[]

bir iki cümle ile amerikan hukuk ve yasama sistemi

iki sorum var, kısaca cevaplarsanız sevinirim:
1-) kongre, senato ve temsilciler meclisi tam olarak ne demektir, kimlerden oluşur? aralarında nasıl bir işleyiş vardır?
2-) federal yasalar ve eyalet yasaları (çok genel olarak) hangi konuları içerir? bu ikisi çelişirse eyalet yasası mı geçerlidir?


 
1- iki meclisli sistem var onlarda. birincisi her eyaletten gelen üyelerin aynı güce sahip oldugu meclis. ismini bilmiyorum kongre bu sanırım.

ikinci meclis ise daha güçsüz. bu mecliste üyeler eyaletin büyüklüğüne göre belirleniyordu. temsilciler meclisi bu olabilir.

2- amerikada federal yasalar anayasa işlevi görür. federe devletin eyalet devletine ne derecede karışabileceğini, sınırları, yaptırımları belirler. o yüzden çok önemlidir. eyalet yasaları ise her eyaletin kendisinin farklı farklı oldugu kanunlardan oluşur. güneyde kürtaj yasalarla yasaklanmışken kuzeyde eşcinseller evlenibilyior. böyle böyle farklıdır

federe devlet yasası ile eyalet yasası çatışmamaya özen gösterir. çünkü bir çatıştılarmı işler arapsaçına dönüyor. bunlarda iki mahkeme sistemi de var çünkü. çok kompleks bir hukuk sistemleri var. böyle şeyler olunca hep haber oluyor.

bu iki yasa arasında veya iki eyalet yasasının çelişkisini supreme court yani oranın anayasa mahkemesi çözer. supreme court dan önce yerel mahkemeler yetkilidir bu çelişkiyi çözmek için ama işte yetersiz kaldıklarında olay supreme court a intikal ediyor.

yanlışlarım olabilir aklımda kalanı yazıyorum.
  • wessago  (19.02.12 18:09:34 ~ 18:13:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.