[]

Uluslararası Kuruluş\örgüt sayısı neden 2.Dünya savaşından sonra artmıştır?

Var mı bunun rasyonel sebepleri?

Edit: Siyasi ve ekonomik işbirliği kuruluşlarından bahsediyorum.


 
siyasi kuruluşlardan bahsediyorsak league of nations'un dağılmasıyla ortaya çıkan boşluğu doldurmak olabilir.


  • duseyazar  (03.11.11 10:24:23) 
2. dünya savaşının ardından dünya yavaş yavaş iki kutuplu bir sisteme geçmiştir.Savaş sonrası kalıcı barışın sağlanması adına daha çok batıya ait ülkeleri temsilen BM ve NATO, sovyet rusya ve doğu bloku ülkeleri ise varşova paktı adı altında bir örgüt kurmuşlardır.Soğuk savaşa geçiş, berlin duvarının yıkılması ile dünya ABD nin başı çektiği tek kutuplu sisteme geçmiş ve dünya düzeni değişmeye başlamıştır. Bunu takiben ABD nin tek kutuplu sisteminin karşısında alternatif örgütlenmeler kurulmuştur. Özellikle nispeten geri kalmış ülkeler batı ülkelerine paralel olarak kalkınma ve gelişmeyi sağlamak adına bölgesel olarak birçok ekonomik ve siyasi amaçlı örgütler kurmuşlardır. Bu örgütlenmelerin illaki geri kalmış ülkeler olması gerekli değildir; örneğin AB avrupa ülkleri arasında ekonomik ve siyasi işbirliğini sağlamak üzere kurulmuştur ve birliğe üye ülkelerinin çoğunun refah seviyesi yüksektir.Yani örgütlerin çoğalmasının temel sebebi alternatif olarak kendi aralarında ekonomik sosyal ve siyasi açıdan bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmektir.Biraz kitap gibi oldu ama bu şekilde anlatabilirdim ancak.


  • duende  (03.11.11 10:58:18 ~ 11:00:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.