[]

Tarihi pek temiz ülkeler?

Tarihinde sömürgecilik yapmamış, başka milletten insanları katletmemiş ülke muhtemelen yoktur ama diğer ülkelere nazaran en az sömürüyü yapmış, diğer milletlere en az düzeyde zarar vermiş, tarihi kısmen diğer ülkelerin tarihine göre çok daha aydınlık diyebileceğiniz ülke hangisi?

mesela bu ülke belçika değildir, güney'de neler neler yapmışlar. danimarka değildir, stockholm'de katliam yapmışlar. abd, ingiltere, fransa ve türevlerini göz önünde bile bulundurmaya gerek yok. acaba çek cumhuriyeti olabilir mi diye düşünüyorum ama nazi almanyası döneminde işgalden sonra (belki de haklı gerekçeleri var) birçok alman vatandaşı sınırdışı edip öldürmüşler. acaba isveç-norveç-finlandiya tarafı yani vikingler olabilir mi diyorum ama viking denildiğinde herkesin aklında denizci/savaşçı canlanıyordur herhalde.

peki bu, tarihi diğer ülkelere göre daha temiz/aydınlık olan ülke hangi ülke?

 
geçen gün ben de buna benzer şeyleri düşünüyordum ve aklıma birden güney kore geldi; lakin dedim içimden, hem kuzey ile olan gerginliklerinden hem de japonya'nın vakti zamanında güney korey'e uyguladığı faşist ve ırkçı politikalar acaba bir misilleme doğurmuş mudur diye de düşünmeden edemedim.
şu konuda bilgili olanlar lütfen bu başlığa yazsın arkadaşlar. bilgilenelim.

  • pangea  (12.12.11 18:41:07) 
isveç değildir, isveçliler nazilere yardım etmişlerdir, hala nazi damarı vardır isveç'te. ayrıca orada yaşayan çingenelere de öjenik yapmışlardır.


  • suleyman kargi  (12.12.11 18:45:32) 
avustralya hiç savaş görmemiş ama insanları aşırı derecede psikopat :P
apartmanlarda merdiven yok asansörle de sadece kendi katına çıkabiliyorsun ak sanki komşunu yicen

  • neira  (12.12.11 18:50:51) 
isviçre akla geliyor. 1815'ten beri tarafsızlık ilan etmiş ve hiç savaşmamış. ama o tarihten önce savaşlar var tabii.

lichtenstein'ın 1868'den beri ordusu yokmuş ve nerdeyse hiç savaşmamışlar.

izlanda ve isveç de temiz tarihli ülkelerden

onun dışında okyanusya'daki ada ülkeleri olabilir. tuvalu, vanuatu, nauru gibi. ama onlarda daha önce himaye altındaydı hep.

orta amerika'da kosta rika var. 1949 yılında ordusunu kaldırmış. orta amerika'da savaşlar olurken, kendi barış içinde kalmayı tercih etmiş genelde. tarihte sadece tek bir savaş yapmış sanırım.

asya'da bhutan var. tarihinde genelde barışçıl bir politika izlemiş.

afrika'da Mauritius ada ülkesi var.
  • ermanen  (12.12.11 18:59:12) 
izlanda, ahah. kanada. finlandiya, bu iskandinav değil.

isviçre'nin nazi altınları muhabbeti vardı. ama tarafsız bi ülke çok uzun zamandır.
  • mistreated  (12.12.11 19:11:16) 
@yokumbenburda
bu küba'yı çok temiz bir ülke mi yapıyor?

başlığa cevap olarak aklıma mikronezya devletleri geldi. bunlar kimsenin işine gücüne karışmamış olsa gerek.
  • bira sisesi kapagi  (12.12.11 19:16:35) 
isviçre olamaz. naziler, soykırıma uğrayan yahudilerden aldıkları altınları isviçre bankalarında sakladılar. isviçre bankalarında böyle dolu pislik var. finliler de nazilerle işbirliği yapmışlardı. avustralya ikinci dünya savaşında japonlarla savaştı. bu yüzden savaş görmemiş değil. bunu bir kenara koyarsak aborjinlere uygulanan insanlık dışı politikalarla ve avustralya'nın tarihiyle yüzleşmesine dair daha geçenlerde haberler vardı.

bu arada türkçede liechtenstein değil lihtenştayn diye yazılıyor söz konusu ülkenin adı. onu da belirteyim.
  • microfiction  (12.12.11 19:46:12 ~ 19:46:47) 
@suleyman kargi, evet isveç bazı soyları kısırlaştırmış vaktinde. bu yönden de tarihinde hoş olmayan şeyler olduğu gözlenebiliyor.

@ermanen isviçre genelde yansız ancak bütün kara paranın depolandığı ülke konumunda. o yönden temiz/şeffaf bir ülke imajı sergilemiyor.
  • gogu delen adam  (12.12.11 19:58:01) 
ben daha çok adam öldürme ve savaş konusunda konuştum tabii. isviçre'nin para aklama konusu biraz daha farklı bir olay ve tarihi yansıtılış şekli göreceli. tabii diğer ülkelere göre para aklama konusu daha fazla olabilir ama onu soruşturan ülkeler de hiç temiz ülkeler değil.


  • ermanen  (12.12.11 20:30:16) 
zengin ülkeleri kafadan geç. fakirlerde de diktatörler, aşiretler, kabileler vb. nedeniyle soykırımlar olmuştur mutlaka. olsa olsa okyanusta olan küçük ada ülkeleri olur.


  • merhum  (13.12.11 08:14:47) 
tibet.


  • kedula  (13.12.11 11:35:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.