[]

taciz iddialarında nasıl yargıya varılıyor?

Sn jüri üyeleri,

Şu öğrencisini taciz eden öğretmen haberini okuyunca yine aklıma geldi.

gundem.milliyet.com.tr

tut ki çocuklar yalan söylüyor. Adama ayar oldular, iftira atıyorlar. 2-3 kişiler, taciz edildiği iddia edilen kız da olayın içinde. adam belki çekti konuştu, bunlar polise diyor ki elledi yok öptü vs. e ne oluyor bu durumda? şu an adam zaten medyada sapık tacizci öğretmen olarak yaftalanmış durumda. meslek hayatı sosyal hayatı bitti.

mesela bi kız vardı yine mahalleden şu şu amca beni taciz etti apartman merdivenlerinde ağlıyordum yanıma geldi vs diye. pıt adamı hapse attılar.

bunun gibi pekçok örnek okudum. kimisinde şahit de yok.

yani bu kadar kolay mı bi adamı zan altında bırakmak bi de hapse attırmak?

hani tecavüzde falan deliller var da iş taciz olunca yargı mercii nasıl bir yol izliyor merak ediyorum.

 
evet, malesef cinsel suçlardan şüphe sanık lehine değil de savcı lehine kullanılıyor ülkemizde.

birçok davam var; gerçekten kimseyi taciz etmeyen ama kadın tarafından cinsel tacizde bulundu diye iftira atılan kişiler şu anda tutuklular.

tek şansınız tacizin olduğu iddia edilen gün ve saatte orada olmadığınızı net bir şekilde kanıtlamak. video kaydı, uçak bileti, o gün o saatte devlet dairesinde atılmış bir imza vs.
  • nesilsiz  (30.03.12 12:35:36) 
malesef hazırlık aşaması açısından yeterli görülüyor. ancak eleştirilmemesi de gereken çok ama çok hassas bir konu. öözellikle ensest vakalar ve küçüğe cinsel taciz ve tecavüzlerin nerede ise tamamı hiç bir şahidin olmadığı şekillerde cereyan ediyor. sadece küçüğün yada tacize uğrayanın salt ifadesi değil, uzman bir psikolog eşliğinde ifadeleri alınıyor. dediğiniz olayların çoğunda alenen bir hukuk ihlali olduğu da doğrudur ancak, sanığa bir avukat tayin edilmesi dışarıda serbest kalması suçun örtbas edilmesi açısından sakıncaları çok fazla. genelde yakın aile bireylerinini sanık konuumda olduğu bu tip davalarda mağdurun anne babası dahi olayın duyulup "rezalet" çıkmaması için hasıraltı edilmeye çalışılıyor. apar topar gözaltına alınıp hemen ifadesi alınan sanıkların bir çoğu ifadesinde itirafta bulunuyorlar. öyleyken böyle yani. iftira olayları da olmuyor değil ama böyle bir suç için durduk yere iftira atmak da çok kolay bir iş değil.


  • ground  (30.03.12 12:38:13) 
e o zaman atıyorum adamla bi dükkanda, ofiste, kursta herhangi bi yerde başbaşayken bu iftirayı atsam %100 başarı şansım var etrfta kamera da yoksa.

atıyorum, öğrenci, öğretmenler odası boşken ya da müdür odasında tekken yanına gidip hocam bişi konuşabilir miyiz diip yalandan bi konu konuşsa kapıyı falan kapatıp adamı 10-15 dk orda tutsa, ya da planlı bi şekilde bunu bikaç kere yapsa, atıyorum arkadaşlarına da bilmemne hoca beni çağırdı gidiyorum dese (ki ilerde sorguda "evet ayşeyi çağırmıştı o gün hoca" diyecekler böylelikle) garantilemiş oluyor yani.


hatta bi de günlük tutar yalandan.. ohhh herifin adamın ömrünü yedi.

hoca dan yola çıktım ama bunu her türlü yapabilir insanlar. çok adaletsiz değil mi????!!!

edit: ensest davalarında ve aile içi şiddet durumunda pek tabii çocukların, kadınların korunmasından yanayım ve oradaki gerekliliği anlayabiliyorum ama genel anlamda çok istismar edilebilir bir mesele gibi geldi bana. ne şeytan kadınlar var yaw.
  • mahnita  (30.03.12 12:39:39 ~ 12:42:15) 
burada sorulan gözaltına alınmasıdır. yoksa cezalandırılabilmesi için tek başına ifade yeterli değildir. illaki delille ispat edilmesi lazım. zaten bu tip olaylarda gözaltına alınmak çok ağır bir cezadır bana göre.


