[]

üniversite sınav sistemi

merhaba,
en son 2000 yılında üniversite sınavına girmiştim, mezun falan oldum şimdi işimi yapıyorum memnunum da ama hep içimde özellikle x dili ve edebiyatı ya da felsefe gibi sosyal bir bölüm okumak vardı. şimdi tekrar sınava gireyim, mesela 2. öğretim falan varsa okuyayım diyorum. (mevcut işime devam edeceğim, bu yüzden 2. öğretim olsa daha iyi olur)

ancak bizim zamanımızda öss vardı tek sınavdı falan şimdi yeni sisteme göre ne yapmam lazım mesela.
zamanında mf'den girmiştim, dil okullarına girebilir miyim?
bir de kağıt üzerinde doktora yapıyorum bir yandan, ikinci bir üniversiteye kayıt durumu olur mu?

 
açık öğretim değilse elbette ki olur. yani kayıt yapamazsınız yeni bir üniversiteye.


  • surlefil  (29.01.12 18:09:24) 
anadolu üniversitesinin ikinci üniversite diye bir programı var, sınavsız giriliyor, 2 ve 4 yıllık bazı bölümler var. açıköğretim gibi okunuyor.


  • goldentitan  (29.01.12 18:36:05) 
katsayı kalktı bu sene. mezun olduğunuz alana bağlı olmadan istediğiniz bölümü seçebilirsiniz. puanınız kırılmaz.

ygs ve lys olarak ikiye ayrıldı sınavlar.biri nisan diğeri haziran ayında.
ygs de 4 ders var türkçe-mat-fen-sosyal ve bu sınava tüm öğrenciler girer barajı aşan 2.sınava girme hakkı kazanır.
türkçe paragraf ağırlıklı olup dil bilgisi de içeriyor.
matematik de lise 1 matematiği olarak geçen temel matematik. üniversite mezunu bir kişi için tekrara bakar sadece.
fen size çok lazım değil ama sayısalcı öğrenci için bile sıkı çalışmadan olmaz.
sosyal için de tarih-coğrafya-psikoloji gayet genel kültür seviyesinde.

ilk sınav bilgiden çok performans ölçer 160 soru 160dk.
haziranda olan lys ise her ders ayrı gündür ve ilkine göre ağır sorulardan oluşur.zamanı boldur bilgi ölçer. ösym'nin sitesinden geçen yılki soruları indirmenizi tavsiye ederim.

kolay gelsin :)
  • cilekli pasta  (29.01.12 18:36:49) 
cileklipasta ayırdığınız zaman ve verdiğiniz detaylı cevap için çok teşekkürler. bir de bu senenin başvuru zamanları geçti mi acaba?


  • Sarix  (29.01.12 18:40:37) 
Rica ederim :)
Sabah'ın haberine göre 26'sında bitmiş ama siz yine de bir ösym bürosunu arayarak bilgi alın. Başvurular uzatılabiliyor genelde.

  • cilekli pasta  (29.01.12 19:01:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.