[]

Dslr makinalar

cehaletimi bağışlayın ama bu makinalar hakkında bir sorum var. Amatör bir kullanıcı (iş için değil hobi için fotoğraf çeken, fotoları basmayan) yaklaşık 1500 ytl fiyata sahip bir dslr makina almalı mı? bu konuda çok kararsızım. mesela bir eos 450d, 280 ytl ye aldığım canon a540'tan daha fazla ne vadedebilir? aradaki 1300 ytllik fark nereden kaynaklanıyor? mesela 450 d ile çekilmiş örnek fotolara bakıyorum, (artık benim körlüğümden mi bilmem) kendi makinamla çektiğim fotolarla karşılaştırınca bir fark göremiyorum. lütfen aydınlatın beni!




 
sonuçlara bakınca bir farkı yok gibi görünür aslında. en büyük farkı, lens değiştirebilme olanağıdır. her ihtiyaca uygun lensi takıp kullanabilirsiniz. a540'ta üstündeki lense mahkumsunuz. biraz daha zum yapıp aydaki kraterleri çekeyim diyemezsiniz.

sensör büyüklüğü, seri çekim hızı, daha ayrıntılı ayarlar vs. dolu farkı var. onunla çekmenin zevki de ayrı.

anı fotoğrafı çekeyim diyorsanız kompakt iyidir. lokantada garsona verip bizi bir çek bile diyebilirsiniz. anneler, anneanneler bile kullanabilir. ama dslr öyle değildir. anı için uygun olmaz. fotoğrafçılık için (ister hobi, ister mesleki) dslr daha uygundur.
  • kibritsuyu  (18.09.08 11:49:31 ~ 13:58:12) 
bir araba alacaksiniz.. 2008 model citroen c4 de alabilirsiniz 95 model x marka y modelini de alabilirsiniz.. sonucta 2siylede ayni trafige girip ayni vakitte ayni yerlere gideceksiniz.. ama henuz acemi iseniz temel olarak araba kullanmayi daha zayifta yani x markanin y modelinde ogrenmeniz daha mantikli.. acemilik donemini atlattiktan sonra citroeni alip araba kullanmanin zevkini cikarabilirsiniz.. citroeni ornek olarak verdim (ben cok begeniyorum o arabayi da:))

cok fantastik oıldu bu.. demek istedigim elinizdeki a540la temel fotograf tekniklerini ogrenin daha sonra dslra gecin.. hem a540 ile cektikce ne tip bi makineye ihtiyaciniz oldugunuzu da anlarsiniz cunku dslrlarda kendi aralarinda cok cesit..
  • orange coffee  (18.09.08 12:27:05 ~ 12:28:02) 
Bir adet Canon400D dslr, bir adet de NikonF2 analog makine sahibi bir fotoğrafçı olarak insanların bana gösterdikleri kompakt dijital makine fotoğraflarına hep olumlu cevap vermişimdir. Nedeni şu:

Ben kompakt makine kullanmam, çünkü: fotoğrafta hangi noktayı ne kadar net, hangi noktayı ne kadar flu yapacağıma kendim karar vermek isterim. Ne kadar geniş bir açıyla ne kadar yakından, ne kadar açık diyaframla, ne kadar hızlı bir ISO'da kaç milisaniye pozlayacağıma, hangi filtreyi kullanacağıma karar verebilmek isterim. Zaman zaman da deneysel çalışabilmek isterim. Kompakt dijital makineler, genel estetiğe göre en beğenilecek fotoğrafı oluşturmaya programlanmışlardır ve amaçları mükemmel fotoğrafı çekmektir. Benim amacımsa bambaşkadır, mükemmel olan ile ilgilenmem, o yüzden de kompakt makine kullanmam. Ama sırf bu yüzden de anı fotoğrafı çekerken ayarlar yüzünden insanları çok bekletirim, kimseye de makinemi verip beni çeksene diyemem; çekemez çünkü, otomatikte bile olmaz...

