cikarir ve o kiloyu gecmemeye azami dikkat gosteririm. yani 170 santimetre boyun varsa, 65 kilogram vucut agirligini gecme. vucut gelistirmeci vucudun varsa, cok kasin varsa bi sey diyemem. ama verilen her 10 kilogram, tansiyonu 1 cm dusurur. (Sismanlar icin soyluyorum, senin icin degil). Sisman kisi 100 kilodan 90 kiloya indiginde, tansiyonu 15'ten 14'e iner.

Hazir salca, zeytin, tursu, ketch up, sardalya, cips, sucuk, pastirma, sosis, salam gibi tuzlu seyleri acilen kes. Peynir bagimlisiysan, peyniri aksamdan suya koy, tuzunu cikar, oyle tuket. Icinde sodyum benzoat olan seyleri de kesmen gerekiyor. en ideali, ambalajli ve fabrikada uretilmis bir sey yememen.

Senin durumunda birinin sodyum almasi, bile bile bela aramak demek.

yuksek tansiyon hastasi olup olmadigini anlaman icin, her gun ayni saatte, ayni PROFESYONEL kisi tarafindan, her gun ayni aclik tokluk halinde, ayni tansiyon aletiyle, en az 5 dakika oturur pozisyonda dinlenmis olarak ve on gun sureyle tansiyonunu olcturmen ve bir kagida kaydettirmen gerekiyor. eger paran varsa, ABPM en iyisi. Bazilari buna "tansiyon holteri" gibi uyduruk bir isim takmislar. 24 saat sureyle koluna takiliyor. ara ara tansiyonunu olcuyor. sen gunluk aktivitelerine devam ediyorsun. bu arada notlar alman gerekiyor. sinirliydim, merdiven cikiyordum, kosmak zorunda kaldim, telefonda munakasa ettim, kabizdim ikindim gibi...

sunu hic unutma: dusurulemeyek bir tansiyon yok. "benim tansiyonum dusmuyor, hep yuksek" lafi bir palavra yani.

tansiyon yuksekligi, seni bobrek yetmezligine, felc gecirip yatalak olmana, kalb krizi gecirmene, kalb yetmezligi olmana, aort anevrizmasi olmana, erkeksen iktidarsiz olmana, bacaklarinda damar tikanikliklari olusmasina goturebilecek bir dert. kontrol altinda tutman sart.

su an cok stresli bir donemden geciyorsan, psikoterapi ve hatta hafif endise giderici ilaclar bile gerekebilir. (anneni ne zaman kaybetmistin sen?)

yoga, inancina gore ibadet, trekking, meditasyon teknikleri, huzur verici relaksasyon muzikleri, sehir hayatindan kacip kirlara siginmak, sehir temposundan, koy temposuna gecmek hep iyi gelecek seyler.

seni cok strese sokan bir isin varsa, orta vadede o isten ayrilman lazim. ya da surekli tansiyon ilaciyla yasarsin.

senin once bir kardiyolog, sonra bir nefrolog tarafindan ayrintili olarak degerlendirilmen lazim. ben senin yerinde olsam, isi saglama almak icin, bir de endokrinologa gorunurum.

eger bobregini besleyen atardamarinda darlik var ve tansiyona sebep olan sey buysa, stent ve hatta ameliyat gerekebilir ama nadir gorulur boyle bir sey.
  • compadrito  (08.05.12 05:20:21 ~ 06:37:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.