[]

Endüstri mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği

Nasıldır bu iki bölüm ? Görüştüğüm akademisyenler ve yetkili abiler bu iki bölümü bitirenlerin iş bulmasında çok büyük sıkıntılar çıktığını, sektörün eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Bir de burdan öğreneyim dedim.

İş bulma süreci nasıldır, mezunlar kaç para maaş alır ? Eğer bu iki meslek grubundaysanız maaş aralığınızı, mezun olduğunuz okulu belirtebilir misiniz ?(Bunu sormamın sebebi hocam bizim endüstri mühendisi/bilgisayar mühendisi bi tanıdık var hem çok rahat hem de aylık 20 milyar maaş alıyor gibi yalanların önüne geçmek.)

Kimse kimseyi kandırmasın. Bu devirde 7 milyar 10 milyar maaş alan mühendis sayısı çok az. Ancak kendi işinde çalışıyorsa kazanabilir. Hiç bir firma o kadar para vermiyor malesef. Liselilik yapmaya gerek yok. Objektif davranalım. Sonuçta soruyu sormamın sebebi bilgilenmek, cehaleti kaldırmak.

Not: Yine de yalan ben peşinen söyleyeyim. Yalan söyleyen sigaraya başlasın, içiyorsa günlük içtiği sigarayı ikiye katlasın.

edit: Ben üniversite mezunuyum. Mühendisim. Endüstri veya bilgisayar mühendisi değilim. Belirtmekte fayda var.

 
hocam bilgisayar mühendisi var, bilgisayar mühendisi var. endüstri mühendisi var, endüstri mühendisi var.

türkcell'in ceosu süreyya ciliv endüstri mühendisi mesela, adam dünyanın parasını kazanıyordur. al ben de seneye endüstri'den mezun oluyorum, kim bilir ben kaç kazanırım. bilgisayar için de olay aynı.

sen kendini geliştir, iyi bir okulda oku, çevren iyi olsun, bir de master yap her mühendislikten iyi para kazanırsın. hiç bir bölümün diploması sana tek başına 5-10 milyar para kazandırmaz.

hangi mühendislikten mezun olursan ol türkiye'de ilk maaşın 1-2 milyarı geçmez ayrıca. gerisi sana kalmış dediğim gibi.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (04.05.12 19:50:05) 
ikisi de güzel bölüm. bir tanesinden mezun oluyorum ~1 ay sonra. üniversite farkını göz ardı etmek imkansız olmakla beraber, iki şekilde de çok ciddi paralar kazanmak mümkün.

ilk maaş olaraksa, (endüstri için konuşayım) offer alanlardan 2000'in altında bir ücret duymadım. ortalama 2700 civarı.
  • dambil  (04.05.12 20:18:13) 
@2 güzel özetlemiş ama yine de söyleyeyim; iş sende bitiyor.
mühendislik fakültesi mezunları arasında hep büyük uçurumlar vardır.
kimi 20 yıl kıytırık bir yerde çalışıp 3 bin tl alır. kimi kendini ispatlayıp 4. yılında 5 bin dolar misal.
Herşeyi bırakıp şuna odaklan. Bu iki işi araştır. Endüstri mühendisi ne yapar, bilg müendisi ne yapar diye. Çünkü genelde tahmin edilenden farklı işler yapar mühendisler. Bu iş sana uyacak mı, bunda farkını ortaya koyabilmek için ne yapabilirsin, yapabilecek misin; otur bunları düşün.
İş bulma süreci mühendislik fakültelerinde fikstir. Endüstri için söyleyeyim, ileri düzeyde çizim programları hakkında bilgi sahibi olacaksın. Autocad'miş solidwork'müş hatta 3dmax flan bile yemiş yutmuş olacaksın. Yabancı dilin olacak.
Sen kendini hiç kimsenin tanıdığıyla, akrabasıyla kıyaslama. Üniversiteden mezun olan adamların %90'ı yukarıda saydıklarımı iş hayatına atıldıktan sonra öğreniyor. Eğer ki öğrenciyken kendini geliştirirsen herkesten 1 adım önde başlarsın.
Bu kadar boş mühendisin olduğu bir yerde donanımlı bir adamı kaparlar sana söyleyeyim. Kriz var, iş yok, para yok diyen adamların saçmalıklarına kulak asma.
  • bugategonline  (04.05.12 22:07:44) 
Bir de kimse kimseyi kandırmasın demişsin. Çok karamsar bakıyorsun.
4. yılında 5 bin dolar kazanan öz abimdir. Kendisi inşaat mühendisliğinden mezun ve dubai'de şimdi. Kendi işinde çalışan adamlar tahmin edemeyeceğin kadar çok kazanıyorlar zaten bu işlerde :)

  • bugategonline  (04.05.12 22:10:32) 
görüstügünüz yetkili abiler ve akademisyenler geyik yapmis cok net diyorum.

her bölüm is bulma sikintisi ceker,askerlik,tip,hukuk haricinde.

endüstri,makine,bilgisayar,elektronik,kimya,matematik biraz daha sanslidir digerlerine göre sadece.

ayrica bölüm olayi tamamen geyikten ibaret bir kac bölüm disinda.ki onlari da dedim zaten,tip,hukuk ve askerlik.

her sey ama hersey ksiinin kendini gelistirmesi,okulun adi,basarilari,dereceleri,yarisma dereceleri,dilleri,zekasi etc ile alakali.

hic kimse size bölümden mezun oldugunuz diye iyi para vermez,bi yeteneginize verir onu,ben sakarya mezunu bile iyi maas alan,cok iyi yerlerde calisan adam gördüm, kisiler gördüm yani.

ayrica maas icin bölüm okunmaz.

bi alani istersiniz,o alani zevk alarak,ögrenerek okursunuz,tatmin olur,zevk alirsiniz sonradan bundan dolayi basarili olur,daha cok mutluluk ve tatmin hissi ile daha cok basarili olursunuz.

para sadece basarinin ek maddi getirisidir.
  • serabetan  (05.05.12 05:10:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.