Bence senin hiç ihtiyacın yok onca ayara onca para vermeye. git güzel bir kompakt nikon al misler gibi.
  • ashh  (18.09.08 13:10:34) 
@ashh: niye ööle dedin ya?! "bence mutlaka almalısın, farkı yalnızca kullanınca hissedersin, verdiğin paraya hayli hayli değer" vb diyip gaza getirecek adam lazım bana. kolay değil, nerden baksan bir lcd tv parası :))


  • november rain  (18.09.08 17:30:04) 
merhaba,

3-5 ay önce bende kompakt kameradan dslr’e gectim. Bunun icin cesitli sebeplerim vardi fakat en önemlileri sunlar idi:
- fotografini cekmek istedigim obje ile zaman gecirmeyi istiyordum, kompakt ile imkansiz idi (benim icin).
- objeyi ve/veyahutta arka planini flu ve/veyahutta net cekmek istiyordum, kompakt ile pek memnun etmiyordu/olmuyordu.
- zoom olayinda kompaktin sundugu deger ile kisitli kalmak rahatsiz edici idi.
- dslr makinalarin sundugu bir cok ayar imkanini kompaktta bulamiyordum.

dslr’lerin bence olumsuz bir yönü var, kaliteli objektiflerin pahali olmasi (örnegin canon’un l serisi). halen daha „ef-s 17-85 is usm“ ile idare ediyorum, fakat yinede memnunum :) yilbasina kadar „70-200 l is usm“ almis olurum gibime geliyor.

su „ilk önce ucuz al, sonra pahalisina gecersin“ öneriside, kusura bakmayin ama, bana asiri sacma geliyor. „ucuz alan iki defa almis olur“ denilir. bu duruma cok uygun bir laf bence. ucuz malin kalitesizligi seni hobinden sogutabilir, fakat eger kaliteli (pahalida olabilir, ucuzda) birsey almana ragmen olaydan sogursan kaliteli fiyatina tekrar satabilirsin. eos 450d iyi bir alet, bende almayi düsünüyordum fakat sonrasinda eos 40d’de karar kildim.
  • davyjones  (18.09.08 19:26:30) 
aradaki fark tamamiyle teknolojiden kaynaklaniyor.

simdi bir dusunun, elinizde a540 var ve eos 450d var.. (edit- a540 dijitalmis bagislayin:)
sensor ve islemci farkliligi var.. ayni zamanda sensorun piksel algilama hassasiyeti de farkli.

yalniz bu noktada kalite parametreleri de degisiyor,
su geyikle arada sirada karsilasiyorsunuzdur;
"dijital fotograf analog fotografin kalitesine ulasamadi"
evet teknik olarak su an durum boyle. isin icinde sadece slr-dslr makineler yok tabi, butun fotograf makineleri var.
ornegin dijital teknolojinin en yuksek cozunurluklu makinesi, hasselblad'in 50 kusur megapixellik makinesidir. (fiyatini ne siz sorun ne biz soyleyelim)
ancak analog fotografcilikta henuz boyle bir kalite siniri bulunmuyor. yani analog makineyle cekilmis bir fotografi buyutup binanin duvarina asmak sorun cikartmamakta (tabi uygun kosullarde cekilmis ve basilmis olmasi lazim)

bu noktada benim tavsiyem sudur, her ikisini de kullanin efendim. her ikisini kullanarak gereksiz bir sey yapmis olmazsiniz.
en basitinden, dslr makinenizle denemesini yaptiginiz ve begendiginiz fotografi slr makinenizle de cekersiniz.
her iki makineden cikan fotograflar arasinda aslinda fark vardir. su faktorler bu farklari ortaya cikarabilir;
banyonun kalitesi
banyo yapilan malzemenin kalitesi
tarama yapan cihazi kalitesi
tarama yapilan cozunurluk (dpi) orani
baski yapilan kagidin kalitesi
kullanilan hafiza kartinin - aktarim yapilan donanimin kalitesi (gerci yok kadar az farklar yaratir artik bunlar)
fotografin izlendigi monitorun kalitesi - renk dengesi (her monitor naturel renk profiline sahip degildir ve bir monitoru naturel renk profiline getirmek hassas bir ayarlama gerekrtirir)
gibi daha sayabilecegimiz bir cok fark ve faktor var efenim.
son olarak, 1500 ytl'ye alinabilecek 2 ornek verecegim; canon eos 450d (17-55 3.5 obj ile beraber) ve Nikon d80 (28-135 3.5 obj ile beraber)
1300, 1400, 1500 ytl civarinda gezinmekte bu modeller.
  • paradoxical  (18.09.08 19:47:13 ~ 19.09.08 17:36:02) 
sayın november,

"Amatör bir kullanıcı (iş için değil hobi için fotoğraf çeken, fotoları basmayan) yaklaşık 1500 ytl fiyata sahip bir dslr makina almalı mı?"

diye sormuşsun, ben de "gerek yok" dedim.

"Çok hevesleniyorum şu dslr'lara, alsam işin içinden çıkabilir miyim sizce, değer mi?"

diye sorsaydın, "paran ve hevesin varsa al tabii, eninde sonunda öğrenirsin, çok zevkli bir şeydir" derdim :)
  • ashh  (19.09.08 11:47:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.