  • ground  (30.03.12 12:50:21) 
hatta soğukparkta da :) böyle bir bölüm vardı. çocuklar ailelerin baskısından kurtulmak için herkes ensest suçu ile ilgili şikayette bulunuordu. kasabada sadece çocuklar kalıyordu ve yeni bir medeniyet falan oluşturuyorlardı. burada da bu konu eleştiriliyordu komik ama düşündürücü bir bölümdü.


  • ground  (30.03.12 12:53:08) 
tamam,ensest bir taiz vakasında adam tutuklandı diyelim.

a) taciz ettiyse, ve itiraf etmiyorsa, kızcağız küçücük haliyle eve kamera da koymadığına göre dava düşecek. herif kıza neler yapacak kimbilir ondan sonra.

b) taciz etmediyse, serbest bırakılacak ama adı hep "tacizci" olarak kalacak.. karısı hep şüphe duyacak belki boşanacak, ailede, çevrede, iş ortamında rezil olacak ve hep öyle hatırlanacak..
  • mahnita  (30.03.12 12:58:48) 
İyi niyetli kişinin de maalesef tetikte olması gerekiyor. Bizim zamanımızda hocaları bu şekilde tehdit ederek bazı izinleri / notları kapmış kız öğrenciler oluyordu. Özellikle okullarda iyi-niyetli hocaların bu konuda hakikaten dikkatli olması gerekiyor. Öğretmenler odasında kayıtlı bir kameranın bulunması tedbir açısından iyi. Öte yandan öğrenciyle hiçbir şekilde yalnız kalmayacağı bir ortamda olması lazım, bir meslektaşıyla birlikteyken öğrenciyi odaya kabul etmeli vs. Ama bu durumda küçükleri koruyabilmek adına böyle olmak zorunda.


  • SiyamkedisiZorro  (30.03.12 13:28:44) 
burada bir çıkar terazisi kuralım.

a tarafı. gerçekten taciz var. taciz olmasına rağmen hiçbirşey yapamıyorsun

b tarafı. taciz yok iftira var gözaltına alınıyorsun.

ikisini tartalım. a durumunda sadece kadın gözüyle değil küçük çocukların açısından bakalım. o çocuğun mutlaka korunması gerek. bir çocuğun abuse edilmesi her halükarda b durumundaki yetişkin insanın çıkarından güçlüdür. o yüzden hukuk sistemleri böyle bir durumda her zaman gidip şikayette bulunanın doğru söylediğini kabul eder.

bence doğru olan da bu. hele ki baskı altında olan küçük çocukların ömürleri boyunca bununla yaşaması, iftira atılan adamın durumundan çok daha kötü.
  • wessago  (30.03.12 13:32:54) 
tacize, tecavüze uğradığını söyleyebilmek zannettiğiniz kadar kolay bir süreç değil. Siz sadece taciz eden / tecavüzcü tarafından olaya yaklaşıyorsunuz. Bir insanın tacize/tecavüze uğradım diyerek şikayette bulunabilmesi için ciddi anlamda toplumsal dışlanmayı, yargısız infazları kabul etmiş olması gerekir. Sonuçta geçtim tacizi, insanları tecavüzcüsüyle evlendirmeye çalışan bir hukuk sistemimiz mevcut.

Herhangi bir insanın durup dururken sırf karşısındaki insana gıcıklık olsun diye, cezalandırmak için "beni taciz etti, bana tecavüz etti" diyebileceğini sanmıyorum, böyle bir şey yapabiliyorsa zaten, mahkeme sürecinde de bir şekilde (psikolojik danışman vb.) anlaşılabileceğini düşünüyorum.
  • gereksiz insan  (30.03.12 13:37:49) 
bununla ilgili bir film vardı "the life of david gale" sanırım. orada bu tür bir iftira yüzünden insanın başına neler gelebileceği anlatılıyor. ama yine de ben de davacıya öncelik verilmesinden yanayım. ki ülkemizde adli tıp raporlarına rağmen davacı aleyhine kararlar çıkabiliyor.


  • Demet  (30.03.12 15:52:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.