[]

Turklerde devlet

Empirium ve dominium devletler vardi. emp.te toprak milletin dom.da ise hakanin mali sayiliyordu sanki.

turk devletleri arasnda domium anlayisa sahip olav var mi?


 
tüm turk devletlerınde hakanın malıdır zaten toprak , en azından hanedanlıgındır yanlıs mı biliyorum ?


  • kennym  (17.11.11 20:58:08) 
Ilk dewletlerde hakanlarin tanri tarafindan yetkilendirildiklerini ve halkin toprklarini koruduklari saniyorum. hatta kitapta soyle bir ibare vardi. hanedanligin topragi sayilan devletlerin omru uzun degil gibi. osmanli ise uzun bi imparatorluk.biseyleri yanlis hatirliyor olabilirim


  • dahinnotha  (17.11.11 21:08:19) 
Ilk turk devleti sayilan gokturkletden gunumuze kadar tum turk devletleri imperium anlayisina sahipmis. oyleyse sorumu degistiriyorum. dominium devlete ornek verebilir misiniz?


  • dahinnotha  (17.11.11 21:52:39) 
sanırım son yazınızda tam tersını soyleyecektınız ? tum turk devletlerı dominium , emperium olan türk devleti var mı gibisinden ? şuan ki türki cumhuriyetlerin tamamı emperium.

yok yanlıs yazmadıysanız ve hakanın malı sayılan bir devlet arıyorsanız ingilterede toprak hanedanlıgındır , dominum bir devlettir. krallıkların tamamı bu şekildedir. dünya üzerindeki krallıklar örnek verilebilir.
  • kennym  (18.11.11 09:20:24) 
@kenny, tesekkur ederim. fakat yazdigim sey kitapta gecen ifade. gokturklerden gunumuze tum turk devletleri imperium anlayisa sahip. toprak milletin, ulusun yani devletin mali (ifade yanlisligi olmasin halk = devlet) sayiliyordu. hukumdar ise tanrinin dunyadaki subesi misali ulke korumakla mukellefti. osmanli da bu sekilde. hatta padisahlara "zillullahil arz" (boyle olmayabilir, bnzeri birsey) deniyormus. yani turkcesi, allahin dunyadaki golgesi.


  • dahinnotha  (18.11.11 12:24:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.