[]

teknoloji - din

saygıdeğer saygıdeğerler,

teknolojinin-bilgiye ulaşmanın gelişimine paralel olarak insanların dine inanmasının hızla azalacağını düşünmekteyim. bu düşünceme ortak olan ya da yanlış bulanlardan konuyla alakalı bir kaç cümle, fikir rica etsem?


 
Dinle teknoloji arasinda dusundugunuz gibi bir baglanti gormuyorum ben. Genetik biliminin kurucusu Mendel bir din adamiydi mesela ama din adami olmasinin bunda bir etkisi yok. Keza ateist veya agnostik pek cok bilim adami da vardir. Veya bilimle alakasi olmayan bir suru dindar vardir.

Ancak yobazlik isin icine girerse, o zaman yeniliklere kapali olma, her seyi oldugu gibi kabul etme, merak edip arastirmama, her seyi kadere baglama yayginlasiyor.

Yani demek istedigim teknolojik gelismeler dine olumlu ya da olumsuz bir etki yapmaz. Ama dinin bagnazca yorumlanmasi teknolojiyi olumsuz etkiliyor. Seytan icadi diye matbaayi getirmeyen bir cografyada yasiyoruz :)
  • crown  (13.12.11 18:30:29 ~ 18:30:59) 
keşke öyle olsa. yunanlılar da bayağı bir bilgiliydi ne oldu sonra? kilisenin karanlık çağı üstüne çöktü.

house un alıntı yaptığı bir söz var. reasonable religiosu people falan filan.

bence din ile bilim ykaından alakalı. ikisi de savaşıyo birbiri ile bir tanesi allaha bağlıyor diğeri doğa kanunlarına.
  • wessago  (13.12.11 18:30:57 ~ 18:31:54) 
çok ucu açık bir konu geçmişte teknoloji ya da bilimsel ilerlemeler dini tam olarak değilde dini sömürenleri farkedip dinsel olgulardan evet uzaklaşmışlardın ama dinin dogmatik olduğunu da hesaba katarsak din bireysel bir inanç sistemidir önemli olan sizin inancınızdır. elbette ki gelişen teknoloji yada kalkınmış ülkeler dini vasıfların özümsenmesinde engel olarak görülsede sormak gereken asıl soru siz ne kadar dininize bağlısınız ne kadar teknolojinin yapamayacağı mucize olarak görülen seyleri yapan bir gücün varlığını içinizde hissediyorsunuz yani kişiye inanç sistemine dinin tebaa ya indirgelenirken ne gibi yol izleniyor bunun bilinmesi gerekir net bir fikirbeyan edilmesi için


  • HNDS  (13.12.11 18:36:45) 
yok olmaz öyle, adam diyo ki; bu kuran'da var.


  • violence  (13.12.11 18:40:18) 
kesinlikle. ancak sözkonusu dinden uzaklaşma mevzuu bununla beraber pek çok parametreye bağlı. teknolojinin etkilerini tam olarak öngörerek ortaya koymak zor. şunu da unutmamalı ki söz konusu dinlerin birikimleri de bilgiye erişimin gelişmesiyle ivmelenecektir, ki öyledir.


  • karacahil  (13.12.11 18:42:42) 
dine inanmak ile bilgiye ulaşmak birbirinden bağımsız parametreler gibi geliyor bana. en azından doğrudan bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

şöyle ki:

1)inançlı biri önünde internet olsa bile açıp şu şu inandıklarım doğru mu diye sorgulamaz, çünkü inanç bu sorgulama prosedürü ile çelişir. inanırsın ve biter. iç huzurun olduğu sürece koy götüne bilginin rahvan gitsin.

2)meraklı ve bilgiye ulaşmaya çalışan biri ise zaten sadece inanılması gereken dini gerçeklerin bilim ve teknoloji ile uyuşmadığını, özellikle son zamanlarda zorla birbirine uyuşturulmaya çalışıldığını görür. zaten inanmamaktadır.

aksine internetteki asılsız bilgi çöplüğünün büyüklüğüne bakarsanız, herkesin kendi inandığına uygun bilimsel gibi sunulmuş bilgilere ulaşmasının ne kadar kolay olduğunu, ve inançlı kişilerin sadece bu tür mecralarda dolanacağını öngörebilirsiniz.

zamanında bilgisayarlarda bilgi depolamanın kağıt kullanımını azaltacağını öngörüyorlardı. tam tersi oldu.

dolayısıyla bilgiye ulaşmak, zaten dine inanmasında problem olan kişilerin problemlerini çözmesini hızlandırır. uzun vadede inanç dağılımını değiştirmez diye düşünüyorum.
  • franz kafka  (13.12.11 19:12:30) 
eligion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.
demiş nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg

ayrıca şunu da seyredebilirsin
www.ted.com

türkçe altyazı seçeneği var
  • n62  (13.12.11 19:47:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.