[]

gaz halindeki su

belki çok saçmadır sorum. bilemiyorum, kimyadan da hiç anlamam lakin suyun hidrojen ve oksijenin birleşimiyle oluştuğunu biliyorum. h2o.

hidrojen atomları parfümler gibi basınçlı kutulara sıkıştırılsa, düğmesine bastığımzda havada bulunan oksijenle birleşip su açığa çıkar mı? suyun içerisindeki mineraller belki de olmayacak, o sebeple tadı hoş olmayacak belki, fakat sorum bunun mümkünlüğü? bu durumda traş köpükleri gibi, ufacık kutudan bir sürü litre su çıkabilir mi?


 
Cevap açık ve net. Çıkmaz. Hidrojen oksijenle temas ederse su açığa çıkmaz.


  • insanlik icin buyuk bir adim  (01.05.12 17:33:45 ~ 17:34:07) 
@insanlık, bu durumda laboratuar ortamında su üretmek de mümkün değil gibi birşey mi oluyor?


  • dahinnotha  (01.05.12 17:36:20) 
@dahinnotha: laboratuvar ortamında su üretmek mümkün.


  • insanlik icin buyuk bir adim  (01.05.12 17:39:33 ~ 17:40:41) 
havada hidrojen de var oksijen de. senin dediğin gibi olsa her yer su olurdu.


  • sutlu nescafe  (01.05.12 17:42:35) 
suyun kimyası ne kadar basit bilemiyorum lakin neden hidrojen ile oksijen birleştiğinde ortaya direk su çıkmıyor? hidrojen ve oksijen atomlarının birleşimi ile diyorlar ya suyun oluşumu için.


  • dahinnotha  (01.05.12 17:42:52) 
en.wikipedia.org
ingilizcen varsa eğer anlatılmış.

  • sutlu nescafe  (01.05.12 17:47:38) 
hidrojen oksijenle birleşirse karışım olur, maddeler kendi özelliğinde kalır, hidrojenli oksijen olur. su oluşması için tepkime olması lazım. yani bir reaksiyon. bunun için enerji katalizor gerekli, labaratuvar da yapılabilir yahut doğada şimşek ile olur


  • efruz  (01.05.12 17:48:37) 
ateşleme, alev veya bir katalitik etki olması gerek; o zaman tepkime gerçekleşir su açığa çıkar. hidrojenin yanması sonucu su açığa çıkar, karmaşık bir durum yok.


  • uykusunu yakalayan adam  (01.05.12 17:48:38) 
Hidrojen ve oksijen birlesip su olusturmalari yanmalari ile mumkun olur. Ortaya cikan urun de kizgin su buhari olur. Yanmak demek zaten oksijenle birlesmek demektir kimya dilinde.

Bir baska deyisle; bu iki atomun su olurturabilmesi icin reaksiyona girmeleri gerekir. Reaksiyona girmeleri icin de belli bir aktivasyon enerjisinin asilmasi gerekir. Mesela benzin yanicidir ancak durduk yerde yanmaz, bir kivilcim gerekir.

Diyelim ki dedigini gibi bir tupe hidrojen doldurduk. Susadigimizda kibriti caktik. Patlama riski cok yuksek, hadi onu gectik, ortaya kizgin su buhari cikar. Hadi onu da bir sekilde sogutup yogunlastirip su haline donusturduk, bu suyu icmemiz halinde vucudumuzun iyon dengesini altuts etmis oluruz. Dedigin gibi suyun icinde mineraller olmayacak. Bu mineraller suya sadece tad verme amacli degildir. Hucrelerin icinde iyonlar vardir kalsiyum, sodyum, potasyum gibi. Eger hucre bu iyonlardan yoksun bir ortama girerse kendi iyonlarini kaybetmeye baslar. Cunku iyonlar hucre zarindan gecebilirler ve az iyonlu yere gecip her yerin iyon seviyesini esitlemek gibi bir amaclari vardir. Iyonsuz kalan hucre hayati fonksiyonlarini yerine geritemez ve olur.
  • curt  (01.05.12 17:58:00 ~ 17:58:37) 
havada O2 var O olsaydı dediğin olurdu.


  • mtrsykl  (01.05.12 18:35:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.