[]

patates soğan, sebze meyve, yeşillik vs soruları

merhaba sevgili duyurucular.

*aldığım marul- maydonozlar çok çabul diriliğini kaybediyor. nasıl muhafaza etmeli onları? buzdolabım eski zaten. alt kısımdaki meyvvelik bölmesine atıveriyorum, sebzesi meyvesi yanyana. diğer meyve sebzeler için de tüyo verebilirsiniz.

bak böyle birşey gördüm;
SaLataLarda kuLLandığınız nane, fesLeğen, kekik, maydanoz, dereotu gibi bitkiLerin aromaLarını muhafaza etmeLerini istiyorsanız, yıkayıp kuruLadıktan sonra üzerine birkaç damLa zeytinyağı dökerek, cam bir kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatın.

pazardan aldığım maydanozu marulu yıkadım ayıkladım kuruladım sonra kavanoza koyup ağzını kapat mı diyor burada? daha önce böyle birşey duymadığım için garip geldi.

*salatalıkları annem buzdolabında muhafaza etmezdi genelde. bir kaba su koyardı ve salatalıkları da dala tutunduğu yerden kaba bırakırdı, hatırladığım kadarıyla. ben de öyle yapıyorum ama geçen arkadaş yanlış yapıyorsun olmaz öyle dedi. fakat salatalığın büyük kısmı su ve suyunu kaybetmesin diye kapta bekletmek mantıklı geldi bana.

bi de domatlar var. onlar için yapılması gereken birşey var mı?

---

pörsümek anlamına gelen bir kelime daha var. muhacirler kullanıyor bunu. "seğenmek" gibi birşey. marul maydonoz diriliğini kaybettiğinde "seğnimiş" oluyor. google.a yazdım sonuç vermedi bu kelime. muhtemelen çok farklı bir kelime ama böyle geliyor kulağa. doğrusu nedir / ne olabilir?

 
annem maydonoz-nane gibi otların delisi olduğundan çok da alıyor eve. vazo gibi bir kavanoza koyuyor otları çiçek gibi, öyle koyuyor buzdolabına. başka yöntemleri de vardır kesin, eve gidince sorarım kendisine :)

domatesleri, bir tepsiye diziyoruz biz, daldan koptuğu yer aşağıya gelecek şekilde. dolaba koymuyoruz genelde.

salatalıkları ise normal sebze bölmesinde saklıyoruz.
  • pokerface  (28.03.12 14:28:34) 
marullarınızı, kıvırıcık, maydonoz, tere, dereotu gibi sebzeleri gazete kağıdının içerisnde muhafa ediniz. büyük yoğurt kaplarının içini gazete kağıdı döşeyip ağzını kapatarak saklayın. farkı göreceksiniz.


  • santiago nasar  (28.03.12 14:46:21) 
salata delileri uzun muhafaza etmek için suyunu buharlaştıracak manyak bi alet kullanıyorlar. geniş bir kap. üzerinde delikli ikinci bir bölme, ortada da kol var çevirince alçak basınç-yüksek basınç muhabbetinden marullardaki kalan su kabın dibine iniyor ve kuru haldeki marul, maydanoz fln çabuk çürümüyor. ama bu pörsümek olayına çare olmaz diye düşünüyorum. seğenmek diye bi kelimeyi de ilk kez sizden duydum. biz hep pörsümek deriz ona


  • merena  (28.03.12 14:57:18 ~ 14:58:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.